Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Verderland

Verderland is mijn concepttuin op De Kleine Aarde in Boxtel. Dat duurzaamheidspark (sinds 1973) wordt een eetbaar park. Verderland zal dan ook begroeid zijn met eetbare planten. Het is een tuin om letterlijk en figuurlijk te komen genieten.

Uniek in mijn tuin: het eerste energieneutrale tiny house van Nederland (1973)!

De Kleine Aarde (sinds 1973)

De Kleine Aarde heeft een lange historie op het gebied van duurzaamheid. Wist je dat de ecologische voetafdruk hier is geïntroduceerd? En de schijf van vier? En dat biologische boerenmarkten hier hun oorsprong vonden?

Lees er meer over in het verhaal van de Kleine Aarde. Ik zal in de loop der tijd ook over de interessante historie van deze plek bloggen op mijn nog te bouwen website – maar eerst die tuin aanleggen!

Verderland (2020)

Verderland wordt een mooie plantentuin. Het idee is dat uit deze tuin 365 dagen per jaar gegeten kan worden, dus ik ga ook met inmaakrecepten experimenteren, maar ook met vroeg- en laatgroeiende planten die eetbare componenten hebben.

Alle planten bevatten één of meer eetbare elementen:

  • Bloemen
  • Bloemknoppen
  • Zaden, noten
  • Bessen
  • Vruchten
  • Stelen
  • Wortels
  • Schors

Het wordt een aangename tuin om te verblijven. Er is een poel, er staan bomen, en… de bolwoning uit de jaren zeventig, het eerste energieneutrale tiny house van Nederland, destijds Het Kringloophuis genoemd.

Volg de vorderingen op Verderland via Instagram.

Donateurs

De tuin ga ik o.a. samenstellen met ‘krijgertjes’. Iedereen (particulieren, bedrijven, organisaties) die een eetbare plant, stekje of zaden doneert, wordt deelgenoot van Verderland. Jouw plant wordt een inwoner van Verderland en ik probeer er zo goed mogelijk voor te zorgen.

Via een aparte blogsite en nieuwsbrief houd ik donateurs op de hoogte van het wel en wee van de tuin en voor donateurs organiseer ik in 2021 een evenement. Ook houd ik een plantenlijst bij , zodat ik nog weet wie de gulle gever was.

Samenwerking

Over mijn tuin ga ik natuurlijk schrijven en ik ga er veel foto’s in maken. Al die informatie verwerk ik in mijn artikelen, blogs, posts, boeken en tuinpraatjes voor de radio.

Met de eetbare planten ga ik in samenwerking met anderen projecten doen. Er is van alles mogelijk, van botanische cocktails, bijzondere recepten uit alle windstreken, tot innovaties op het gebied van voedsel bewaren. Ook ga ik een aantal juist oude methodes onderzoeken. Heb je een idee, neem contact met mij op.

Innovaties en nieuwe producten

De locatie leent zich voor het uitproberen van groene en duurzame innovaties, of voor productlanceringen en showcases.

Eerste project: Spitvrij!

Het eerste wat moet gebeuren, is het terrein plantklaar maken. Dat wordt het project ‘Spitvrij’, waarbij ik dus NIET ga spitten en de ongewenste groei (groot hoefblad bijvoorbeeld) ga tegenwerken, maar wel het bodemleven ga verbeteren. De bedrijven en organisaties met wie ik samenwerk in dit project zijn:

  • Bio-Kultura (tuinaardecompost en potgrond)
  • Gardena (snoeischaren)
  • KNNV Uitgeverij (content)
  • Akarton (karton)
  • Groei & Bloei – artikel in tijdschrift – dat ik zelf schrijf 😉

Verder werk ik samen met de vereniging Kleine Aarde Netwerk en vrijwilligers. Zo helpt Patricia van Rooij mij met haar zeis: we gaan ook nog geluidloos maaien.

Volgende projecten

Buiten het temmen van de jungle, het aanleggen van stapelmuurtjes en takkenrillen, en het zorgen voor optimaal watermanagement, breng ik qua ‘eetbare tuin’ het volgende in uitvoering komende maanden:

  • Wildplukberm aanleg i.s.m. collega’s op De Kleine Aarde, vrijwilligers en plantpartner kwekerij Casper Verhoeven/Tasty Blooms uit Biezenmortel.
  • Smikkelbosje i.sm. kennispartner kwekerij Arborealis (voedselbos.eu), kennispartner Sabine Sloothaak van PuurGroen (bepantingsplan), productpartner Terrafibre (hennepvezelmatten) en aanleg door vrijwilligers.
  • Eetbaar bloemenperk aanleg i.s.m. vrijwilligers en plantpartner Huiberts (eetbare tulpen en alliums).
  • Moesbakken
  • Kruidenspiraal
  • Receptentour i.s.m. chefkoks, vrijwilligers, volgers en inwoners van Boxtel e.o.

Onderzoek duurzaam toerisme

Met een team van internationale studenten van het Tourism Impact Lab van de Breda University werk ik komende maanden aan een plan rondom duurzaam toerisme voor de bolwoning. Die is na bijna 50 jaar aan een fikse opknapbeurt toe, en ik denk dat je er een bestemming voor moet hebben, om dit ecomonument te kunnen blijven onderhouden en behouden.