Hoera, Drenthe krijgt steeds meer wandelknooppunten!

wandelknooppunten

WANDELEN IN NEDERLAND * Het Recreatieschap Drenthe is bezig met de provincie langzaamaan te voorzien van wandelknooppunten. In Overijssel hadden ze deze al. Nu sluiten twee netwerken in Zuid-West Drenthe daarop aan, en wordt rap aan uitbreiding gewerkt. Ik bekeek en bewandelde twee netwerken in mijn regio: Westerveld en De Wolden, want ik ben dol op het knooppuntensysteem.

Het knooppuntensysteem is al zo’n 25 jaar een begrip bij fietsers. Het is over komen waaien uit België waar in 1995 de eerste regio ermee begon. Het is bedacht door een ingenieur uit de mijnbouw, Hugo Bollen. Die man verdient een standbeeld! Zijn idee is zo simpel: je kunt zelf een route samenstellen aan de hand van nummers. Elk nummer correspondeert met een strategische plek, over het algemeen een logisch kruispunt. Je kunt zo ver en zo veel kilometers maken als je wilt.

Het verschil tussen fiets- en wandelknooppunten

  • Bij wandelknooppunten zie je af en toe paaltjes met pijlen de routerichting aangeven – bij fietsknooppunten zie je bordjes met het nummer waar je op afkoerst.
  • Bij wandelknooppunten staan geen uitgebreide overzichtsborden, die staan op ‘hoofdvertrekpunten’ zoals grotere toeristische parkeerplaatsen en bezoekerscentra.
Twee handige uitklapkaarten met de routenummers erop. Anders dan bij Fietsknooppunten zijn er niet overal overzichtsborden op de knooppunten. De kaarten zijn te krijgen bij een Toeristen Informatie Punt (TIP), zie het overzicht op https://www.drenthe.nl/vvv-tourist-info TIP voor volgende edities: startparkeerplaatsen aangeven voor mensen die de regio niet op hun duimpje kennen.

Waar vind je de Drentse knooppuntennetwerken nu?

In gemeente De Wolden (gebied tussen Meppel en Hoogeveen) zijn de paden rond Koekange, De Wijk en Zuidwolde (het Reestdal) aangesloten op het Overijsselse netwerk.

Nu is het vanuit die hoek wachten op de aansluiting op het noordelijker gelegen netwerk in gemeente Westerveld, waar rond de dorpen Havelte, Frederiksoord, Vledder al heel wat nummertjes zijn te zien.

Ik woon precies in het nog ‘knooppuntloze’ gebied ertussen en wacht met smart op de ontwikkelingen. Onderwijl wandel ik langs de knooppunten die er wél zijn, door allemaal prachtige gebieden dichtbij huis.

wandelknooppunten
De wandelknooppunten: het bovenste bruine deel is het knooppunt waar je nu bent, op de rest van de paal staan de verbindende punten, waar je heen kunt.
Herfst- en winterpracht in het Drentse land.
Volg de pijl en ontdek Drenthe.

Het mooie van Drenthe

Het mooie van Drenthe is: je hebt water, bossen, weiden, heiden, rietgedekte boerderijen, mooie dorpen. Zelfs een kort ommetje kan al deze elementen afwisselen.

Nieuwe routes ontdekken met de wandelknooppunten

Met de knooppuntenkaart heb ikzelf weer nieuwe paden ontdekt, én word ik uitgedaagd nieuwe wandelgebieden te bezoeken. Zo kwam ik ineens op een route langs een voormalig Turfvaartje en leerde ik weer wat over de historie van het gebied, over hoe hier lang geleden mensen turf via pramen over een kleine vaart vervoerden. Vincent van Gogh heeft ze eind 19e eeuw zelfs vastgelegd op doek.

Via de knooppunten ontdekte ik de geschiedenis van het Turfvaartje in Uffelte. Zo leiden de knooppunten je langs allerlei kleine stukjes geschiedenis.
wandelknooppunten

Meer lezen over wandelen in Drenthe:

4 Antwoorden op “Hoera, Drenthe krijgt steeds meer wandelknooppunten!”

  1. Hitjo Garst zegt:

    Helaas vind ik dat Drenthe als wandelprovincie enorm achter loopt in het uitbreiden en voltooien van het wandelknooppunten netwerk.
    In de meeste andere provincies is het netwerk voltooid en kun je prachtige routes uitzetten.
    In deze coronatijd zou het mooi zijn geweest dat ik als inwoner van Drenthe vanuit huis een mooie wandeling kon uitzetten.
    Gelukkig kan dit o.a met afstandmeten.nl wel.
    Mag m.i wel iets meer vaart achter worden gezet.

    1. Katja Staring zegt:

      Ha Hitjo,
      Sja…Rome is niet op 1 dag gebouwd. Als ik zie wat er in enkele jaren tijd is uitgezet, vind ik dat ze al heel ver zijn, en uit betrouwbare bron weet ik dat er ook heel wat nieuwe routes en paaltjes klaarstaan. Er moet helaas soms flink onderhandeld worden met grondeigenaren en dat kost tijd, net als het in de grond zetten van de bewegwijzering en de documentatie op orde krijgen, wat veelal met vrijwilligers gebeurt. Idee voor jou om er nog meer vaart in te zetten: meld je als vrijwilliger bij Recreatieschap Drenthe om te helpen vanuit jouw huis een route te maken! Ik neem aan dat jij zelf vanuit je huis wel de leukste paadjes weet! En ondertussen kun je de klassieke routes en online/gps-mogelijkheden benutten. Succes!

  2. Mooie ontwikkeling.

    1. Katja Staring zegt:

      Zeker! Heel fijn voor iedereen die het mooie Drenthe wandelend wil ontdekken.

Reacties zijn gesloten.