Drenthe-wandeling: knooppunten bij Oud Avereest

Onlangs bracht Recreatieschap Drenthe een knooppuntenkaart voor wandelaars uit voor het zuidwesten van de provincie. In Overijssel is er al een behoorlijk aantal wandelknooppunten, nu sijpelen ze de grens over. Afgelopen week besloot ik eens een wandeling te gaan lopen bij Oud Avereest.

Knooppunten ken ik al van het fietsen. Het is een ideale manier om een gebied te verkennen zonder ingewikkelde routes te volgen met beschrijvingen waar je altijd wel een keer ‘langs’ leest en je zodoende verkeerd rijdt. Met knooppunten ga je van nummer naar nummer en reis je dus wat meer ‘op de bonnefooi’. Ik ben er fan van.

Inmiddels zijn er ook steeds meer wandelknooppunten in Nederland. Gelukkig komen ze nu ook in mijn eigen regio. Rondom De Wijk en Zuidwolde zijn verschillende mogelijkheden in combinatie met de Overijsselse knooppunten rondom IJhorst en Staphorst.

Op de kaart keek ik thuis waar ik zou beginnen. Omdat ik de omgeving nog niet supergoed ken, ging ik af op de kleuren: ik zag groen van bos en paars van heide bij Oud Avereest, dus dat leek me wel wat.

Jammer dat uitgerekend mijn wandelkeuze net op de rand van de kaart viel, waardoor het met ondersteboven omdraaien naar de achterzijde af en toe verwarrend werd, maar bij startpunt Oud Avereest staat een groot bord met alle knooppunten in de wijde omgeving. Dat geeft goed overzicht.

Oud Avereest is dus Overijssel, maar je loopt na het oversteken van de Reest in Drenthe.

  • Startpunt Bezoekerscentrum Oud Avereest (parkeerplaats schuin t/o de kerk achter bezoekersboerderij De Wheem)
  • Gelopen knooppunten 3031-39-41-43-42-01-38-32-29-30
  • Kilometers Circa 8, er zijn allerlei uitbreidingsmogelijkheden met de knooppunten
  • Horeca onderweg¬†Geen
oud avereest
De uitgebreide kaart bij startpunt Oud Avereest.
Je volgt de nummers en de routepijlen. Het eerste deel van de route gaat over het Kerkepad en leidt je al snel via een bruggetje over grensrivier de Reest.
oud avereest
Bezoekerscentrum De Wheem staat al aangegeven in het bos.
Ook in de winter is er op deze tocht genoeg te zien en beleven, het zit ‘m in de details, de vormen en de spaarzame kleuren. Op de hei staan verschillende oude eiken.
Bij de Takkenhoogte is een uitzichtpunt om over water en heide uit te turen.
oud avereest
Op deze route vind je afwisseling van water, graslanden, bos en rivierdal. Ook kom je langs oude boerderijen. In het water van de Takkenhoogte ligt zowaar een eiland. Aangezien ik hier liep tegen het einde van een winterse middag, zag ik daar de zon prachtig richting de einder zakken.
oud avereest
Ook loop je door heidegebieden, waar schapen grazen en eveneens kun je in dit gebied Schotse hooglanders spotten.

Informatie wandelen bij Oud Avereest

Ik maakte gebruik van deze gloednieuwe wandelkaart waarop alle wandelknooppunten in de regio Zuidwest Drenthe en het aangrenzende stukje van Overijssel zijn aangegeven. Wil je deze kaart ontvangen, stuur me dan een mail via het contactformulier.

Op deze route ligt op een prachtige plek De Wildenberg, een boerderij met overnachtingsmogelijkheden van Stichting Het Drentse Landschap, zoals een B&B in het voormalige bakhuis.

 

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.