Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Verderland

Verderland is mijn concepttuin in Tilburg, die ik tijdelijk regisseer op 900 vierkante meter grasland. Het is een nomadische, eetbare, biologische en avontuurlijke tuin. En: mijn fieldlab, muze en outdoor kantoor.

Aan het planten in de ‘spitloze’ Wildplukberm.

Fieldlab en muze

Een tuin is voor mijn bedrijf een basisvoorwaarde. Over mijn tuin schrijf ik en ik maak er foto’s en video’s. Ik doe er kennis en inspiratie op. Al die informatie verwerk ik in mijn artikelen, blogs, posts, boeken en tuinpraatjes. Dat is mijn werk, want ik ben in de eerste plaats journalist en publicist.

Nomadische tuin

Verderland is letterlijk een land dat steeds verder gaat.

In september 2020 begon ik met deze tuin op de Kleine Aarde in Boxtel, maar ik kon in Tilburg op een terrein met pionierende ondernemers een perceel van 900m2 huren. Dus op 23 en 24 januari 2021 verhuisde ik in één weekend met vrijwilligers de hele plantboedel naar Un Bietje Groen. Deze ondernemerstuin ligt op een rafelrand van de stad, die vanuit vastgoedoptiek een A-locatie is. Ook daar is een langdurig verblijf niet zeker…

Vandaar dat ik Verderland nu nadrukkelijk benader als nomadische tuin. Bij alles wat ik er maak of aanleg, houd ik in mijn achterhoofd dat het mobiel, tijdelijk en circulair is. Dat ik alle planten straks kan meenemen naar een volgende plek als kluit, stek, knol, bol of zaadje.

365 dagen proeven uit je omgeving

De helft van mijn tuin is ingericht als eetbare tuin. Het idee is dat je daar 365 dagen per jaar wat uit kunt proeven, dus ik ga met inmaakrecepten experimenteren, maar ook met vroeg- en laatgroeiende planten die eetbare componenten hebben. Mijn buren hebben ook tuinen met eetbare planten, dus er vallen mooie aanvullende combinaties te maken.

Alle planten bevatten één of meer eetbare elementen:

 • Bloemen
 • Bloemknoppen
 • Zaden, noten
 • Bessen
 • Vruchten
 • Stelen
 • Wortels
 • Schors

In mijn tuin kan ik wildplukken in een veilige omgeving. Van alle planten en bomen weet ik de herkomst.

Bloemen voor biodiversiteit

De andere helft van mijn tuin bestaat uit een pluktuin met uiteraard mijn favoriete dahlia’s. Deze vloeit langzaam over in een wildebloemenweide waar honderden planten bloeien en groeien en waar vele insecten nectar en stuifmeel zullen vinden.

Biologische traktatie

Ik streef naar werken met planten en producten van een duurzame of biologische oorsprong en kwaliteit. Want ik trakteer mijzelf en mijn menselijke en dierlijke bezoekers graag gifvrij.

Avontuurlijk Tuinieren

De tuin heb ik ingericht volgens de filosofie van Avontuurlijk Tuinieren, die ik samen met Nienke Plantinga bedacht tijdens het schrijven van ons boek ‘Iedereen kan Avontuurlijk Tuinieren’. Dat is tuinieren naar eigen zin en smaak, met de natuur als leidraad. We nemen onze lezers graag mee op de ontdekkingstocht die tuinieren biedt op vele fronten: contact met alles wat groeit, gonst, graast, graaft en bloeit, omgaan met teleurstellingen en vieren van triomfen, genieten van details, je zintuigen aanzetten en meebewegen met seizoenen; kortom: het leven.

Buitenkantoor

Verderland is mijn buitenkantoor en gardenbase waar ik samenwerk met vele partijen:

 1. Mijn terreingenoten, o.a. een imker, een oesterzwammenkweker, een theesommelier, verschillende moestuiniers, plus enkele culinaire ondernemers.
 2. Een grote schare aan lezers, volgers en gelijkgestemden in mijn online community, die ik dagelijks spreek via Instagram. Ze inspireren me, werken mee aan artikelen en boeken, ruilen planten en zaden, en we organiseren samen activiteiten.
 3. Media: Groei & Bloei, Tuinseizoen, Landidee, De Tuin op Tafel, Libelle, Radio 5, Margriet, GezondNu, Stadstuinieren, KNNV Uitgeverij, uitgeverij Terra Lannoo
 4. Biologische en duurzame bedrijven die een praktijkplek zoeken waar ik met hun producten en diensten aan de slag ga in een echte tuinomgeving. Goed voor de beleving en de foto’s.
 • Arborealis (voedselbosspecialist)
 • Bloemoloog (biologosche bloembollen)
 • Bio-Kultura (biologische tuinaarde en potgrond)
 • Huiberts (biologische bloembollen)
 • Huis en Tuin Webshop
 • Gardena
 • Natural Bulbs (biologische plantenwebshop)
 • Tasty Blooms (biologische eetbare bloemen en heemplanten)
 • Terrafibre Europe (circulaire hennepvezelproducten)
 • Tree Mobility (verplaatsbare bomen)

Heb je ook interesse in samenwerking? Maak online kennis of kom een keertje live koffie drinken in Tilburg.

Workshop, proeverij, productlancering, etentje

Mijn tuin en onze ondernemerstuin is op bepaalde open dagen toegankelijk voor publiek.

Verder is het een ontmoetingsplek voor zakelijke activiteiten, zoals een groepsworkshop, rondleiding, proeverij, productlancering of fotoshoot. Neem contact op via info[@]dailygreenspiration.nl om je wensen te bespreken.

Lunchen of dineren kan bij terreingenoten Te Gekke Etentjes en Creperie Natuurlijk.

Volg Verderland hier

Volg de vorderingen op Verderland via Instagram en de Verderland-blog.

Ook op deze site zullen regelmatig artikelen verschijnen die zijn geïnspireerd op mijn ervaringen en bevindingen op Verderland.