Drenthe-wandeling: rondom het Doldersummerveld

Doldersummerveld

Een mooie wandeling die je het hele jaar door kunt doen in Drenthe, is een tocht over het Doldersummerveld. Dit natuurgebied is een onderdeel van het Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Toen wij er liepen op een doordeweekse donderdag in april, was er geen kip te bekennnen. We hadden dan ook een fikse wind en wat slagregen in het gezicht, dus echt ideaal wandelweer kon je het niet noemen, maar het was toch lekker! Je krijgt er in elk geval een outdoorgevoel van.

Met deze wandeling kom je eerst over hei, daarna door bos, vervolgens langs een uitkijktoren en dan loop je via een bospad, via weides en een bosje weer terug.

Fijn gevarieerd dus en makkelijk te volgen.

ECHT heideveld

Het Doldersummerveld ligt bij het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche Aa, aan de noordkant van het dorp Doldersum. Het is een zogeheten vochtig heidereservaat. Het is een van de ‘échte’ heidevelden in Drenthe. Er groeit veel dophei en struikhei. Ook komen hier zeldzame planten van de rode lijst voor, zoals zonnedauw en klokjesgentiaan.

Ook bijzonder en zeldzaam is het plantje beenbreek. Op sommige plekken groeit dat hier zo uitbundig, dat het in juli de hei goudgeel kleurt met z’n bloemetjes, die in de herfst oranjebruin nagloeien. Ik moet dat zelf nog gaan ontdekken, maar las dit weetje in de beschrijving en het klinkt geweldig.

Doldersummerveld

Eind maart, begin april worden de lametjes geboren in de schaapskooi. Als die goed stevig zijn, gaat de hele kudde er weer met de herder er op uit. Ze zijn een natuurlijk middel om de vergrassing van de hei (door vooral het pijpenstrootje). Ook eten de dieren jonge boomscheuten weg, wat de bedoeling is.

Op de nabijgelegen Sophiahoeve worden Limousin-runderen gehouden, die ook helpen met het graaswerk. De dieren gaan begin april het gebied in.

Overview

Ik vond een mooi filmpje van een drone-filmer:

Route Doldersummerveld

Vanaf de parkeerplaats bij schaapskooi Huenderhoeve bij het Doldersummerveld loop je noordwaarts door een hekje meteen een heidepad op

Aan het eind van dat paadje ga je rechts (soort bomenlaantje) en dan vrij snel naar links de hei op. Er staan paaltjes die een route aangeven.

Bij de weg oversteken. Daar staat een grotere paarse paal. Vanaf hier volg je de paarse paaltjes.

Info Doldersummerveld

Startpunt: Parkeerplaats bij Huenderweg 1 (schaapskooi).

Totaal: ca. 7 kilometer.

Download hier een totale beschrijving van het Drents Landschap.

Andere wandelingen in Drenthe

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.