De groene adresjes van Utrecht

Utrecht is een supergroene stad. Er liggen veel parken en groenstroken. Ook zijn er verscholen hoekjes en tuinen. Deze post is een lange lijst met dé urban green spots van de domstad. Je vindt hier een oeroude hortus, groene eet-adressen, urban jungle shops, deli’s en… een kilometer lange singeltuin.

1. Zocherpark

Mooi door het groen om de binnenstad heenlopen, dat kan via dit ‘singelplantsoen’. Het park is enkele kilometers lang en loopt langs een groot deel van de zuidelijke binnenstad, langs de singel. Ontwerper is de 19e-eeuwse landschapsarchitect Jan David Zocher jr. In het park ligt publiekssterrenwacht Sonnenborgh en de sierlijke Herenbrug bij het parkdeel Lepelnburg.

2. Hotel-restaurant én bloemist Le Jardin

Utrecht DailyGreenspiration

Een mooie zaak is Le Jardin aan de Mariaplaats, een beetje een hippiehoekje achterad. Met terras, bloemenzaak, restaurant waar ze koken met veel verse kruiden en zelfs een hotel.

3. Winkel Rood & Bloem

in het centrum, aan de Springweg 14 zit stadstuinwinkel Rood & Bloem. Een winkel stampvol kamerplanten, stekjes van eigen kweek en verse bloemen. Ook kun je er leuke cadeaus vinden zoals plantenpotten, botanische prints, sieraden en handgemaakte producten. Verder worden er regelmatig workshops georganiseerd zoals bloemschikken, terrarium maken of bloemenkrans maken.

4. Conservatoriumtuin

Achter het Conservatorium, aan de Mariaplaats, ligt een kloostertuin verscholen. Er staan bankjes. Als je hier vertoeft, hoor je vaak flarden muziek uit de school komen.

5. Bloemenmarkt

Op het Janskerkhof is op zaterdag de Bloemenmarkt te vinden, ene levendige plek vol planten en loemen om mee naar huis te nemen. Lees het aparte artikel over deze heerlijke plek.

6. Oude Hortus

Aan de Lange Nieuwstraat 106 vind je een bijzondere stilteplek in het hart van de binnenstad met veel soorten planten en bomen. Er is een cottagetuin en de medicinale Regiustuin. Ook tref je hier een van de oudste Ginkgo biloba-bomen van Nederland, van meer dan 250 jaar. Fantastisch zijn ook de kassen waar je de reuzenwaterlelie Victoria amazonica kunt bewonderen. Museumcafé Ginkgo heeft een terras voor een drankje of broodje.

7. Abel’s Deli

Utrecht
Abel’s Deli op Vredenburg.

Deze deli heeft op de hoek van Vredenburg en een mooie, nieuwe zaak met een bijzonder assortiment (groene) snackjes en patisserie om mee naar huis te nemen na een dagje Utrecht. Zo hebben ze groentechips en groene chocolade met knettereffect.

TIP: bestel hier zeker een originele, groene Matcha Latte – neem er honing bij. Verder zijn er mooie bossen bloemen te koop en verse afhaalmaaltijden (bowls) voor onderweg of thuis.

NB ook in het station zit een Abel’s Deli, daar zijn echter geen bloemen te krijgen.

8. Rosarium Oudwijk

Aan de Stolberglaan ligt dit gemeentelijke monument, dat gratis toegankelijk is. Het is meer dan 100 jaar geleden aangelegd volgens een ontwerp van de Utrechtse tuinarchitect Van der Gon. Je kunt er uiteraard vele rozen vinden, dus bezoek het rosarium tuin vooral in juni en juli.

9. Restaurant The Green House

Achter het Centraal Station, aan de Croeselaan, opent op 9 april The Green House. Vanaf dan kun je hier elke dag terecht voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Je eet er met de seizoenen mee en op de menukaart staat voor 80 procent groente. Als basis kies je een vega gerecht en je bepaalt zelf of je dit aanvuult met vlees, gevogelte of vis. De koks gebruiken lokaal geteelde groenten en kruiden, of uit de eigen urban farm, een kas op eigen terrein. De ambitie is om een keuken te ontwikkelen die zo min mogelijk energie. Het paviljoen van The Green House is circulair en duurzaam gebouwd, waarbij ook gebruikte materialen zijn ingezet. Bijvoorbeeld de glazen gevelbekleding is afkomstig van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne.

 

Buiten het centrum van Utrecht

10. Botanische Tuin Fort Hoofddijk

Utrecht Fort Hoofddijk

Wat een contrast: deze botanische tuin van de Universiteit Utrecht ligt rondom het oude Fort Hoofddijk, pal in het hypermoderne campusterrein De Uithof. Met een mooi buitenpark en kassen vol tropische planten.

11. Máximapark

Ten westen van het de stad Utrecht ligt een heel nieuw stadsdeel en daar (tussen Vleuten, de Meern en Leidsche Rijn) ligt dit enorme park waar je kunt picknicken en in een bootje kunt varen. Bijzonder zijn de bosspeeltuin, de lelievijver en de Japanse tuin.

12. Winkel De Moestuin

green summer city
De Moestuin in Maarschalkerweerd.

De Moestuin heeft een eigen winkel met eigen en lokaal geteelde groente, een lunchcafé met lekkere taart en broodjes, in de wijk Maarschakerweerd.

13. Restaurant De Klub

green summer city
De Klub aan de Europalaan.

In een gebied waar je op zich niet veel groen vindt, tussen oude kantoorgebouwen en een busremise zit De Klub. Dit restaurant heeft een eigen moestuin in containerbakken op de parkeerplaats. Dis je salade, je snijbiet en kruiden op je bord, heeft de kok gewoon zojuist geoogst voor een vers menu.

14. De Koningshof

Dit is het ‘slow food’-centrum van Utrecht. Hier aan de Koninsgweg 135a in West-Utrecht begint de voedselrevolutie van 030! Je kunt er kopen, koken en lokaal voedsel eten en leren hoe je je eigen voedsel duurzaam kweekt. Ook is er regelmatig ruimte voor een groen debat of experiment. Elke zaterdag is De Koningshof open voor bezoekers die willen oogsten en is er om 12.30 uur een zaaitafel-buffet (reserveren). Ook kun je het Kaslokaal huren voor eigen activiteiten en bijeenkomsten.

 

Groene tips Utrecht

Elk jaar wordt op een zaterdag eind juni in Utrecht de Open Tuinen Dag georganiseerd, zodat je je neus in 50 privétuinen kunt steken.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.