Beleef indrukwekkende kunst in de bergen bij RespirArt

RespirArt is een van de hoogste kunstparken ter wereld. Deze magische plek ligt op 2200 meter boven zeeniveau in de Italiaanse alpen.

RespirArt

Het idee voor RespirArt is van de befaamde Italiaanse beeldhouwer Marco Nones en Beatrice Calamari, die journalist en kunstcurator is: “Respirare betekent ademhalen in het Italiaans. Wij willen mensen die laten inademen en kleine stappen laten zetten, om het landschap te ervaren en te voelen en zien hoe kunst en bergen samen een uniek geheel vormen.”

RespirArt Marco Nones
Beeldhouwer Marco Nones

In de jaren zeventig, in de bergen van Cavalese en Castello di Fiemme, woonde een jongen die steeds op zoek was naar boomwortels en takken. He was Marco Nones, die door de lariks- en dennenbossen struinde om materiaal te vinden dat hij kon snijden. Zijn grootvader had hem de liefde voor hout en de bewerking ervan bijgebracht en de kneepjes van het aloude houtsnijdersvak geleerd.

Met zin vakmanschap, was Marco in staat “om uit het hout te halen wat de natuur erin had gestopt”, zoals hij dat zelf formuleert. Het bos was zijn meester. Jaren later is hij een internationaal bekende en geprezen beeldhouwer die conceptuele kunstinstallaties maakt, direct in de natuur, zodat ze samensmelten met de omgeving.

Zijn hart ligt in de bergen waar hij opgroeide. “Hij heeft een extreem obsessieve relatie met bergen”, zegt curator Beatrice Calamari.

Een park in ‘zijn’ bergen, vol kunst van bevriende en gewaardeerde kunstenaars zoals de Japanner Hidetoshi Nagasawa, was een drom die uitkwam in 2011. Het park ligt hoog boven het plaatsje Pampeago, in de Dolomieten in de regio of Trentino, in de Fiemme-vallei.

RespirArt

Bij de ingang van het park prijkt de kunstinstallatie Latemar’s Theater, de creatie van Marco Nones zelf. Hier tot stand gekomen op een zonnige septemberdag in 2012, met dank aan acht hulpvaardige, sterke mannen. Zij volgden de instructies van ‘meester’ Nones op en zorgden zo dat een aantal houten balken elkaar op ritmische wijze overlapten, zodat ze een robuuste harp zouden vormen.

Vanuit elk gezichtspunt oogt het werk weer anders, maar altijd smelt het samen met de punten van de omringende bergen en de steeds weer verschuivende wolkenpartijen. “De Dolomieten vormen de achtergronddecor van mijn leven”, verklaart Nones de bedoeling van zijn werk.

RespirArt

Langs een bergwandelroute van 3 kilometer kun je verschillende kunstwerken ontdekken, die allemaal gracieus met de omgeving spelen. Ze zijn meestal vervaardigd uit natuurlijke materialen zoals steen en hout. Ze zijn gemaakt door internationale meesters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze houten ballen lijken door een roos over de bergen zijn uitgegooid als een stel knikkers. Ze zijn ontworpen door Thorsten Schütt, die dit werk de titel Lawine van Gedachten gaf.

RespirArt

Het kunstwerk Levende Natuur van Mauro Lampo Olivotto daagt je uit tot nader onderzoek van je omgeving en je eigen positie daarin.

RespirArt

Verschillende perspectieven, verschillende gezichtspunten, verschillende gedachtes.

RespirArt

Kijk om je heen en ontdek kunst en gekkigheid.

RespirArt

Tijdens de kunstroute, kun je ook nog even een bergtop beklimmen. Volg de geiten!

 

Informatie ove RespirArt

  • De website van RespirArt geeft info over het park
  • RespirArt is te bereike met de stoeltjeslift Agnello vanaf begin juli tot medio september (exacte data variëren jaarlijks), tussen 8.30 en 17.30 uur met een middagpauze tussen ongeveer 13 en 14 uur.
  • Je kunt ook omhoog wandelen, in ongeveer een half uur, vanaf de stoeltjeslift Tresca in Pampeago. Volg wandelpad nummer 514 richting Baita Caserina.
  • In het park zijn twee berghutten waar je lokale gerechten kunt proeven: Rifugio Monte Agnello en Baita Caserina. Voor de wandelaars die met de stoeltjeslift komen is de eerste hut Rifugio Agnello. Voor de lifters die het park te voet bezoeken is de eerste hut Baita Caserina.

Andere land art in de regio Trentino

  • Ledro Land Art is een kunstpark in een groen landschap bij de stad Ledro.
  • The breath of the trees is een kunstpad in de bossen op het noordwestelijk deel van het Lavarone-plateau. Het is het geesteskind van schilder en beeldhouwer Giampaolo Osele. met een serie kunstwerken van verschillende internationale kunstenaars die met hout, bomen en andere natuurlijke materialen spelen met de panoramische uitzichten over valleien en bergen. Het startpunt is in Lanzino.

Meer artikelen over de Italiaanse alpen

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.