Kom je ook naar het Stoofperenfeest?

Stoofperenfeest

BUITENUITJE * Op zaterdag 3 oktober 2020 is het Stoofperenfeest in Ruinerwold in Zuidwest Drenthe. Aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld is dan een groot pluk- en smulfeest gaande. 

Elke eerste zaterdag van oktober vindt de traditionele perenpluk aan de Dokter Larijweg plaats, onderdeel van het Stoofperenfeest. In 2020 is dat 3 oktober.

De langste stoofperenboomgaard ter wereld

De perenpluk gaat als volgt: een veilingmeester loopt vanaf 9 uur van boom naar boom over de 7 kilometer lange Dokter Larijweg, waarlangs zo’n 1300 stoofpeerbomen van verschillende rassen staan. Elke boom wordt geveild, en de ‘koper’ is 24 uur lang ‘eigenaar’ van de boom, of eigenlijk: van de peren. Je mag dan zoveel peren plukken als je lukt. We vragen je wel de bomen met respect te behandelen. 

Dit jaar loopt er vanaf het andere einde van de weg ook een veilingmeester speciaal voor kinderen, die vertrekt vanaf huisnummer 171.

Het is die dag dus een komen en gaan van auto’s, emmers en ladders.

De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan de museumboerderij aan dezelfde weg (nummer 21) en aan de Stoofperenfeest-organisatie.

Stoofperenfeest op de boerenerven

Aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld staan prachtige monumentale en rietgedekte boerderijen. Op verschillende erven is van alles te doen. Er staan foodtrucks, espressokarretjes en er is muziek. Ook zijn er kraampjes met landelijke producten, brocante. Voor kinderen is op diverse erven wat te doen, een een van de erven is helemaal op kinderen gericht, met een springkussen, schmincken en ponyrijden.

Ik ben dit jaar vrijwilliger op het erf van Marjolein van Lekkers van het Platteland aan Dokter Larijweg 102.

Actuele info

Op de Facebook-pagina van het Stoofperenfeest vind je de laatste info. In het Facebook-evenement zie je eventuele laatste wijzigingen.

Stoofperenfeest
Het Stoofperenfeest wordt georganiseerd in het dorp Ruinerwold, dat zich de slogan ‘Ruinerwold Peregoed’ heeft aangemeten.

Stoofperenrecepten

Stoofperen zijn heerlijk, gezond en: een bijzonder ingrediënt! Zie dit receptenartikel.

Kom je ook?

Eén antwoord op “Kom je ook naar het Stoofperenfeest?”

  1. […] op het stoofperenfeest in Ruinerwold doorbrachten. Op uitnodiging van èn op het erf bij Katja > Daily Greenspiration . Wij stonden daar met onze handige en prachtig vormgegeven Patio Cooker van Ferleon. Voor deze […]

Reacties zijn gesloten.