Verse Trend: Begin je eigen compostfabriek

Begin je eigen compostfabriek! Compost maken met jouw bedrijf, of in je wijk, of op je balkon, dat kan steeds gemakkelijker. Voordeel van zelf composteren is dat je minder afval hebt, geld bespaart en dat je powerfood voor planten maakt.  Compost is humus, een voedselrijk materiaal dat de bodem verbetert en planten gezonder maakt. Het bestaat uit verteerd groente- fruit- en tuinafval. Waarom zou je dat nog meegeven met de vuilniswagen? De trend is: maak er compost van in je eigen compostfabriek. We noemen vier voorbeelden van initiatieven, bedrijven en producten die dit doen.
Compostfabriek
Bakker Berntsen maakt compost van zijn oud brood en heeft er een nieuw verdienmodel bij.

Bedrijf wordt compostleverancier

Alle etensresten van Restaurant La Place in Zoeterwoude worden schoon en snel gecomposteerd in de composteermachine van Ecocreation. Het proces van afval tot letterlijk ‘grond’-stof duurt 24 uur. Speciale bacteriën doen het werk. Bakkerij Berntsen composteert op dezelfde manier het brood dat hij over heeft. Hij verkoopt zodoende nu ook ‘broodcompost’. Vroeger kostte zijn broodafval geld, nu levert het hem winst op.
Compostfabriek
hergebruik van je gft-afval in de buurttuin.
Compostfabriek
Samen composteren is ook goed voor je sociale contacten.

Buurtcompost van de Compostbakkers

Een betere bodem, minder afval én meer sociale contacten, dat is wat de CompostBakkers willen bereiken met hun Buurtcomposteer-projecten. Zij maken compostplekken dichtbij buurtmoestuinen en kinderboerderijen. Daar wordt de compost direct gebruikt. Mensen brengen hun groenafval graag naar de compostbak, omdat de tuin er wat aan heeft, of omdat het groen bij hen niet apart wordt opgehaald. Jan Morsch: “De mensen brengen zuivere gft-resten, er zit nooit rommel tussen en het blijft heel netjes. En op de tuin ontmoet je nog ‘s iemand”. Bij Buurttuin Spinozahof in Den Haag kun je als buurtgenoot een prachtig zakje compost ophalen. In de omgeving van Den Haag zijn er meer dan 20 van deze compostbakkerijen. Een speciale actie van Fonds 1818 maakte dit project mogelijk.
Compostfabriek
Compostbakker Jan legt uit hoe het werkt.

Wormenhotels als compostfabriek

Stichting Buurtcompost.nl plaatst wormenhotels in verschillende steden, zoals Amsterdam en Groningen. Een wormenhotel is een speciale kast op straat, waarin je samen snel en makkelijk je groente-, fruit- en tuinafval kunt laten verwerken tot compost, door… wormen. De stichting ontwikkelt oook een ondergronds wormencomposteringssysteem dat op kleine schaal, met precies genoeg capaciteit, het groenafval van één straat verwerkt tot bodemverbeteraar. Daarnaast geven ze cursussen.
Compostfabriek
Je eigen keukenafval kan na fermentatie in de bokashi-emmer zo je groententuin in voor een voedselrijke grond. Dan groeit je sla nog beter.

Bokashi, wonderdoos op je balkon

Heb je weinig ruimte voor een composthoop en wil je toch profijt van je eigen keukenafval? Dan is de Bokashi-emmer een uitkomst. In deze kleine gesloten kleine emmer fermenteer je groente- en fruitafval. Eigenlijk net als zuurkool. Je gebruikt er een mengsel van micro-organismen bij. Na een poos heb je daarmee powerfood voor je planten gemaakt. Buurtcomposteren, bokashi , composteermachines en wormenhotels: wij verwachten dat we ze de komende jaren steeds vaker zullen zien. Het past helemaal in de tijdsgeest van zero waste, denken in kringlopen, samen tuinieren en meer aandacht voor ‘lokaal’. En: waardevolle materialen hoeven de buurt niet meer uit. Compostfabriek

Meer lezen over Verse Trends

Meer lezen over de auteurs

Ineke en Rinske van Greenwish ondersteunen duurzame initiatieven

TIP: online cursus Composteren

Volg de online cursus composteren bij de Tuinschool van Nikki Daniëls van De Compostkeuken.

Eén antwoord op “Verse Trend: Begin je eigen compostfabriek”

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.