Decembercadeau: hyacint of amaryllis op glas

Terug van lang weggeweest, namelijk de 19e eeuw: de hyacint op glas en de amaryllis in een pot. Ze brengen opbeurende lentebloei in de saaie, donkere maanden januari en februari. Ooit waren deze ‘binnenbollen’ luxe cadeaus, tegenwoordig zijn ze een betaalbaar en een verrassend decembercadeau voor groen- en bloemliefhebbers. 

Op schilderijen van oude meesters uit de 17e en 18e eeuw zie je ze. En ook in het Victoriaanse Engeland waren ze een hit. Hyacinten op glas. De binnenbollen waren toen gewild en kostbaar en er werden speciale glazen vazen voor ontworpen.

Ook de amaryllis is van oudsher een kostbaar cadeau, en ook nu nog is een zo’n enorme bol ook best prijzig, zo tussen de 5 en 8 euro. En je moet ook best even wachten voor resultaat. Maar als je ziet wat voor schitterende bloem eruit komt, is  zo’n amaryllisbol een supercadeau. En ook herbruikbaar bij goede verzorging.

Welke bollen?

Hyacinten heb je in buitenbollen en binnenbollen, koop dus de laatste. Die hebben een speciale ‘koudebehandeling’ gehad en kunnen alleen daardoor binnen ontspruiten. Dat stootje kou hebben ze nodig om de voorjaarsgroei en – bloei aan te wakkeren. Kijk dus op de verpakking of je de juiste soort hebt. TIP als je iemand toch ook buitenbollen cadeau wilt doen: in december zijn tulpen en alliums ook nog prima in de volle grond te planten – mits het niet keihard vriest uiteraard.

Amaryllisbollen kunnen absoluut niet tegen kou, dus dat zijn sowieso alleen ‘binnenbollen’.

Waar te koop?

Ik heb mijn bollen bij een kleine lokale kwekerij gekocht, maar ze worden ook aangeboden bij tuin- en buitencentra en de betere bloemenzaak en zelfs online zijn ze te koop.

De speciale vazen kun je vinden in bloemenzaken, tuincentra, maar ook bij de kringloopwinkel en antiek/curiosawinkels.

Hoe werkt het met zo’n hyacint op glas?

De hyacint voor binnen is ook in een pot te planten uiteraard, maar juist dat glas maakt het spannend: je ziet de groei en dat is juist die fijne hoop in donkere dagen, dat eerste sprankje lente.

hyacint
Het leuke van hyacintbollen is dat je het groeiproces kunt volgen door een glazen vaas. Bovenste foto’s: hyacintbol op 25 december en daarnaast op 6 januari. Onderste foto’s: hyacintbol op 14 januari.
  • Koop een hyacintglas, dat zich kenmerkt door een brede onderkant, een hoge wespentaille en vervolgens een brede opening waar de bol in past. Vanaf de taille kan de bol zijn wortels naar beneden kan laten groeien. Ik heb ook foto’s gezien van mensen die ze in een jampot met een kleinere opening hadden gezet.
  • Je vult het vaasje met water tot in de taille, net 2-3 millimeter onder de bol. De bol liever niet met contact in water brengen, want dan kan deze gaan rotten.
  • Daarna plaats je het vaasje met hyacint in het donker op een koele plek (niet in de vrieskou) om het wortelen te bevorderen.
  • Zodra de wortels daar zijn, is het leuk om de vaas in de vensterbank te zetten, dan kun je de groei volgen.
  • Af en toe het troebele water verversen, is aan te raden, alleen al voor het zicht.
  • Soms wordt een bloembol met bloem zo topzwaar, dat er een vaasje omklettert, zorg tegen die tijd voor steun van bijvoorbeeld andere vaasjes.
  • Hyacinten zijn meestal uitgeput na hun bloei en niet te bewaren voor volgend jaar.
hyacint
Linksboven: eenvoudig hyacintvaasje van de kringloopwinkel voor 50 cent, rechtsboven: vorige-eeuwse hyacintglazen gespot in het Drents Museum van ontwerper Chris Lebeau. Onder: hedendaagse hyacintglazen gespot bij Sissy Boy (2017).

Hoe werkt het met zo’n amaryllis?

De amaryllis plant je wel in een pot, want hij wordt topzwaar. Probeer je ‘m in een vaas of glas te zetten zoals de hyacint, dan gaat-ie hangen.

hyacint en amaryllis
Deze maagdelijke amaryllis kreeg ik vorig jaar cadeau.

Een amaryllis zet je in een pot in licht vochtige aarde. Het duurt dan een paar weken eer er echt groen loof aan zit en dan nog zeker anderhalve maand eer deze gaat bloeien. Af en toe een pietsje water geven, niet te veel, want dan kan de bol gaan schimmelen of rotten.

Als de bol in bloei raakt, zet ‘m dan op een prominente plek en je roept de hele dag ooooh en aaaah! Het is echt een spraakmakende bloem.

Een amaryllis kun je overhouden. Na de bloei snoei je het groene blad en verwelkte bloem af. Let op: er kan een scheutje/puntje voornog  een nieuwe bloem aan zitten, dat dus niet afknippen en nog even kijken of het nog pakt, want dan heb je een tweede bloei. Ik had dit bij mijn Amaryllis Temptation. Leg de bol vervolgens op een droge koele plaats weg, voor even wat rust. Na deze 3 maanden kun je de bol opnieuw planten en in bloei krijgen.

NB Ikzelf heb dit helemaal niet gedaan met mijn bol en ‘m als een soort plant laten staan. Hij begon warempel weer te bloeien in oktober. Eens kijken wat er gaat gebeuren nog.

Amaryllisbol bij de bloemist.
Amaryllisbollen kosten rond de 5 euro en soms zelfs meer, ze brengen dan ook een knots van een imposante bloem voort en je kunt ze ‘hergebruiken’ bij een juiste behandeling.

Meer lezen over bloembollen op deze site

Plant je voorjaarsbollen vanaf oktober

 

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.