Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Verderland

Verderland is mijn concepttuin op De Kleine Aarde in Boxtel. Dat duurzaamheidspark (sinds 1973) wordt een eetbaar park. Mijn tuin zal dan ook helemaal uit eetbare planten bestaan.

KOM PLANTEN INBRENGEN OP ZATERDAG 10 OKTOBER!

Uniek in mijn tuin: het eerste energieneutrale tiny house van Nederland (1973)!

Verderland wordt een mooie plantentuin. Het idee is dat uit deze tuin 365 dagen per jaar gegeten kan worden, dus ik ga ook met inmaakrecepten experimenteren, maar ook met vroeg- en laatgroeiende planten die eetbare componenten hebben.

Alle planten bevatten één of meer eetbare elementen:

 • Bloemen
 • Bloemknoppen
 • Zaden, noten
 • Bessen
 • Vruchten
 • Stelen
 • Wortels
 • Schors

Het wordt ook een aangename tuin om te verblijven. Er is een poel, er staan bomen, en… de bolwoning uit de jaren zeventig, het eerste energieneutrale tiny house van Nederland, destijds Het Kringloophuis genoemd.

Donateurs

De tuin ga ik samenstellen met ‘krijgertjes’. Iedereen (particulieren, bedrijven, organisaties) die een eetbare plant, stekje of zaden doneert, krijgt een donateurskaart. Jouw plant wordt zo een inwoner van Verderland en ik probeer er zo goed mogelijk voor te zorgen. Via een aparte blogsite en nieuwsbrief houd ik donateurs op de hoogte van het wel en wee van de tuin en voor donateurs organiseer ik in 2021 een evenement. Ook houd ik een plantenlijst bij , zodat ik nog weet wie de gulle gever was.

10 oktober 2020 inbreng plantdonaties

Op zaterdag 10 oktober tussen 10-15 uur kun je zaden, stekjes of planten van eetbare planten komen brengen. Je kunt zien waar ik de tuin ga aanleggen en ik vertel je over mijn eerste project ‘Spitvrij’, waarmee ik die week begonnen ben.

Adres: Kleine Aarde in Boxtel, volg het bordje ‘bolwoning’.

TIP: Als je Google Maps gebruikt, tik dan in ‘Het Klaverblad 4‘.

Samenwerking

Over mijn tuin ga ik natuurlijk schrijven en ik ga er veel foto’s in maken. Al die informatie verwerk ik in mijn artikelen, blogs, posts, boeken en tuinpraatjes voor de radio.

Met de eetbare planten ga ik in samenwerking met anderen projecten doen. Er is van alles mogelijk, van botanische cocktails, bijzondere recepten uit alle windstreken, tot innovaties op het gebied van voedsel bewaren. Ook ga ik een aantal juist oude methodes onderzoeken. Heb je een idee, neem contact met mij op.

Innovaties en nieuwe producten

De locatie leent zich voor het uitproberen van groene en duurzame innovaties of voor productlanceringen.

Eerste project: SPITVRIJ!

Het eerste wat moet gebeuren, is het terrein plantklaar maken. Dat wordt het project ‘Spitvrij’, waarbij ik dus NIET ga spitten en de ongewenste groei (groot hoefblad bijvoorbeeld) ga tegenwerken, maar wel het bodemleven ga verbeteren. De bedrijven en organisaties met wie ik samenwerk in dit project zijn:

 • Bio-Kultura (potgrond)
 • TerraFibre (teeltmateriaal)
 • Gardena (snoeischaren)
 • KNNV Uitgeverij (content)

Verder ben ik voor dit project in gesprek met nog wat aanvullende partijen en werk ik samen met de vereniging Kleine Aarde Netwerk en vrijwilligers. Zo gaat Patricia van Rooij mij helpen met haar zeis: we gaan dus ook nog eens geluidloos maaien.

Marketingonderzoek Duurzaam Toerisme

Met studenten van de Breda University ga ik werken aan een marketingplan Duurzaam Toerisme voor de bolwoning.