Poort Verderland

Verderland

Welkom op mijn natuurtuin Verderland!

Aan het planten in de ‘spitloze’ Wildplukberm.

Fieldlab en muze

Een tuin is voor mijn bedrijf een basisvoorwaarde. Over mijn tuin schrijf ik en ik maak er foto’s en video’s. Ik doe er kennis en inspiratie op. Al die informatie verwerk ik in mijn artikelen, blogs, posts, boeken en tuinpraatjes. Dat is mijn werk, want ik ben in de eerste plaats journalist en publicist.

Nomadische tuin

Verderland is letterlijk een land dat steeds verder gaat.

In september 2020 begon ik met deze tuin op de Kleine Aarde in Boxtel, maar ik kon in Tilburg op een terrein met pionierende ondernemers een perceel van 900m2 huren. Dus op 23 en 24 januari 2021 verhuisde ik in één weekend met vrijwilligers de hele plantboedel naar Un Bietje Groen. Deze ondernemerstuin ligt op een rafelrand van de stad, die vanuit vastgoedoptiek een A-locatie is. Ook daar is een langdurig verblijf niet zeker. Vandaar dat ik Verderland nu nadrukkelijk benader als nomadische tuin. Bij alles wat ik er maak of aanleg, houd ik in mijn achterhoofd dat het mobiel, tijdelijk en circulair is. Dat ik alle planten straks kan meenemen naar een volgende plek als kluit, stek, knol, bol of zaadje.

Natuurdwaaltuin

Op Verderland kun je op vaste dagen vanaf voorjaar 2024 solo komen natuurdwalen. Dat is een manier om de natuur in te gaan, zonder stappen te tellen, routes te volgen of binnen een bepaalde tijd terug te zijn. Je mag je intuïtie de weg laten bepalen en je vrijuit verwonderen over wat je ziet, voelt en ervaart. Zo kom je tot rust, of op ideeën, of zelfs aan zinnige antwoorden. Op Verderland is natuurdwalen makkelijk en fijn: de weg kwijtraken is er onmogelijk en er is altijd iemand in de buurt.

Nieuwsgierig? Je kunt het hele jaar door een dwaalpresentatie en dwaalexcursie boeken – dat kan op Verderland, maar ook bij jou op locatie of bij een evenement.

De data om te komen natuurdwalen op Verderland vind je hier vanaf maart 2024.

Zo hebben bezoekers van het festival Senses of Change op 1 oktober 2023 al kunnen proeven van het fenomeen in de kanaalzone van Tilburg, want zelfs daar, aan de rafelrand van de stad bij een bedrijventerrein, kun je natuurdwalen.

Avontuurlijk Tuinieren

Op Verderland tuinier ik als natuurregisseur. Het grootste werk laat ik over aan wat er komt groeien, en daar maai ik vakkundig omheen, of ik verplaats planten. 80 procent op mijn tuin is komen aanwaaien of stond er al, de rest heb ik strategisch toegevoegd. Ik kijk heel goed naar wat de natuur komt brengen en daar borduur ik op voort. Soms grijp ik in, verzet ik iets, of plant ik zelf een boom of struik op een strategische plek. Ik maai dwaalpaadjes en maak hoekjes. Daartussendoor bevinden zich de percelen waar ik mijn tuinexperimenten uitvoer.

Ik werk volgens de filosofie van Avontuurlijk Tuinieren, die ik samen met Nienke Plantinga bedacht tijdens het schrijven van ons boek ‘Iedereen kan Avontuurlijk Tuinieren’. Dat is tuinieren naar eigen zin en smaak, met de natuur als leidraad. We nemen onze lezers met plezier en enthousiasme mee op de ontdekkingstocht die tuinieren biedt op vele fronten: contact met alles wat groeit, gonst, graast, graaft en bloeit, omgaan met teleurstellingen en vieren van triomfen, genieten van details, je zintuigen aanzetten en meebewegen met seizoenen; kortom: het leven.

Er staan het hele jaar planten te bloeien en groeien en waar vele insecten nectar en stuifmeel vinden. Ik streef naar werken met planten en producten van een duurzame of biologische oorsprong en kwaliteit. Want ik trakteer mijzelf en mijn menselijke en dierlijke bezoekers graag gifvrij.

Verderland was op 18 oktober 2021 te zien bij televisieprogramma BinnensteBuiten en op 15 november 2021 bij Eigen Huis en Tuin/Lekker Leven.

Verder vertelde ik over mijn manier van tuinieren bij Vroege Vogels live op de radio en in de Vroege Vogels Podcast. Ook hoorde je me bij Vroege Vogels, over mijn liefde voor onkruid en het tuinleven.

Buitenkantoor

Verderland is mijn buitenkantoor en veldlaboratorium waar ik samenwerk met vele partijen:

  1. Mijn terreingenoten, o.a. een imker, een oesterzwammenkweker, een theesommelier, natuurlijke bloemenpluktuin en een biologische crêperie.
  2. Een grote schare aan lezers, volgers en gelijkgestemden in mijn online community, die ik dagelijks spreek via Instagram. Ze inspireren me, werken mee aan artikelen en boeken, ruilen planten en zaden, en we organiseren samen activiteiten.
  3. Media: Groei & Bloei, Tuinseizoen, De Tuin op Tafel, Libelle, Radio 5, Margriet, GezondNu, Stadstuinieren, Buitenleven, Vroege Vogels, BinnensteBuiten, Eigen Huis & Tuin, KNNV Uitgeverij, uitgeverij Terra Lannoo

Bezoek aan Verderland

Verderland ligt op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg. Op vrijdag is onze gezamenlijke winkel open, waar je ook mijn boeken kunt kopen. Ikzelf ben onregelmatig op het terrein te vinden. Rondleidingen op ons terrein en Verderland zijn mogelijk.

Ook is het concept Verderland en Natuurdwalen voort te zetten op andere locaties, als tuinregisseur zie ik overal mogelijkheden om samen met de natuur een bijzondere plek te realiseren waar je als mens kunt beleven, proeven en vooral: zijn.

Verderland is een plek waarvandaan ik communiceer, samen met mijn uitgebreide netwerk van natuurvorsers, plantdeskundigen, wildplukkers, tuinexperts, kunstenaars en andere kenners op zeer uiteenlopend gebied van bodem tot boomtop en zelfs verder dan dat.

Neem contact op om je wensen of ideeën voor samenwerking te bespreken.

Verder lees je op mijn Instagram-pagina, deze site en in tijdschriften en mijn boeken over mijn ervaringen en bevindingen op Verderland en de wereld eromheen.