WANDELEN IN NEDERLAND * Het Recreatieschap Drenthe is bezig met de provincie langzaamaan te voorzien van wandelknooppunten. In Overijssel hadden ze deze al. Nu sluiten twee netwerken in Zuid-West Drenthe daarop aan, en wordt rap aan uitbreiding gewerkt. Ik bekeek en bewandelde twee netwerken in mijn regio: Westerveld en De Wolden, want ik ben dol op het knooppuntensysteem.
Het knooppuntensysteem is al zo’n 25 jaar een begrip bij fietsers. Het is over komen waaien uit België waar in 1995 de eerste regio ermee begon. Het is bedacht door een ingenieur uit de mijnbouw, Hugo Bollen. Die man verdient een standbeeld! Zijn idee is zo simpel: je kunt zelf een route samenstellen aan de hand van nummers. Elk nummer correspondeert met een strategische plek, over het algemeen een logisch kruispunt. Je kunt zo ver en zo veel kilometers maken als je wilt.
Het verschil tussen fiets- en wandelknooppunten
- Bij wandelknooppunten zie je af en toe paaltjes met pijlen de routerichting aangeven – bij fietsknoopunten zie je bordjes met het nummer waar je op afkoerst.
- Bij wandelknooppunten staan geen uitgebreide overzichtsborden, die staan op ‘hoofdvertrekpunten’ zoals grotere toeristische parkeerplaatsen en bezoekerscentra.

Waar vind je de Drentse knooppuntennetwerken nu?
In gemeente De Wolden (gebied tussen Meppel en Hoogeveen) zijn de paden rond Koekange, De Wijk en Zuidwolde (het Reestdal) aangesloten op het Overijsselse netwerk.
Nu is het vanuit die hoek wachten op de aansluiting op het noordelijker gelegen netwerk in gemeente Westerveld, waar rond de dorpen Havelte, Frederiksoord, Vledder al heel wat nummertjes zijn te zien.
Ik woon precies in het nog ‘knooppuntloze’ gebied ertussen en wacht met smart op de ontwikkelingen. Onderwijl wandel ik langs de knooppunten die er wél zijn, door allemaal prachtige gebieden dichtbij huis.



Het mooie van Drenthe
Het mooie van Drenthe is: je hebt water, bossen, weiden, heiden, rietgedekte boerderijen, mooie dorpen. Zelfs een kort ommetje kan al deze elementen afwisselen.
Nieuwe routes ontdekken met de wandelknooppunten
Met de knooppuntenkaart heb ikzelf weer nieuwe paden ontdekt, én word ik uitgedaagd nieuwe wandelgebieden te bezoeken. Zo kwam ik ineens op een route langs een voormalig Turfvaartje en leerde ik weer wat over de historie van het gebied, over hoe hier lang geleden mensen turf via pramen over een kleine vaart vervoerden. Vincent van Gogh heeft ze eind 19e eeuw zelfs vastgelegd op doek.


Meer lezen over wandelen in Drenthe:
- Knooppuntenwandeling vanuit Oud-Avereest
- De Reest: natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe
- Dwalen over de hei bij Doldersum
- Herfstwandelen in Nationaal Park Dwingelderveld
Mooie ontwikkeling.
Zeker! Heel fijn voor iedereen die het mooie Drenthe wandelend wil ontdekken.