Geheimtip voor tulpenspotters: Kasteel Keukenhof

Flower Bulbs Hillegom and Lisse

Natuurlijk kun je eind maart en in april de hyacinthen, tulpen, narcissen in de enorme velden van het klassieke Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout gaan zien. Dan sta je tussen de duizenden toeristen, wat ook wel weer eens geinig is. Want ja, dat gebied ziet er dan ook wonderlijk uit als een bont kunstwerk en is een ware attrachtie. Maar je kunt ook naar ‘hidden secret’ Kasteel Keukenhof in Lisse.

Ik ging erheen met een excursie van mijn lokale tuinclub en was verbaasd.  Verwar Kasteel Keukenhof niet met de beroemde tuinen van de Keukenhof. Het landgoed van het negentiende eeuwse Kasteel Keukenhof is pas sinds kort open voor publiek en de tuinen zijn een bezoek waard voor bollenliefhebbers. De tuin is gratis te bezoeken.

In 1857 zijn de tuinen van het kasteel opnieuw vormgegeven door de bekende tuinarchitecten J.D. Zocher en zoon. Zij stonden bekend om hun Engelse Landschapsstijl met heuvels, slingerpaden, grote bomen en doorkijkjes. Zij zijn ook de aanleggers van het Amsterdamse Vondelpark.

De tuinen worden veelal door vrijwilligers onderhouden, net als het omliggende landgoed en de kinderboerderij.

Wandel mee door de tuin van Kasteel Keukenhof

Bulb Flower Kasteel Keukenhof

In het landschapspark staan rhododendrons, pioenen, narcissen en lanen die langs vijvers en beelden leiden.

Aan een van de gevels van het kasteel groeit een zeldzame witte wisteria (witte regen dus).

Bulb Flower Kasteel Keukenhof

Er is een interessante ommuuree tuin met een moestuin die weer in ere is hersteld.

Bulb Flower Kasteel Keukenhof

En dan is het fantastische plek: de charmante bol- en knolgewassentuin, het Hof van Jan Boot, dat je achter het theehuis vindt.

Hillegom en Lisse

Als je dan toch hier heengaat, en je wilt een glimps van de klassieke bollenvelden meepikken, kies dan een weekdag (maandag t/m donderdag) en ga vroeg (voor negenen) of later (na vijven). Huur een fiets of wandel door de velden.

Flower Bulbs Hillegom and Lisse

Flower Bulbs Hillegom and Lisse

Flower Bulbs Hillegom and Lisse

Flower Bulbs Hillegom and Lisse