Mooie hikes in Europa om te onthouden

hikes

SLOW TRAVEL * Wandelen, ik doe niks liever. Geef mij naar een paar wandelschoenen, een rugzak, wat proviand en mijn fotocamera, en ik loop uren over berg en hei, door bos en vallei. Ik vond een paar tips voor mooie hikes op de Vakantiebeurs én Fiets en Wandelbeurs om te onthouden. Reminders to myself!

Duitsland: 14 toproutes vol natuur

Hikes
Geweldige vergezichten en mystieke landschappen vol oude verhalen op de Duitse TopTrails.
Links: Altmühltal-Panoramaweg: uitzicht vanaf de Arnsberger Leite (foto Nationalpark Altmühltal).
Rechts: Heidschnuckenweg: geheimzinnig licht bij de Totengrund – (foto Klaus Hauser).

Bij de oosterburen hebben ze Top Trails ontwikkeld. De kracht van deze 14 langeafstandswandelingen zit ‘m in de natuur. Sublieme vergezichten, grillige rotsformaties, mystiek landschap. En soms is de natuur onderweg zo puur dat je het water uit de bron kunt drinken. De meeste Top Trails doorkruisen een gebergte of volgen een bergkam. Da’s dus heerlijk hoogteverschillen overbruggen, beloond door weidse uitzichten.

Reken op goed gemarkeerde routes door de mooiste landschappen van Duitsland, en voldoende hotels en pensions waar je als wandelaar vindt wat je nodig hebt, van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer.

De Top Trails zijn: Albsteig, Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Heidschnuckenweg, Hermannshöhen, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Rheinsteig, Rothaarsteig, Schluchtensteig, Weserbergland-Weg, Westerwald-Steig, Westweg.

Een greep uit de 14 Top Trails:

 • Sprookjesachtig mooi is het bij de Zeller Horn in de buurt van etappe 13 van de Albsteig. Zittend op de steile rand van de Schwäbische Alb, kun je genieten van de indrukwekkende Burg Hohenzollern op de volgende top en van de zon die langzaam ondergaat.
 • Op etappe 14 van de Rheinsteig heb je na een steile klim vanuit St. Goarshausen een geweldig uitzicht over het Rijndal met Burg Katz en de beruchte Loreleyrots.
 • Op de Altmühltal-Panoramaweg krijg je volop vergezichten over de rivier de Altmühl en het omringende landschap. Een paar van deze uitkijkpunten op de machtige dolomietrotsen zijn de 12 Aposteln bij Solnhofen op etappe 4 en de ikonische Arnsberger Leite op etappe 6.
 • Op etappe 11 van de Weserbergland-Weg kijk je op tegen de klippen van Hohenstein: tientallen meters rijzen ze loodrecht uit het landschap op. De Germanen, Cherusken en Saksen kwamen hierheen om hun goden te aanbidden. Aan de voet van de klippen speelden zich ooit bloedige veldslagen af en stonden Widukind en het leger van Karel de Grote tegenover elkaar. Sindsdien heet dit ook wel ‘dal van de doden’.
 • Op de Kammweg door het Ertsgebergte bij het uitzichtpunt op de Bärenstein (etappe 7) waart de berggeest van ‘Goldkämmerchen’ rond…
 • Ook de Hexenstieg die ik gedeeltelijk liep in de Harz, behoort tot de Top Trails.

Tsjechië: 4-daagse vol variatie

Hikes
De 55 kilometer langs de rivier Lužnice leidt door gevarieerde natuur en karakteristieke Boheemse stadjes en dorpen.
(foto’s: Petr Mareš en www.toulava.cz)

De vierdaagse wandelroute door de Lužnice-vallei in de regio Tábor in Zuid-Bohemen is door de European Ramblers Association benoemd tot een Leading Quality Trail. Dat betekent dat het wandelpad een diverse en originele wandelervaring biedt. Het traject is 55 kilometer lang en voert over onverharde paden door bossen en valleien, langs steile rotsen, door tunnels, over houten riviervlonders en langs historische bezienswaardigheden. De route volgt grotendeels de rivier Lužnice en doorkruist vele natuurgebieden, mooie vergezichten en pittoreske stadjes. Ook kun je rekenen op een duidelijke routemarkering, voldoende rustplaatsen, goede logistiek, een praktische website, bagagetransport en een divers aanbod aan accommodaties onderweg.

Startpunt is de stad Planá nad Lužnicí. Na 4 etappes kom je aan in de stad Týn nad Vltavou. Op de website van de regio Touvala vind je info.

Italië: rondjes om de Dolomieten

Hikes
Linksboven: de Brenta-bergketen (foto Paolo Luconi Bisti).
Rechtsboven: berghut Rifugio Tosa Pedrotti (foto Daniele Lira).
Linksonder: Valsugana, Lago di Levico e Caldonazzo (foto Carlo Baroni).
Rechtsonder: Monte Baldo (foto Luciano Gaudenzio).

Ik heb hier al vaker gewandeld, maar ze blijven trekken, de Dolomieten (werelderfgoed). Het is een indrukwekkende bergketen waar je fantastische trekkings en hikes kunt doen. Er liggen in de regio Trentino meer dan 5000 kilometer goed onderhouden en zeer uitgebreid bewegwijzerde wandelpaden, waar je prachtige dagwandelingen, maar ook verschillende huttentochten kunt maken. Ook zo’n ervaring! Met z’n allen op slaapzaal, en: eten wat de pot schaft, je hebt toch berehonger, dus die berg polenta met kwak champignosaus is sowieso een delicatesse na al die hoogtemeters.

Tip voor de langeafstandloper: de oostelijk gelegen, fantastische Dolomiti Panorama Trek of de westelijke Dolomiti Brenta Trek. Die laatste bestaat uit twee routes rond de Brenta Dolomieten. Het eerste circuit is 89 kilometer lang en bedoeld voor ervaren wandelaars, die van hut naar hut gaan, of in eigen bivaktent overnachten en een beetje hoogte, sneeuw en een via ferrata niet schuwen. Er zijn ook alternatieve routes die de ‘enge stukken’ omzeilen. Kijk hier voor info. Het tweede circuit is goed te bewandelen voor minder stoere wandelaars. De route begint en eindigt bij Rifugio Peller boven de plaats Madonna di Campiglio en kan in verschillende etappes afgelegd worden.

Welke hikes raad jij aan?

Ik ben benieuwd welke Europese hikes jij aanraadt en welke je nog wilt gaan doen.

Meer lezen over hikes in Europa

Wandelen in Nederland

2 Antwoorden op “Mooie hikes in Europa om te onthouden”

 1. Bedankt voor de inspiratie!

  Welke hikes ik nog wil doen: teveel om op te noemen, haha. Het Coastal Path in Engeland (heb alleen stukjes in Norfolk gelopen ooit). De Malerweg in Saksisch Zwitserland (Duitsland). Heel veel routes in Zwitserland en in Finland 🙂 Maar met een kleintje van net 1 thuis kom ik er voorlopig niet aan toe, maar ik kijk wel uit naar wanneer ze groot genoeg is om mee te wandelen – zou ook graag in Nederland meerdaagse routes lopen!

  Wat ik aan kan raden? Ik heb een aantal jaar geleden de Alpine Pass Route gelopen in Zwitserland, een ervaring voor het leven! Maar daar ben je wel 2 weken mee bezig. Verder heb ik in Noorwegen veel mooie wandelingen gemaakt, ook van hut naar hut. De Ardudwy Way in Wales, ook heel erg mooi.

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Hanneke, graag gedaan, het Coastal Path is vanaf volgend jaar helemaal compleet en bewegwijzerd, dus die kan op je lijstje blijven. Dank ook voor jouw uitgebreide tips. Klinkt top, die routes in Duitsland, Zwitserland, Finland en Noorwegen. Hopelijk gaat die kleine gauw goed lopen, ik ken mensen die hun kinderen al vrij jong mee op (berg)wandeltochten namen, korte stukken en dan onderweg genoeg speeltijd inplannen, zo kun je blijkbaar toch leuke tochtjes maken en raken ze er vanzelf aan verslingerd. Nederlandse meerdaagse routes zijn ook mooi, ik heb delen van het Pelgrimspad in meer dagen gewandeld (Den Bosch-Maastricht) en dat beviel erg goed, mooie route. Nou Alpine Pass en Ardudwy gaan op de wishlist hier! Groet, Katja

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.