Poort Verderland

Verderland

Verderland is mijn concepttuin in Tilburg, die ik tijdelijk regisseer op 900 vierkante meter voormalig grasland. Het is een nomadische, biologische en avontuurlijke tuin met veel eetbare en wilde planten. En: mijn fieldlab, muze en outdoor kantoor.

UPDATE

Verderland was op 18 oktober 2021 te zien bij televisieprogramma BinnensteBuiten en op 15 november 2021 bij Eigen Huis en Tuin/Lekker Leven.

Verder vertelde ik over mijn manier van tuinieren bij Vroege Vogels live op de radio en in de Vroege Vogels Podcast. Zondag 9 februari ben ik vanaf Verderland opnieuw te horen bij Vroege Vogels, over mijn liefde voor onkruid en het tuinleven.

Aan het planten in de ‘spitloze’ Wildplukberm.

Fieldlab en muze

Een tuin is voor mijn bedrijf een basisvoorwaarde. Over mijn tuin schrijf ik en ik maak er foto’s en video’s. Ik doe er kennis en inspiratie op. Al die informatie verwerk ik in mijn artikelen, blogs, posts, boeken en tuinpraatjes. Dat is mijn werk, want ik ben in de eerste plaats journalist en publicist.

Nomadische tuin

Verderland is letterlijk een land dat steeds verder gaat.

In september 2020 begon ik met deze tuin op de Kleine Aarde in Boxtel, maar ik kon in Tilburg op een terrein met pionierende ondernemers een perceel van 900m2 huren. Dus op 23 en 24 januari 2021 verhuisde ik in één weekend met vrijwilligers de hele plantboedel naar Un Bietje Groen. Deze ondernemerstuin ligt op een rafelrand van de stad, die vanuit vastgoedoptiek een A-locatie is. Ook daar is een langdurig verblijf niet zeker…

Vandaar dat ik Verderland nu nadrukkelijk benader als nomadische tuin. Bij alles wat ik er maak of aanleg, houd ik in mijn achterhoofd dat het mobiel, tijdelijk en circulair is. Dat ik alle planten straks kan meenemen naar een volgende plek als kluit, stek, knol, bol of zaadje.

Ik tuinier er als natuurregisseur. Het grootste werk laat ik over aan wat er komt groeien, en daar maai ik vakkundig omheen, of ik verplaats planten. 80 procent op mijn tuin is komen aanwaaien of stond er al, de rest heb ik strategisch toegevoegd.

365 dagen proeven uit je omgeving

Een groot deel van mijn tuin is ingericht als eetbare tuin. Het idee is dat je daar 365 dagen per jaar wat uit kunt proeven, dus ik ga met inmaakrecepten experimenteren, maar ook met vroeg- en laatgroeiende planten die eetbare componenten hebben. Mijn buren hebben ook tuinen met eetbare planten, dus er vallen mooie aanvullende combinaties te maken. Daarnaast kweek ik groenten en kruiden in verschillende projecttuintjes, zoals een kruidenspiraal, sleutelgattuin, kratjestuin, muntbak, zachtfruitbosje en bonenrek.

Alle planten bevatten één of meer eetbare elementen:

 • Bloemen
 • Bladeren
 • Bloemknoppen
 • Zaden, noten
 • Bessen
 • Vruchten
 • Stelen
 • Wortels
 • Schors

In mijn tuin kan ik wildplukken in een veilige omgeving. Van alle planten en bomen weet ik de herkomst.

Bloemen voor biodiversiteit

Ook staan in mijn tuin biologische tulpen en mijn favoriete dahlia’s (beide bloemen zijn overigens eetbaar). Verder staan er honderden planten te bloeien en groeien en waar vele insecten nectar en stuifmeel vinden.

Biologische traktatie

Ik streef naar werken met planten en producten van een duurzame of biologische oorsprong en kwaliteit. Want ik trakteer mijzelf en mijn menselijke en dierlijke bezoekers graag gifvrij.

Avontuurlijk Tuinieren

De tuin heb ik ingericht volgens de filosofie van Avontuurlijk Tuinieren, die ik samen met Nienke Plantinga bedacht tijdens het schrijven van ons boek ‘Iedereen kan Avontuurlijk Tuinieren’. Dat is tuinieren naar eigen zin en smaak, met de natuur als leidraad. We nemen onze lezers met plezier en enthousiasme mee op de ontdekkingstocht die tuinieren biedt op vele fronten: contact met alles wat groeit, gonst, graast, graaft en bloeit, omgaan met teleurstellingen en vieren van triomfen, genieten van details, je zintuigen aanzetten en meebewegen met seizoenen; kortom: het leven.

Op Verderland tuinier ik als ‘natuurregisseur’. Ik kijk heel goed naar wat de natuur komt brengen en daar borduur ik op voort. Soms grijp ik in, verzet ik iets, of plant ik zelf een boom of struik op een strategische plek. Ik maai dwaalpaadjes en maak hoekjes. Daartussendoor bevinden zich de percelen waar ik mijn tuinexperimenten uitvoer.

Buitenkantoor

Verderland is mijn buitenkantoor en veldlaboratorium waar ik samenwerk met vele partijen:

 1. Mijn terreingenoten, o.a. een imker, een oesterzwammenkweker, een theesommelier, verschillende moestuiniers, plus enkele culinaire ondernemers.
 2. Een grote schare aan lezers, volgers en gelijkgestemden in mijn online community, die ik dagelijks spreek via Instagram. Ze inspireren me, werken mee aan artikelen en boeken, ruilen planten en zaden, en we organiseren samen activiteiten.
 3. Media: Groei & Bloei, Tuinseizoen, De Tuin op Tafel, Libelle, Radio 5, Margriet, GezondNu, Stadstuinieren, Buitenleven, Vroege Vogels, BinnensteBuiten, Eigen Huis & Tuin, KNNV Uitgeverij, uitgeverij Terra Lannoo
 4. Biologische en duurzame bedrijven die een praktijkplek zoeken waar ik met hun producten en diensten aan de slag ga in een echte tuinomgeving. Goed voor de beleving en de foto’s.
 • Arborealis (voedselbosspecialist)
 • Bloemoloog (biologische bloembollen)
 • Bio-Kultura (biologische tuinaarde en potgrond)
 • Huiberts (biologische bloembollen)
 • Huis en Tuin Webshop
 • Gardena
 • Natural Bulbs (biologische plantenwebshop)
 • Tasty Blooms (biologische eetbare bloemen en heemplanten)
 • Terrafibre Europe (circulaire hennepvezelproducten)
 • Tree Mobility (verplaatsbare bomen)

Heb je ook interesse in samenwerking? Maak online kennis of kom een keertje live koffie drinken in Tilburg.

Bezoek aan Verderland

Verderland ligt op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg. Op vrijdag is onze gezamenlijke winkel open, waar je ook mijn boeken kunt kopen. Ikzelf ben onregelmatig op het terrein te vinden. Rondleidingen op ons terrein en Verderland zijn mogelijk.

Ook is het concept Verderland voort te zetten op andere locaties, als tuinregisseur zie ik overal mogelijkheden om samen met de natuur een bijzondere plek te realiseren waar je als mens kunt beleven, proeven en vooral: zijn.

Verderland is een plek waarvandaan ik communiceer, samen met mijn uitgebreide netwerk van natuurvorsers, plantdeskundigen, wildplukkers, tuinexperts, kunstenaars en andere kenners op zeer uiteenlopend gebied van bodem tot boomtop en zelfs verder dan dat.

Neem contact op om je wensen of ideeën voor samenwerking te bespreken.

Volg Verderland hier

Volg de vorderingen en nieuws over activiteiten op Verderland via Instagram. Verder lees je op deze site en in tijdschriften en boeken over mijn ervaringen en bevindingen op Verderland en de wereld eromheen.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.