Zo maak je razendsnel vogelsnacks

MAAK JE EIGEN JUNGLE * Tijdens deze kille januaridagen is er buiten niks aan. Dus dan doe ik winterklusjes in huis. Zoals vogelsnacks maken. Er zijn op Youtube talloze filmpjes te zien met verschillende recepten en werkwijzes. Ikzelf heb een simpel recept, waarvoor je maar een paar zaken in huis hoeft te halen. Bovendien is het plasticvrij.

Hele jaar

Met vogelsnacks weten de vogels je tuin te vinden, je kunt ze het hele jaar door ophangen. Houd wel de plek waarin/op je het vier aanbiedt schoon, ook vogels kunnen ziek worden van een slechte hygiëne.

Vetbollen

In de handel zijn vetbollen in een groen netje te koop. Eigenlijk worden die afgeraden, omdat dieren (ook egels, als zo’n ding aan het zwerven raakt) daar in verstrikt kunnen raken.
Ik kocht eerst nog een voorraad vetbollen in de winkel, knoopte ze aan een vogelvoederhuisje voor mijn raam en volgde sindsdien een real wildlife soap.
De koolmezen, pimpelmezen hangen eraan om lekkers te pikken en jagen elkaar weg. Zo zie je dat de koolmees de kleinere pimpelmees de baas is. De kruimels die de mezen laten vallen worden opgepikt door zo’n twintig ringmussen, een roodborstje en een merelpaar. En de bollen zijn verreweg het populairst. Ook vogels houden van vette snacks dus! Pas als een vetbol op is, beginnen de vogels aan het losse vogelvoer of de appel. En voor mijn pindasnoer blijkt acrobatiek nodig die alleen de koolmezen beheersen.
Nu zijn mijn vetbollen bijna opgeknaagd door mijn gevederde tuinvrienden. Tijd voor een nieuwe voorraad. Die wil ik zelf maken, zonder gebruik van onnodig en dieronvriendelijk wegwerpplastic dit keer.
vogelsnacks

Boodschappenlijst voor vogelsnacks

* Gemengd vogelzaad – te koop in dierspeciaalzaken, tuincentra en landwinkels
* Rozijnen (ongezouten)
* Plantaardig frituurvet, in vaste vorm. Dus geen olie, want dat stolt niet.
(Jammer genoeg is dit vaste vet vaak palmvet, waar in verre landen veel natuur voor wordt opgeofferd om dat te produceren, daar lees je hier wat meer over, excuus voor het kleine pretbederf)
* Kleine theekopjes of espressokopjes. Of oude soepkommen. Ik vond de mijne bij de kringloopwinkel. Alternatief: een uitgeperste sinaasappel of citroen is ook een supergoeie basis voor een vogelsnack. Schraap het vruchtvlees eruit met een scherp mesje en/of lepeltje. Prik er aan de rand 2 gaten in, recht tegenover elkaar. Laat het citrusbakje eventueel een dag of 2 op een warme plek drogen, dan wordt het harder.
* Touw

Werkwijze vogelsnacks

1. Voor 3 kleine kopjes en twee sinaasappelhelften gebruikte ik 125 gram frituurvet en ongeveer evenveel vogelzaad en rozijnen.

vogelsnacks

2. Smelt het vet op een heel zacht vuurtje. Het mag NIET koken, want dan wordt het veel te heet voor de zaden.

3. Als het helemaal vloeibaar is, roer je de zaden en rozijnen erdoorheen.

vogelsnacks

4. Lepel het spul in de kopjes en/of schillen, lekker vol.

5. Als het begint te stollen, druk je er nog wat zaad bovenop, dat ziet er leuker uit dan dat witte vet.

6. Laat afkoelen en bewaar een nachtje in de koelkast of op een koele plek.

7. Hang op en kijk welke vogel er als eerste op afkomt.

Nog meer ideeën voor vogelsnacks

vogelsnacks
Gezien bij de Vogelbescherming in Zeist: een frisdrankfles met 2 houten pollepels als voer-unit.
vogelsnacks
Eerder zelfgemaakt: pindasnoer. Je hebt er een flinke naald of prikker voor nodig om gaten te prikken door de schil, want die kan hard zijn.
vogelsnacks
Gezien bij het bezoekerscentrum Natuurmonumenten Dwingelderveld: appels als voer.

vogelsnacks

TIP van Instagram-volger @QuickElaine: smeer het vet met zaden in denneappels en hang die in struiken en aan boomtakken
vogelsnacks
De @MeisjesvandeMoestuin blogden ook over vogelvoer en hebben als tip: mest je keukenkastjes eens uit! Ze haalden lijnzaad, een restje zonnebloempitten, een aangebroken pot kokosolie, cranberry’s en wat blauwe bessen uit de voorraadkast en maakten daarvan vogelsnacks.

Op Twitter kreeg ik nog een tip van Janet Westerhof: “Voer kun je zelf biologisch samenstellen: quinoa, amarant, haverzaden, gierst, tarwezaden, maanzaad. Te koop bij de natuurwinkel. Kokosvet is goed bruikbaar, ook niet helemaal duurzaam, maar wel biologisch beschikbaar. Voordeel hiervan is dat kauwen er niet van houden en dat die dus niet alles voor de kleine vogels wegkapen.”

vogelsnack

#spreadnaturelove
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.