Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Kom je ook naar het Stoofperenfeest?

Stoofperenfeest

BUITENUITJE * Op zaterdag 5 oktober 2019 is het Stoofperenfeest in Ruinerwold in Zuidwest Drenthe. Aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld is dan een groot pluk- en smulfeest. Ons erf is een van de party hubs!

Elke eerste zaterdag van oktober vindt de traditionele perenpluk aan de Dokter Larijweg plaats, onderdeel van het Stoofperenfeest. In 2020 is dat 3 oktober.

De langste stoofperenboomgaard ter wereld

De perenpluk gaat als volgt: een veilingmeester loopt vanaf 9 uur van boom naar boom over de 7 kilometer lange Dokter Larijweg, waarlangs zo’n 1300 stoofpeerbomen van verschillende rassen staan. Elke boom wordt geveild, en de ‘koper’ is 24 uur lang ‘eigenaar’ van de boom, of eigenlijk: van de peren. Je mag dan zoveel peren plukken als je lukt. We vragen je wel de bomen met respect te behandelen. 

Dit jaar loopt er vanaf het andere einde van de weg ook een veilingmeester speciaal voor kinderen, die vertrekt vanaf huisnummer 171.

Het is die dag dus een komen en gaan van auto’s, emmers en ladders.

De opbrengsten van de verkoop komen ten goede aan de museumboerderij aan dezelfde weg (nummer 21) en aan de Stoofperenfeest-organisatie.

Stoofperenfeest op de boerenerven

Aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld staan prachtige monumentale en rietgedekte boerderijen. Op verschillende erven is van alles te doen. Er staan foodtrucks, espressokarretjes en er is muziek. Ook zijn er kraampjes met landelijke producten, brocante. Vooor kinderen is op diverse erven wat te doen, een een van de erven is helemaal op kinderen gericht, met een springkussen, schmincken en ponyrijden.

Op ons erf

Op ons erf (nummer 121) kun je fruitboompjes kopen. De ene buurman komt poffertjes bakken, de andere buurman komt muziek maken met zangeres Carla (bekend van XFactor!).

In en rond mijn eigen kraam kun je het volgende beleven:

  • Ik verkoop mijn boek Avontuurlijk Tuinieren en het bijbehorende Tuinschrift dat dan nét uit is (primeur!) Gelieve te pinnen (apparaat aanwezig). Bij aankoop krijg je een tuinrondleiding cadeau. Deze start om 11.30 uur en 15.30 uur.
  • Gertrud van de blog Thuis op nummer 14 neemt haar bijzondere pan vol heerlijke stoofperen mee en nog een verrukkelijke taart > op is op, maar het recept staat op haar site. (gratis)
  • Eline van Instagram-account Bloem en Oogst en de gelijknamige pluktuin geeft een doorlopende workshop met bloemen uit mijn tuin. “Ik kweek vrolijke snijbloemen zonder foefjes (lees kunstmest of bestrijdingsmiddelen). Gewoon èchte bloemen met gezond stuifmeel voor onze insectenhelden. Bij mij kun je een workshop ‘mini-bloemstukje zonder steekschuim’ volgen.
  • Ageda van Elke Dag Groener en Dorinda van Voetspot geven samen een doorlopende workshop ‘creatief vogels voeren’. “We laten zien dat je van hergebruikte materialen in een handomdraai voederbakjes voor de vogels kunt maken. Ook verkopen we gedroogde appels en peren, om eens een andere bewaartechniek te laten zien.”
  • Er is een doorlopend kinderknutsel-idee dat door alle kids gemaakt kan worden (gratis)
  • TIP De veilingmeester verwachten we op ons deel van de weg tussen 13 en 15 uur, dat is pas rond 12 uur een beetje te voorspellen.

Vervoer

Op de hoek Dokter Larijweg/Hesselterweg (Oosteinde) is een centrale Parkeerplaats, vlakbij ons erf. Met de Heen & Peer en andere vervoermiddelen lift je makkelijk van erf naar erf. Of je pakt je fiets.

Actuele info

Op de Facebook-pagina van het Stoofperenfeest vind je de laatste info. In het Facebook-evenement zie je eventuele laatste wijzigingen.

Stoofperenfeest
Het Stoofperenfeest wordt georganiseerd in het dorp Ruinerwold, dat zich de slogan ‘Ruinerwold Peregoed’ heeft aangemeten.

Stoofperenrecepten

Stoofperen zijn heerlijk, gezond en: een bijzonder ingrediënt! Zie dit receptenartikel.

Kom je ook?

One Reply to “Kom je ook naar het Stoofperenfeest?”

  1. […] op het stoofperenfeest in Ruinerwold doorbrachten. Op uitnodiging van èn op het erf bij Katja > Daily Greenspiration . Wij stonden daar met onze handige en prachtig vormgegeven Patio Cooker van Ferleon. Voor deze […]

Reacties zijn gesloten.