Dahlia-tips van kwekers uit de bollenstreek

DAHLIA MANIA * Ik ben een grote fan van dahlia’s. Je kunt ze op alle plekken in de tuin kwijt, bijvoorbeeld op de lege plekken die je nog hebt: ze vullen de boel prachtig op. En ze zijn geweldig als snijbloem: de hele zomer tot en met de hersft kun je kleurige boeketten binnen zetten. Ik interviewde Marlies en Linda, twee dahlia-kenners om wat meer te weten te komen van deze geinige blom.

Marlies en Linda zijn van het familiebedrijf FamFlowerfarm in Lisse en Noordwijkerhout, het oudste bollengebied van Nederland. In feite vertegenwoordigen ze onder één naam de twee bedrijven van hun mannen, waardoor ze het hele jaar rond samen al hun producten kunnen promoten. In het najaar maken ze reclame voor de bollen die je dan moet poten om bloemen in maart en april te hebben, zoals narcissen en tulpen. In het voorjaar promoten ze de knollen van hun dahlia’s, die je na de nachtvorst in mei kunt planten om van juli tot en met de eerste nachtvorst in oktober van een bonte tuin te genieten.

dahlia pro's
Dahlia-pro’s Linda en Marlies.

“Onze overgrootvader teelde al dahlia’s, het telen van dahlia’s gaat dus al van generatie op generatie. Onze dahliaknollen worden over de hele wereld verkocht met name Duitsland, Frankrijk, VS en Canada zijn grote afnemers van onze dahliaknollen. Daarnaast snijden wij in de zomermaanden ook bloemen vers van het land.”

Is Nederland een echt dahlia-land? Of is de dahlia weer terug van weggeweest? 

“In de bollenstreek worden veel dahlia’s geteeld. De laatste jaren zijn dahlia’s weer hip en deze trend is ook merkbaar in de vraag naar onze dahliaknollen en bloemen.”

dahlia
Happy foto’s van Fam Flowerfarm.

“In het voorjaar maken wij eerst stekken in de kas, deze stekken worden na de ijsheiligen met de hand een voor een op het land geplant”, aldus Linda en Marlies.

Zo doen de professionals het. Ikzelf raad aan om de knollen die je hebt, binnen (of in een kas) in een pot te planten, ongeveer eind maart. De plant kan dan al lekker groeien, wat straks ook slakkenvraat scheelt. Toen ik dat nog niet deed, vraten slakken steeds het eerste groene sprietje steeds af, waardoor een dahlia niet eens de kans kreeg op te komen. Nu krijgen ze die grotere plant niet meer zo gauw een kopje kleiner. Toch is elk jaar nog wel een dahlia de klos.

Wat doen jullie tegen slakkenvraat op natuurlijke wijze? Hebben jullie een tip? 

“Het grappige is: bij ons op het land hebben we zo ongelooflijk veel planten staan, daar kunnen die paar slakken gewoonweg niet tegenop. Je kunt wat schelpen, eierschillen, dennennaalden of notendoppen aaneengesloten rondom de planten en tegen de voet van de plant leggen. Zo geef je slakken geen kans om naar boven te kruipen. Of een bierval plaatsen: een beker met bier, slakken kruipen daar in en verdrinken.”

dahlia

Om meer bloei te krijgen en een steviger plant, moet je op een gegeven moment ingrijpen. Het klinkt een beetje ‘eng’… Heb je die plant zover weten te krijgen dat-ie groeit, zie je een bloemknop… moet die eraf.

“Het is helemaal niet eng om bloemen te snijden, hoe meer bloemen je snijdt hoe meer bloemen er weer komen. Aan de zijscheuten ontstaan vanzelf weer nieuwe bloemen. Ideaal toch zodat je er binnen in huis en buiten in de tuin van kunt genieten.”

Wat is de beste grond?

“Een dahlia kan in veel grondsoorten worden geplant, maar niet in een te natte bodem. Een zonnig plekje in de tuin is van belang om veel en mooie bloemen te krijgen.”

Nog tips voor voeding en water geven?

“Niet te rijk bemesten, want dan komt er vooral groen blad en minder bloemen. Een dahlia houdt van vochtige grond, maar niet van een kletsnatte bodem.”

dahlia
Marlies met een enorm rijke knol.

Wanneer halen jullie de dahliaknollen uit de grond?

“Wij starten met rooien medio oktober, het liefst na de eerste nachtvorst, maar voordat de vorst in de grond komt. Een dahlia kan immers geen vorst verdragen.”

Kun je dahliaknollen dan in twee splitsen en zo vermeerderen? Waar let je dan op?

“Tussen de knol en de kraag zit een aantal zogeheten ‘ogen’, alleen de knollen met een oog kun je afsnijden. Die kun je het volgend jaar opnieuw planten. Er zijn meestal minder ogen dan knollen aanwezig.”

De mega Lady Darlene, een ‘dinnerplate’ queen.

“Wij telen ongeveer 180 verschillende cultivars, vooral exclusieve dinnerplates – de XXL-dahlia’s – maken onderdeel uit van ons assortiment, zoals Lady Darlene, Nick Senior en Vassio Meggos.”

Bulbs and Tubers

Mijn tip: plant er een hoop, varieer in kleur en vorm en ga voor totale gekte!

Bulbs and Tubers

Pompon dahlia.

Bulbs and TubersBulbs and Tubers

Spindahlia’s…

Meer bloemen kijken

Klik door naar dit artikel om mijn bezoek aan FamFlowerFarm mee te beleven.

Tips voor dahlia sightseeing

Op sommige plekken in Nederland kun je in de zomer bij bloemencorso’s een hoop dahlia-pracht bewonderen tijdens de bloemencorso’s. Deze twee evenementen staan zelfs op de nationale erfgoedlijst:

  • Zundert, in Noord-Brabant, organiseert een bloemencorso op de eerste zondag van september. Op deze website staan de details.
  • Lichtenvoorde, in de Achterhoek, organiseert er een op de tweede zondag van september. Op deze website staat meer info. Er zijn ook dahlia-fietsroutes in deze regio.

Er is ook een bloemencorso in Vollenhove, eind augustus, zie deze website.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.