Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Recept voor chutney van valappels

Wat doe je met valappels? Ik wil geen voedsel verspillen, maar deze groene appeltjes zijn niet echt smakelijk om zo van te snoepen… Beetje hard, nog niet heel zoet. Ik vroeg het aan een appelexpert en die zei: appelmoes maken. Dat vind ik te gewoontjes, dus ik heb van de eerste lading appelchutney gemaakt. 

In onze tuin staat een mooie appelboom. Het is mijn muze, ik zet ‘m vaak op de foto, in alle seizoenen. Met name in de winter geeft-ie de tuin veel cachet, als hij zich in de vijver weerspiegelt. En ook is-ie natuurlijk very pretty met z’n roze bloesem in het voorjaar en nu: groeien er groenige appels aan. Wat een vreugde.

Maar daar vallen er inmiddels ook elke dag al een paar uit de boom. Die wil ik niet weggooien, maar verwerken tot iets eetbaars. Aan de hand van een aantal internetrecepten, heb ik al kokend mijn eigen recept bedacht. Er kwam wat lekkers uit!

valappels de appelboom

valfruit appelbloesem

Recept chutney van valappels

Ik had 1,5 kilo apppeltjes. Na het snijden in kwarten en verwijderen van klokhuizen, schil en beurse plekken (pittig klusje!) hield ik 800 gram schone stukjes appel over. Van de mooie appels heb ik de schil er niet afgehaald. Schil is gezond! Daar zitten vezels in. Goed voor je darmen.

Je kunt dit recept uiteraard ook van andere appels maken, als je geen appelboom hebt, of een teveel aan appels.

valappels

valappels

Ingrediënten

  • 800 gram schone appelstukjes – van valappels
  • 2 middelgrote rode uien in halve ringen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel anijszaad
  • halve eetlepel peperkorrels
  • halve theelepel cayennepeper
  • 1 kaneelstokje
  • 10 gram piepkleine gemberstukjes/rasp
  • 8 dadels in stukjes gesneden
  • hand rozijnen
  • 250 ml witte wijnazijn
  • 300 gram suiker

Werkwijze

  1. Fruit de ui in wat olie
  2. Pers de knoflook en voeg erbij, roer
  3. Gember erbij, roer
  4. Voeg anijszaad, cayennepeper en peperkorrels toe (het ruikt nu lekker, laat ff trekken)
  5. Voeg de appelstukjes toe en hussel alles even goed om
  6. Giet azijn erbij en roer
  7. Strooi de suiker erbij, roer
  8. Voeg de dadelstukjes en rozijnen toe + kaneelstokje
  9. Breng even aan de kook (roer af en toe), zet dan meteen het vuur zacht (voorkom aanbranden) en doe het deksel op de pan
  10. Laat sudderen tot de appel zacht is.
  11. Vis kaneelstokje eruit
  12. Vul potjes. Ik heb ongeveer 5 potjes van 250 ml gemiddeld gevuld.

Lekker, deze appelchutney, bij:

  • Curry
  • Kaastosti
  • Kaasplankje
  • Veggie BBQ

Apple Crumble

apple crumble

Supermakkelijk en snel toetje dat je heel leuk kunt opsmukken voor luxe ogend resultaat, bijvoorbeeld als je ineens onverwachte eters hebt.

Schil een aantal appels, snij tot stukjes en leg ze in een laag in een ovenschaal van ongeveer 25/30 cm.

Kneed een deegje van:

  • 75 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 50-75 gram suiker (bij zoete appels mag het minder)
  • kaneel naar smaak (ongeveer 1 tot 2 theelepels)
  • snufje zout
  1. Deeg goed verdelen/drukken over de laag appel.
  2. Bak het 30 en 40 minuten in de oven op 200 graden.
  3. Ondertussen slagroom kloppen, of roomijs uit de vriezer halen, glaasjes klaarzetten.
  4. Laat de apppelcrumble afkoelen.
  5. De appelcrumble in de glaasjes scheppen, slagroom of ijs erover en garneren met fruit zoals verse aardbeien of stukjes noot.

Meer recepten

Ik ga ook nog valappels verwerken in moes en compote. Heb jij een goed recept? Laat het me weten!

Verder heb ik nog andere tuinrecepten: