Recept voor chutney van valappels

Wat doe je met valappels? Ik wil geen voedsel verspillen, maar deze groene appeltjes zijn niet echt smakelijk om zo van te snoepen… Beetje hard, nog niet heel zoet. Ik vroeg het aan een appelexpert en die zei: appelmoes maken. Dat vind ik te gewoontjes, dus ik heb van de eerste lading appelchutney gemaakt. 

In onze tuin staat een mooie appelboom. Het is mijn muze, ik zet ‘m vaak op de foto, in alle seizoenen. Met name in de winter geeft-ie de tuin veel cachet, als hij zich in de vijver weerspiegelt. En ook is-ie natuurlijk very pretty met z’n roze bloesem in het voorjaar en nu: groeien er groenige appels aan. Wat een vreugde.

Ik heb de appels laten bekijken door een pomoloog, een kenner. Die zei onmiddelijk: dit is de Malus domestica, oftewel de Dijkmans Zoet. Dat is een oud appelras uit de regio van Wijk bij Duurstede. De kleur van de appel begint groen, als hij rijpt wordt-ie bleek geel en aan de zonzijde rood gestreept en gevlekt.

De Dijkmans Zoet is stevig en sappig, met wit, droog en zoet vruchtvlees. Niet echt lekker om zo te eten, maar heel geschikt om te drogen of te serveren bij stamppotten.

Omdat er in 2018 door de droogte- en hittegolf heel veel kleine, groene onrijpe appels uit de boom waren gevallen, zocht ik een oplossing voor de verwerking daarvan. Ik wilde ze niet zomaar weggooien, maar bereiden tot iets eetbaars.

Aan de hand van een aantal internetrecepten, heb ik al kokend mijn eigen recept bedacht. Er kwam wat lekkers uit!

valappels de appelboom

valfruit appelbloesem

Recept chutney van valappels

Ik had 1,5 kilo apppeltjes. Na het snijden in kwarten en verwijderen van klokhuizen, schil en beurse plekken (pittig klusje!) hield ik 800 gram schone stukjes appel over. Van de mooie appels heb ik de schil er niet afgehaald. Schil is gezond! Daar zitten vezels in. Goed voor je darmen.

Je kunt dit recept uiteraard ook van andere appels maken, als je geen appelboom hebt, of een teveel aan appels.

valappels

valappels

Ingrediënten

 • 800 gram schone appelstukjes – van valappels
 • 2 middelgrote rode uien in halve ringen
 • 2 tenen knoflook
 • 1 eetlepel anijszaad
 • kwart tot halve theelepel grof gemalen peper (naar smaak)
 • kwart tot halve theelepel cayennepeper (naar smaak)
 • 1 kaneelstokje
 • 10 gram piepkleine gemberstukjes/rasp
 • 8 dadels OF gedroogde vijgen in stukjes gesneden (ik gebruik meestal de zuidvruchten die op moeten)
 • hand rozijnen
 • 250 ml witte wijnazijn
 • 300 gram suiker

Werkwijze

 1. Fruit de ui in wat olie
 2. Pers de knoflook en voeg erbij, roer
 3. Gember erbij, roer
 4. Voeg anijszaad, cayennepeper en peper toe (het ruikt nu lekker, laat ff trekken)
 5. Voeg de appelstukjes toe en hussel alles even goed om
 6. Giet azijn erbij en roer
 7. Strooi de suiker erbij, roer
 8. Voeg de dadelstukjes en rozijnen toe + kaneelstokje
 9. Breng even aan de kook (roer af en toe), zet dan meteen het vuur zacht (voorkom aanbranden) en doe het deksel op de pan
 10. Laat sudderen tot de appel zacht is.
 11. Vis kaneelstokje eruit
 12. Vul potjes (ik vulde 5 potjes van gemiddeld 250 ml).

Lekker, deze appelchutney, bij:

 • Curry
 • Kaastosti
 • Kaasplankje
 • Veggie BBQ

Stoofperenchutney

Ik heb ook een stoofperenvariant gemaakt. Die staat in mijn stoofperenreceptenblog.

Verder heb ik nog andere tuinrecepten:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.