Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

De beste wolkenluchten van Nederland

Dutch skies

Ons land is vlak, dus dramatische bergen zijn ver te zoeken. Maar we compenseren dat gemis volledig met onze wolkenluchten. Schilders gebruiken ze al eeuwen als hun muze. Ontdek de beste plaatsen voor ‘cloudspotting’.

Inuits hebben een naam voor alle soorten sneeuw. Wij voor onze wolken. We noemen ze schaapwolken, aambeeldwolken, stapelwolken, bloemkoolwolken. En er zijn zoveel meer vormen: je kunt dieren, draken en heksen herkennen.

Mid 17de-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael was de eerste kunstenaar die zich met name richtte op de lucht in zijn landschappen. Hij schilderde indrukwekkende en wolkenluchten.

Later schilderden impressionisten zoals Hendrik Willem Mesdag, Jan Hendrik Weissenbruch en kunstenaars van de stromingen Cobra en de Haagse School ook dramatische luchten.

Jan Voerman senior, een schilder die de hemel boven en langs de rivier de IJssel bewonderde, beweerde dat zijn ziel door de wolken werd weerspiegeld, zoals hier:

wolkenluchten

Iets met koude lucht

Waarom zijn de wolken zo bijzonder in ons land?

Het heeft te maken met koude lucht uit de zee die tegen de warmere landlucht botst.

De beste dagen voor het spotten van imposante wolkenluchten is wanneer regen en zonneschijn tegelijkertijd zijn voorspeld zijn, onze weerman noemt dat ‘wisselvallig’. Wees dus geen doetje, trek je regenjas aan en ga wandelen voor de beste uitzichten.

Hier enkele tips voor het spotten van de beste wolkenluchten.

1. Radio Kootwijk

Wandeling: 12 kilometer, aangegeven met rode borden, vanaf Radio Kootwijk, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Deze route voert over de mooie heuvelachtige heidevelden, die een breed uitzicht op het landschap en de hemel daarboven bieden.

wolkenluchten

2. Overveen

Langs de kust zijn de wolken altijd enorm. Schilder Jacob van Ruisdael kwam uit de nabij gelegen stad Haarlem en kreeg zijn wolkeninspiratie in deze regio.

Wandeling: Parkeer je auto op Koevlak, Zeeweg 12 in Overveen. Vanaf hier lopen verschillende wandelingen door het Nationaal Park Kennemerduinen, een groot duingebied. De wandeling met de blauwe palen leidt uiteindelijk naar het Noordzeestrand. Er is een uitzichtpunt waar je de wolkenlucht in 360 graden kunt spotten.

wolkenluchten

3. Wieringerwaard & Afsluitdijk

Instagram-volger Audrey laat zien dat het noordoostelijk deel van Noord-Holland fantastische wolkenluchten laat zien. Ze raadt de Wieringerwaard en de Afsluitdijk aan.

cloud spotting

4. Flevoland

Tussen de voormalige zeeën en meren, toont Flevoland overal bewolkte luchten. Het polderland is supervlak met bijna alleen landbouwgrond, dus de lucht lijkt er breder en wijdser, zoals een groot bioscoopscherm. Maak een fietstocht om de wolkenshow te bewonderen.

Tip: gebruik de knooppunten om je eigen route samen te stellen.

wolkenluchten flevoland

5. Noordpolderzijl

Overal langs de Waddenzee is er een overvloed aan enorme wolkenluchten te zien ‘in 360’. Zoals hier in Noordpolderzijl, gespot tijdens een wadlooptocht.

wolkenluchten

wolkenluchten

6. Hashtags

Er zijn zelfs hashtags voor wolkenluchten in Nederland, je treft de mooiste foto’s met #dutchskies.

7. Musea

Wolkenluchten
Schilderij met wolkenlucht van Gerrrit Willem Dijsselhof, gespot in het Drents Museum in Assen.

Als het dan echt slecht weer is, kun je in een museum naar wolkenluchten kijken:

Over de hele wereld in de grotere musea met klassieke kunstcollecties, bevinden zich enkele Nederlandse wolkenschilderingen in de collectie. Zoals het Louvre in Parijs, de Hermitage in Sint-Petersburg, het Museum voor Schone Kunsten in Houston of Philadelphia en de National Gallery in Londen.