Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Kom je ook naar het Stoofperenfeest?

Stoofperenfeest

Op zaterdag 6 oktober is het Stoofperenfeest in Ruinerwold in Zuidwest Drenthe. Aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld is dan een groot pluk- en smulfeest. Ons erf is een van de party hubs!

Elke eerste zaterdag van oktober vindt de traditionele perenpluk aan de Dokter Larijweg plaats, onderdeel van het Stoofperenfeest.

De langste stoofperenboomgaard ter wereld

De perenpluk gaat als volgt: een veilingmeester loopt van boom naar boom over de 7 kilometer lange Dokter Larijweg, waarlangs zo’n 1300 stoofpeerbomen van verschillende rassen staan. Elke boom wordt geveild, en de ‘koper’ is 24 uur lang ‘eigenaar’ van de boom en mag dan zoveel peren plukken als lukt.

Het is die dag dus een komen en gaan van auto’s, emmers en ladders.

Stoofperenfeest op de boerenerven

Aan de langste stoofperenboomgaard ter wereld staan prachtige monumentale en rietgedekte boerderijen. Op verschillende erven is van alles te doen. Er staan foodtrucks, espressokarretjes en er is muziek. Ook zijn er kraampjes met landelijke producten, brocante. Uiteraard is er ook voor kinderen wat georganiseerd.

Op mijn eigen erf kun je stoofperentaart en stoofperen met ijs proeven, perenboompjes kopen en ander lekkers. De buurman komt een uur gitaar spelen en ik heb nog meer in de planning, maar dat moet ik nog verder bekokstoven.

Met de Heen & Peer is reis je makkelijk heen en weer. Of je pakt de fiets.

Daarnaast ben ik nog van alles aan het regelen, want ik zit inmiddels in de lokale werkgroep die het feest organiseert, zo gaat dat in een kleine gemeenschap 😉

Oja: al het geld dat wordt verdiend gaat naar museumboerderij de Karstenhoeve, ook gelegen aan de perenstraat.

Stoofperenfeest
Het Stoofperenfeest wordt georganiseerd in het dorp Ruinerwold, dat zich de slogan ‘Runerwold Peregoed’ heeft aangemeten.

Stoofperenrecepten

Stoofperen zijn heerlijk, gezond en: een bijzonder ingrediënt! Zie dit receptenartikel.

Kom je ook?

 

 

One Reply to “Kom je ook naar het Stoofperenfeest?”

  1. […] op het stoofperenfeest in Ruinerwold doorbrachten. Op uitnodiging van èn op het erf bij Katja > Daily Greenspiration . Wij stonden daar met onze handige en prachtig vormgegeven Patio Cooker van Ferleon. Voor deze […]

Reacties zijn gesloten.