Middenin de Engelse natuur kamperen met de CCC

Ons plan: toeren en in de Engelse natuur kamperen. Op aanraden van een vriendin hadden we een abonnement genomen op de Camping and Caravanning Club (CCC). Dat is ons goed bevallen. We reden van Kent naar Cornwall. Steeds sliepen we ergens een of twee nachten en op sommige plekken bleven we wat langer.

Het is even een gepuzzel op de site van de CCC hoe het werkt. Ik heb ook af en toe met een vriendelijke medewerker aan de telefoon gehangen om iets te reserveren, of met een campingeigenaar. In de UK loopt nog niet alles puur online. Het is soms beter en sneller om te bellen. Kun je meteen je taalgebruik opkrikken. Ook e-mailen lukt over het algemeen prima.

Als je je hebt aangemeld en betaald, krijg je een lidmaatschapspas die je soms ter plaatse moet laten zien. Ook krijg je gegevens om op de website een account aan te maken. Over het algemeen dien je je lidmaatschapsnummer te vermelden bij de reservering.

Alle campings worden gecheckt door de club en ook kun je reviews van eerdere gasten op de website lezen. De CCC heeft enkele eigen ‘club sites’. Die kun je reserveren en betalen via hun online systeem. Dat zijn vaak wat luxere campings. De andere campings reserveer je per e-mail en betaal je ter plaatse. Zorg daarom voor voldoende gepaste cash in Engelse ponden (en muntjes voor het douchen), want pinnen kan over het algemeen niet op die kleine natuurcampings.

Reserveren

Reserveren deden wij in het voorjaar al voor de maanden juli en augustus, de drukste weken van de zomervakantie.

We hadden expres de echt kleine campings uitgezocht, met weinig voorzieningen. Die liggen over het algemeen op de meest natuurlijke, charmante en minst luidruchtige locaties. En zijn heel betaalbaar.

Maar: we keken goed of het toilet- en douchelogo bij de camping vermeld stond. Want: een zogeheten ‘natte ruimte’ is in Engeland niet op elke camping aanwezig, omdat veel Engelsen met een camper rondtrekken en… die hebben een wc aan boord. Wij reizen met een tentje.

Je zult hier verderop zien dat het sanitair dan niet meteen een blakende unit is, zoals je dat kent van Europese campings.

In de Engelse natuur kamperen

Het kamperen in de Engelse natuur is ons goed bevallen. Behalve op het eind van de vakantie, toen het 13 graden werd, 24 uur per dag regende en een fikse wind over de vlaktes van Lands End joeg. Toen vonden we het niet meer lollig, hebben we onze tent op een vroege ochtend ingepakt en zijn we direct naar huis gereden. We kregen later een groot deel van ons gereserveerde campinggeld terug voor de CCC-camping waar we de laatste week nog zouden hebben doorgebracht. Ook de DFDS-ferrytocht naar Duinkerken konden ter plekke bij de kassa voor een acceptabel bijbetaalbedrag regelen.

Engelse natuur kamperen

Camping Cairds in Stonegate, een plaatsje in East Sussex. Hier is een kleine kampeerweide voor campers, caravans en tenten. Er zijn ook twee grappige tiny houses te huur.

Kamperen in Engeland

Ontbijten of dineren, kan in de dichtsbijzijnde pub. Wij bestelden een veggie full English breakfast op het terras van de pub van The Bear Inn in Burwash, met schitterend uitzicht over de heuvels.

Zoek je favoriete plek

Op veel van die kleine campings kom je aan, maar zie je geen eigenaar. Er is ook vaak geen receptie.

Het idee is: zoek je favoriete plek (zorg in een druk seizoen dat je niet al te laat aankomt) en zet je kampement op.

In de avond komt er iemand geld ophalen. Zo was dat ook op Kingsettle Campsite.

Kamperen in Engeland

Op Kingsettle staat een opmerkelijk sanitairstation: een dubbel hok met trap, met daarin een zogeheten Eco Poo, oftewel een composttoilet. Je hoeft niet door te trekken, maar gooit een schep zaagsel over je grote boodschap en een klein schepje over je kleine. Een instructie op rijm vertelt hoe het werkt.

De douche is in een tegenovergelegen hut. Die voldeed prima hoor. Afwassen kan bij een kraan in de buitenlucht.

Verlichting is schaars op deze camping, die bestaat uit wat zonne-energielampjes langs het pad. En dat kwamen we vaker tegen. Tip dus als je ‘s nachts moet plassen: hoofd- of zaklamp mee.

Andere campings hadden een wat luxere toilet/douche-voorziening. Maar als je de campings in Europa gewend bent, is het in Engeland op de kleine campings een stukje primitiever. Persoonlijk geef ik daar niets om, maar verwacht dus geen ultieme luxe. Het is echt ouderwets kamperen en genieten van het buitenleven.

Stunning view

Over het algemeen heb je een geweldig uitzicht vanaf zo’n eenvoudige camping. Ziehier ons uitzicht in Devon en Cornwall:

Kamperen in Engeland

Meer info over in de Engelse natuur kamperen

Je kunt dus via de CCC een plek boeken, maar veel pubs hebben ook campings. Je hebt dan het eetcafé, bar en terras naast de deur. Je hoeft niet langs een lang donker pad te lopen om de camping terug te vinden. Op deze website heb ik dit lijstje gevonden, maar met Google kom je vast ook een eind als je in een speciale regio zoekt.

Ook op deze Nederlandstalige webpagina staan campings.

Onze campings

Wij stonden op de volgende kleinschalige campings via The Camping and Caravanning Club:

  • East Sussex: Cairds / Battenhurst Road, Stonegate
  • West Sussex: Farmhouse Caravan & Camping Site / Tottington Drive, Small Dole, Henfield
  • Somerset: Kingsettle Campsite / Kingsettle Hill, South Brewham, Bruton
  • Devon: Meadow View / Bridestowe, Okehampton
  • Cornwall: Helford River Camping / Halanoweth Farm, St Martin, Helston

Daarna zijn we vreselijk weggeregend van Sennen Cove, de op zich verder prima clubcamping van de Camping and Caravanning Club, vlakbij Lands End.

Meer lezen over Engeland op deze site

 

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.