Appels en peren oogsten in september en oktober

Appels en peren oogsten

BUITENUITJE * In de najaarsmaanden september en oktober kun je op allerlei plekken in Nederland appels en peren oogsten in pluktuinen en tijdens plukfeesten. In dit artikel geef ik een overzicht waar je terecht kunt voor een gezond en leuk buitenuitje.

Ken je ook een leuk evenement dat gaat over onder andere appels en peren oogsten in het najaar? Laat dit dan beneden in de reacties aan mij weten. Met nieuwe tips breid ik dit artikel dan steeds verder uit.

Flevoland

  • Fruitboerderij Vink, pluktuin begin september – eind oktober.

Bij fruitboerderij Vink in Kraggenburg staat Cees Vink met de armen over elkaar te kijken naar zijn blozende appels. Hij heeft hier een pracht van een boomgaard. Bezoekers komen er van 1 september tot en met het laatste weekend van oktober appels en peren oogsten. Ze lopen met hele kruiwagens het terrein af en laden zakken vol in de auto. Want in de schuur is nog meer te vinden: sappen en jams van Vinks fruit, maar ook pompoenen en kolen en andere groente en fruit van telers uit de omgeving. Ook kun je er oude fruitbomen in een kuip kopen, voor in je tuin. Hoef je niet jaren te wachten tot je eindelijk eens wat kunt oogsten, heb je meteen een kloeke fruitboom voor je eigen boomgaard.

Wil je bij Vink plukken, dan meld je je eerst, vervolgens mag je een kruiwagen pakken en daarmee de boomgaard in om te gaan plukken.
De oom van Cees doet voor hoe je een appel plukt: “Houd de tak vast en beweeg de appel driekwart naar boven zodat de steel afknapt. Dus nooit draaien”, waarschuwt hij. “Een rijpe peer laat vanzelf los als je ‘m voor de helft naar boven helt.”

Info: website Fruitboerderij Vink

Op de meeste oogstfeesten is nog meer te vinden, zoals fruitsappen, groentes en ambachtelijke lekkernijen in potten zoals jam, chutney en advocaat.

Drenthe

  • Stoofperenfeest Ruinerwold – 1e zaterdag in oktober
Appels en peren oogsten
Stoofperen kopen, plukken, proeven tijdens het historische Stoofperenfeest in Ruinerwold (Zuid-West-Drenthe, even boven Zwolle)

Tijdens het Stoofperenfeest in Ruinerwold staat de historische Perenpluk centraal. Om 9 uur start aan beide uiteinden van de 7 kilometer lange Dokter Larijweg een veilingmeester die de 1300 stoofperenbomen per opbod verpandt. Je mag je dan tot 12 uur ‘s nachts eigenaar van de peren in de boom noemen en ze er allemaal uit plukken, met beleid. Op de boerenerven is er feest met muziek, kramen en foodtrucks en zijn er uiteraard ook stoofperen te koop en te proeven.

Info: Facebook-pagina Stoofperenfeest en dit blogartikel. Ik ben namelijk mega-partijdig, want dit is in mijn vorige woonplaats.

Friesland

  • Appeldag Beetsterzwaag – 1e zaterdag in oktober

Op de jaarlijkse Appeldag van de Tropische Kas in Beetsterzwaag staat een kraam met door vrijwilligers geplukte appels, peren en noten uit de omgeving. In andere kramen vind je biologische producten uit de regio, zoals groente, fruit, noten, kaas, honing, pompoenen, shiitakes en jams. Ook is er een appelpers waar iedereen zijn eigen bekertje appelsap kan persen en als de tamme kastanjes rijp zijn, worden er kastanjes gepoft. Ook is kun je onder leiding van een gids een wandeling door de boomgaard maken. Kenners van de verschillende appel en peren rassen kunnen vragen beantwoorden op het gebied van het snoeien van vruchtbomen en het herkennen van het soort appel of perenboom, dus weet je niet wat voor fruitras je thuis hebt: neem je oogst mee. De Appeldag is in de sfeervolle omgeving van het kassencomplex, waar nog vele kuipplanten volop buiten staan te bloeien, voordat ze later in de maand de Oranjerieën in gaan om de winterkou te overleven.

Info: website Tropische Kas

  • Oogstdag & Fruitshow bij De Kruidhof in Buitenpost – zaterdag 5 oktober 2019

Er is van alles te doen deze dag: proeverijen, verkoop en een markt. In de Verkooptuin tref je bijzondere fruitrassen uit De Kruidhof. Pomologen van Fruit yn Fryslân vertellen over fruit en kunnen uw eigen appel- of perenboom determineren. Daarvoor kunt u het beste vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen geven ze informatie. Heb je een zieke boom, neem dan een takje met één of meer bladen mee.

Info: website De Kruidhof

Gelderland

  • Oogstfeest Kasteel Doorwerth – zondag 29 september 2019

Er is op het kasteelterrein van alles te beleven. De historische moestuin is te bezichtigen en op het binnenhof staan kramen. Iedereen deelt er z’n oogst: biologische wijnen, jams, chutneys, honing, sauzen, kazen, azijn, biologisch vlees, schapenwol, zeepjes. Een fermentatie-expert komt uitleggen hoe dat houdbaarheidsproces werkt.

Info: website Geldersch Landschap en Kasteelen

  • Oogstfeest Thedinghsweert – zaterdag 12 oktober 2019

Kijken, proeven en oogsten op het Oogstfeest bij natuurvoedingswinkel Thedinghsweert. Met producten van eigen land, uit de bakkerij en het restaurant. Met rondleiding, muziek en kinderactiviteiten.

In fruitstreek De Betuwe hebben ze natuurlijk van alles te oogsten door het jaar heen, dus kijk zeker ook op deze website om te zien wat ze er nog meer organiseren.

Noord-Brabant

  • Oogstfeest in natuurtuin ’t Loo in Bergeijk – zondag 29 september 2019

Kon je zelf heel veel appels en peren oogsten? Of heb je ander fruit en ook groente en een teveel? Je oogst kun je deze dag laten persen tot vers sap. Voor je eigen sap heb je minstens 75 kilo nodig: appels en peren, maar ook van stoofperen, bessen, druiven, kersen (ontpit), wortels en bietjes. Alles wordt verpakt in een sap-tap-pak van 5 liter of 3 liter. Heb je geen 75 kilo oogst van je eigen boom, struik of tuin? Dan kun je tijdens het Happy Hour toch meedoen als je minimaal 25 kilo inbrengt. Je oogst wordt dan samen met het fruit van andere inschrijvers geperst. Dat moet je wel even aanmelden van te voren.

Info: website Natuurtuin ‘t Loo

Zuid-Holland

  • Oogstfeest en Stekjesmarkt Woerden – zondag 29 september 2019

Bij het NME-Centrum InBredius in en de historische moes- en pluktuin is er fruitverkoop, sap persen en kun je op een terras koffie met appeltaart bestellen. Ook zijn er allerlei activiteiten als een moddercappucino komen maken in het modderrestaurant (benieuwd wat dat is!), je eigen smoothie bij elkaar fietsen op de moestuin of een natuurmobiel maken.

Info: website van Landgoed Bredius

Appels en peren oogsten
De peer Condo is een nieuw ras, gekweekt uit de bekende Conference en Doyenné du Comice. Geplukt bij Fruitboederij Vink in Flevoland.

Meer tips voor appels en peren oogsten

Geef me in een reactie onder deze blog een link als je ergens een leuk appel- en perenoogstfeest hebt gespot, dat in dit overzicht thuishoort.

Recepten met appels

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.