Wat werd er in 2019 op deze website gezocht?

JAAROVERZICHT 2019 (1) * Als websitevuller hou ik de statistieken bij. Want ik werp hier een heleboel informatie de wereld in, dus dan is het aardig en zinnig om te zien of dat aanslaat bij ‘de mensen’. Via welke kanalen komen bezoekers op de site? Welke artikelen zijn het populairst? En… welke zoektermen tikken mensen in? Een overzicht van 2019.

Top 10 populairste blogartikelen

Deze artikelen werden het meest gelezen. Sommige blogs zijn extra populair, omdat een andere grote website ernaar verwijst.

  1. Ik ga een insectenhotel bouwen dit jaar
  2. Ruim 30 wildplukwandelingen door heel Nederland
  3. Futureproof planten die hitte kunnen verdragen
  4. Chutney recipe for windfall apples en Recept voor chutney van valappels
  5. Geheimtip voor tulpenspotters: Kasteel Keukenhof
  6. Decembercadeau: hyacint of amaryllis op glas
  7. Dahlia-tips van kwekers uit de bollenstreek
  8. Zo maak je van ouderwetse stoofperen een delicatesse
  9. CityTree zuivert net zoveel stadslucht als 275 bomen
  10. Een slimmerik kent zo z’n planten en kruiden

De 28 fascinerendste zoektermen

De zoektermen die mensen intikken zijn dagelijks fascinerende kost, omdat ik daar soms opmerkelijke zaken in tref, die mensen kennelijk verwachten hier te kunnen vinden. Op mijn site hebben mensen meer dan 10.000 onbekende zoektermen ingetikt. Veel zoektermen leiden ook daadwerkelijk naar een artikel, andere niet, want ze zijn te specialistisch, te specifiek (of vol spelfouten). De opmerkelijkste zet ik nu hier op een rij en ik geef er alsnog antwoord op.

Vraag en antwoord

Zoekterm: romke van der kaa bloemenweide parasiteert op gras

Antwoord: Tijdens zijn lezingen noemt tuinschrijver Romke van der Kaa de plant gele ratelaar als tip bij het aanleggen van een wilde-bloemenweide. Deze eenjarige parasiteert op gras. Zaai zaad van deze plant mee, dan wordt grasgroei geremd en krijgen andere bloemen ook meer kans zich te ontwikkelen.

Zoekterm: appels laten persen noord holland

Antwoord: Ik weet helaas niet alle plekken in Nederland waar je appels kunt laten persen en plukken, tips zijn welkom, ook voor dit artikel.

Rode appel geplukt bij Fruitboederij Vink in Flevoland, waar ze ook verse fruitsappen verkopen.

Zoekterm: is cocos vet goed voor de vogels

Antwoord: Je kunt kokosvet prima gebruiken voor het maken van vogelsnacks.

Zoekterm: kamperen in engeland met caravan reserveren

Antwoord: Helaas beschik ik niet over actuele info over Britse reserveringssystemen voor caravanners, maar ik heb wel een blog over kamperen in Engeland geschreven waarin ik een kampeerclub noem, waarbij je zou kunnen informeren.

Gele krokussen eind maart.

Zoekterm: gele voorjaarsbollen

Antwoord: Er bestaan talloze gele voorjaarsbollen, kies voor kanariegele tulpen, eigele narcissen of citroengele krokussen! Ik schreef blogs over bollen en narcissen. En heb nog een geheime tip om inspiratie op te doen.

Een van de Victoriaanse kassen in Kew Gardens te Londen.

Zoekterm: vrijwilligers kew gardens

Antwoord: Er zijn in Kew Gardens, de botanische tuin van Londen, vast en zeker talloze vrijwilligers aan het werk, want het is een immens terrein met een enorme variatie aan planten en bloemen, waar veel werk in zit. Over de Victoriaanse kas in Kew Gardens heb ik een artikel geschreven.

Zoekterm: wat is een compostfabriek

Antwoord: Compost is humus, een voedselrijk materiaal dat de bodem verbetert en planten gezonder maakt. Het bestaat uit verteerd groente- fruit- en tuinafval. De trend is: maak er compost van in je eigen compostfabriek. In dit artikel noemen de gastbloggers van Greenwish vier voorbeelden van initiatieven, bedrijven en producten die dit doen.

Zoekterm: ouderwetse naam stoofperen

Antwoord: Stoofperen bestaan er in vele rassen, bekend zijn de gieser wildeman en saint rémy. Ook de zoete bredero is een bekende in de boomgaarden. Dan heb je nog de pondspeer, de ijsbout, het winterlouwtje, de winterjan, en nog meer rassen. Kom de eerste zaterdag van oktober naar Ruinerwold om ze allemaal te ontdekken.

Kunstwerk met houten balken van Marco Nones in Respirart.

Zoekterm: kunstwerken met houten balken

Antwoord: Er zijn vele kunstwerken waarin houten balken zijn verwerkt, onder andere in de landschapssculpturen in dit hoog in de Italiaanse bergen gelegen park, in werken in dit mooie Zwolse beeldenpark of in de uitgestrekte beeldentuin van het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

Zoekterm: perenrood

Antwoord: Perenrood is een gekleurde suiker waarmee je stoofperen rood kunt koken. Ik gebruik daar zelf liever wijn of bessensap voor. Recepten vind je hier.

Zoekterm: open tuinen schoorl 2018

Antwoord: Open Tuindagen zijn een begrip in ons land, maar ook in België, Engeland en Frankrijk bestaan ze. De kringen van Groei & Bloei organiseren ze, maar ook zijn er lokale tuinverenigingen die open dagen houden met hun leden. In deze blog schrijf ik over het fenomeen. In Bergen, De Egmonden en Schoorl hebben ze inderdaad open tuindagen, heb ik even online voor je gecheckt.

Zoekterm: wolkenluchten van haarlem op schilderij

Antwoord: Ik schreef een artikel over wolkenluchten. In het Frans Hals Museum in Haarlem hangen schilderijen met wolkenluchten van oude Hollandse meesters.

Zoekterm: insecten en bijen die op munt vliegen

Antwoord: Dit is een wat ingewikkeldere vraag. Eens kijken of ik deze kort en duidelijk kan beantwoorden.

1. vlinders komen af op waardplanten en drachtplanten. Waardplanten hebben ze nodig om eitjes op af te zetten, want hun rupsen eten alleen het blad van die specifieke plant. De muntvlinder legt haar eitjes op munt.

Nectar tanken en stuifmeel verzamelen doen vlinders én bijen (en ook mieren bijvoorbeeld) op allerlei nectarplanten. Hommels, solitaire bijen en honingbijen halen nectar en stuifmeel vooral uit bloemen waar ze goed bij deze voedingstoffen kunnen, wat weer afhankelijk is van hun lichaamsbouw. Er zijn zeer veel bijensoorten, dus voor elk bloempje is wel een bijtje.

2. Er bestaan verschillende soorten munt. Bijvoorbeeld watermunt, akkermunt en wollige munt en pepermunt. Op de bloei daarvan komen wilde bijen, vlinders en hommels af, per soort kan dat weer anders zijn.

TIP: plant munt en kijk eens welke insecten je ermee trekt, zoek die op via internet, een zoekkaart of determinatiegids.

Zoekterm: amaryllis plant afsnijden en in water zetten

Antwoord: Een amaryllis groeit uit een bol, zoals een tulp uit een bol groeit. Snijd je de amaryllis af, dan kun je die in water zetten 😉 Meer over de amaryllis lees je hier.

Dahlia’s met fluitekruid, duizendblad, perzikkruid, ijzerhard en grassen.

Zoekterm: wat voor bloemen gaan samen bij dahlias

Antwoord: Alle! Echt. Alle bloemen! Van wild fluitekruid tot tuinhortensia. In de tuin doen ze het goed in de border gemengd met andere planten, of in een apart bloemplukperk.

Zoekterm: ecologisch logeren in durbuy

Antwoord: Da’s een heel specifieke vraag, kijk eens op deze Belgische website. Ik heb zelf ecologisch gelogeerd in Groningen.

Zoekterm: tuin wat wanneer doen? boek

Antwoord: Ja, ik raad Avontuurlijk Tuinieren aan, natuurlijk!

Zoekterm: bos met duidelijke takjes en bosgrond

Antwoord: Ik begrijp niet wat je zoekt, sorry. Zoek je informatie over bossen, lees dan het bosboek van Sarah.

Zoekterm: hoe gedroogde kruiden herkennen

Antwoord: Zelfgedroogde kruiden uit je eigen tuin kun je goed herkennen aan de vorm, de geur en de smaak. Van die potjes uit de winkel bevatten vaak gevriesdroogde kruidensnippers die je hopelijk op de smaak en geur kunt herkennen. Idee: organiseer een blindproeftest! En doe daar ook wat tuinkruiden bij. Proef je verschil?

Zoekterm: herboriste uit spanje auteur

Antwoord: Excusez, geen idee. Ik ken wel een herboriste uit Vlaanderen.

Zoekterm: kamerplanten beurs

Antwoord: Biologische kamerplanten kopen? Sprinklr houdt in Amsterdam regelmatig een verkoopdag.

Zoekterm: kijkhut harlingen

Antwoord: Kijkhutten, ik zit er niet zo vaak in, maar dat zou ik eens moeten doen! Waar vind ik ze? Er blijkt een aparte vogelhuttensite te bestaan!

Zoekterm: welke fruitstruiken kunnen tegen de hitte

Antwoord: Bij extreme hitte lijden álle planten en ook fruitbomen en – struiken. Je kunt ze dan het beste niet snoeien. Wel: in de vroege ochtend of latere avond water geven én zorgen dat de bodem rond de planten het vocht kan vasthouden en de schroeiende hitte kan weren door deze te bedekken met mulch > fijngeknipt snoeisel, bladeren, gras. Maai en wied even niet rond de struiken. Al dat groen eromheen verkoelt de plant namelijk.

Over het algemeen kunnen vijgen, Japanse wijnbes, bramen (woekeren! dus niet zomaar overal planten) en frambozen aardig tegen de hitte, is mijn ervaring.

Zoekterm: highest mountain rifugio that makes beer

Antwoord: Sja, nou hou ik van bier, van wandelen, van Italiaanse rifugio’s (berghutten), maar het antwoord op deze vraag moest ik even zoeken op internet. Ik kom bijvoorbeeld op Northern Monk, gebrouwen op de Ben Nevis, de hoogste berg van Schotland, waar ik afgelopen zomer over blogde. Maar waarschijnlijker zocht je naar Ristorante del Rifugio Lavarella op 2050 meter, in de schitterende Dolomieten.

Zoekterm: plantenwinkel springweg utrecht

Antwoord: Rood en Bloem, een mooie zaak, die ik noem in deze blog over Groen Utrecht. Heb je nog een tip voor deze blog, geef ‘m door.

Zoekterm: is gardnersworldmagazine ook in t nederlands vertaald

Antwoord: Jazeker!

Zoekterm: walnoot voer duiven

Antwoord: Duiven en andere vogels lusten graag noten omdat ze gezonde mineralen en vetten bevatten, dat helpt ze om de winter mee door te komen. Dus ook walnoten. Graag wel even voorkraken, want zelf krijgen ze zo’n noot niet open met hun snavel. Voor de mens is een walnoot ook gezond trouwens. Vogelvoer maken? Lees dit artikel.