Wandelen op grandioos Gran Canaria

Gran Canaria

SLOW TRAVEL * Afgelopen winter hadden wij zin in een week zon. Als je dan niet ver wilt vliegen, zijn de Canarische Eilanden een goede optie. We hadden al enkele van deze eilanden bezocht, maar Gran Canaria leek ons zo’n gruwelijke toeristentopper. Domme gedachte! Het is er schit-te-rend als je van flink bergwandelen en natuur houdt. Wij verbleven in het noorden en hadden een topvakantie.

In bar La Palma te San Pedro nemen we koffie en vooruit, ook huisgemaakte taart. De uitbaatster zet ons twee ongenadig forse stukken voor. Die hebben we vooraf alvast verdiend, want we gaan een flinke klim maken.

Wandelen op de Gran Canaria is vrijwel nooit een makkie, je moet er echt wat voor doen. Het eiland is vulkanisch en dat betekent dat je voornamelijk opwaarts of neerwaarts loopt. Een stukje rechtuit kan hooguit op de rand van een vulkaankrater of een onvermijdelijk asfaltweggetje.

De Vallei van Agaete is een plaatje, de gebogen pluimen van het lampenpoetsersgras filteren het zonlicht subtiel. Langs achtertuinen met sinaasappelbomen klimmen we gestaag omhoog, ieder in een eigen tempo. Na een zigzagklim volgt een stukje weg dat abrupt eindigt bij het gehucht El Sao. Vanaf daar loopt een ezelspad verder de berg op. Er groeien lila asters en de bloeiende amandelbomen trekken duizenden bijen aan. Wat een pracht en wat een rust hier. En wat een uitzicht op de grillige bergkammen.

Bij El Hornillo komen we terecht in vrolijk gezang van een groepje wandelaars die hun gitaar hebben meegenomen en het weekend vieren. Op het terras van de herberg tanken we een glaasje fris en na het nuttigen van onze meegebrachte boterham (je weet hier onderweg nooit of je wat tegenkomt, eerder niets dan iets) duiken we hetzelfde pad weer af, op naar beneden. De weg terug beleef je altijd anders. En in San Pedro weten we nu de bar te vinden voor onze beloning straks.

Gran Canaria
De vallei van Agaete: overal staat lampenpoetsersgras.
Gran Canaria
Wandelen in de vruchtbare vallei van Agaete: starten met koffie in een limonadeglas plus huisgemaakte taart (niet op de foto, was op voordat we het wisten, zo lekker), vervolgens fiks omhoog klimmen, langs sinaasappels en amandelbomen.

Prachtig groene noordkant Gran Canaria

Gran Canaria leek me altijd het minst aantrekkelijke Canarische eiland. Zo’n goedkope vakantiebestemming met boulevards, hotels en een hoop lelijkheid. Niets van gezien aan deze noordkant van het eiland, waar het prachtig groen was, met veel charmante plaatsjes en gevarieerde wandelroutes.

Wij huurden een dorpshuis via een boekingssite en reden vanaf daar elke dag met een huurauto naar de beginpunten van onze wandelingen. Die vonden we in de gids van Rother, in het Nederlands uitgegeven door Elmar. Over het algemeen zijn de routes goed beschreven, soms is het een beetje interpreteren en zoeken, maar we kwamen er meestal goed uit, ook met behulp van de online kaarten van een zekere zoekmachinegigant.

Voor wandelen op de La Palma, La Gomera, Tenerife en Gran Canaria heb je echte bergwandelschoenen nodig, een dagrugzak met regenkleding en genoeg te eten en drinken voor onderweg (niet overal zijn barretjes of bakkers onderweg) en ikzelf loop met sportieve wandelstokken, dat vind ik met name prettig bij het steile, vaak hobbelige en soms gladde afdalen.

Gran Canaria
Natuurpark met links de Roque Nublo en rechts de Bentayga.
Gran Canaria
Het klimmetje naar de Rocque Nublo, oftwel wolkenrots, is de moeite waard. Een magische plek.

Onze favoriete wandelingen

Autorijden is op Gran Canaria prima te doen, maar het duurt door de kronkelige bergwegen best lang eer je ergens bent. Daarom zijn wij maar één dag naar de andere topwandelbestemming gereden, bij de natuurparken rondom Artenara en Tejeda waar de beroemde Roque Nublo, Pico de las Nieves en Roque Bentayga te vinden zijn. Een volgende keer gaan we in dit gebied logeren en lopen.

Gran Canaria
De Bandama-krater. Niet voor lieden met hoogtevrees.

Vanaf de noordkant hebben wij de volgende wandelingen gemaakt:

  • Caldera de Bantama – middellange kraterwandeling met duizelingwekkend steile wanden, enigszins hoogtevreesachtig, te combineren met een wandeling naar de panoramatop voor uitzicht. De krater is een beschermd natuurmonument.
  • Van kaasdorpje Fontanales naar de vulkaankrater Pinos de Gáldar en terug (nare gruishelling, even doorbijten, duurt niet lang).
  • Van de mooie Valle de Agaete steil omhoog – wij liepen de variant naar El Hornillo. Je kunt hier ook een kortere of langere route kiezen.
  • Barranco de Azuaje vanuit Firgas – vruchtbare vallei, daarna langs bermen vol Oost-Indische kers, eucalyptusbomen en uiteindelijk de water- en frisdrankfabriek. Enige wat jammer is aan deze route: laatste 5 kilometer moet je over een (wel zeer rustige) asfaltweg terug. Ook het vinden van het startpunt is lastig, want onduidelijk omschreven: het ligt even buiten Firgas tussen kilometerpaal 1 en 2 aan de GC-305.
  • Roque Nublo – topper die je nu eenmaal gezien moet hebben, want een magische omgeving en bijzondere rotsen. Zeer haalbaar wandeltochtje en bij elk weertype weergaloos.
Gran Canaria
Subtropische flora rond de Bandama-krater en het panoramapunt.
Gran Canaria
Wandelingen langs cactussen, maar ook Oost-Indische Kers (eetbare bloemen, heerlijk snacken onder het lopen) en bananen. Verder altijd mooi: antieke barretjes in afgelegen gehuchten.

Verdere aanraders in het noorden van Gran Canaria

Stranden

De stad La Palma, kilometers lang strand en boulevard met genoeg vakantiesfeer en eettentjes. Leuk voor een stranddag. Ook de strandjes bij Sardina del Norte zijn aan te raden.

Gran Canaria
De botanische tuin is een must voor liefhebbers van flora, met ook bijzondere planten en bomen van andere subtropische eilanden, zoals Madagascar.
Gran Canaria
De drakenbomen-allee in de botanische tuin.

Botanische Tuin

De Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo ligt even ten zuiden van de stad La Palma aan de GC-3, in Tafira Alta. Het is een gratis te bezoeken botanisch park vol bijzondere cactussen, vetplanten, subtropische planten en drakenbomen. Een mengeling van vergane glorie en fantastisch aangelegde perken. Liefhebbers van planten, bloemen en landschapsarchitectuur kunnen hier een dagdeel ronddwalen.

Tip: parkeer bovenaan de tuin, wat betekent dat als je vanaf de noordkant aan komt rijden, je langs de eerste ingang verder naar boven doorrijdt. Daar ligt een grote parkeerplaats vanwaar je naar beneden afdaalt, de tuin in.

Gran Canaria
Links de Cenobio de Vallerón en rechts een kopie van de driehoekige schilderingen in de Cueva Pintada.

Oerbezienswaardigheden

Voor de Spanjaarden de eilanden zich toeeigenden ergens in de 15e eeuw, woonde hier het volk van de Guanchen. Primitieve grotbewoners die nog zowat in het stenen tijdperk leefden. Zo kun je in Galdár de Cueva Pintada (beschilderde grot) bezoeken en vlakbij de Cenobio de Valerón, een bijzonder grottencomplex in een bergwand, waarvan nog steeds onduidelijk is of het een klooster, een dorp of gezamelijke vooraadschuur was.

Puerto de las Nieves, voor de beste zonsondergang. En de Dedo de Dios (vinger van god), een rots die in 2005 door een storm jammerlijk zijn topje verloor… Op een vissershut is deze gebeurtenis met een illustratie van ‘voor’ en ‘na’ gememoreerd.

Beste zonsondergang

Puerto de las Nieves is de haven waar de veerboot naar Tenerife vertrekt. Er zijn twee kiezelstranden, vele restaurants en zicht op de baai. Een heel fijne plek om de zon in de zee te zien zakken.

Gran Canaria
Mooie stadjes en steden om rond te dwalen.

Mooiste plaatsjes

  • Teror – bedevaartsplaats met oude basiliek en mooie straat met klassieke houten balkons
  • Gáldar – bekijk ook de oude drakenboom op de binnenplaats van het informatiekantoor aan het centrale plein – en uiteraard de nabijgelegen Guanche-opgraving Cueva Pintada.
  • Agaete – sympathiek stadje om even rond te dwalen en koffie te drinken bij El Surtidor. In de tuin Huerto de las Flores was ik na 5 minuten uitgekeken…

Stad in de buurt

Omdat het toch altijd aardig is om even te snuffelen en shoppen in een klassieke Spaanse stad: Las Palmas heeft een historisch hart met restaurants, winkels en wat musea. Bij de strandboulevard zit een groot winkelcentrum met de bekendse Spaanse modeketens. Daar kun je ook voordelig parkeren en naar de stad pendelen of zelfs een fiets huren.

Gran Canaria
Jungle-look in een van de vele eucalyptusbosjes op Gran Canaria.

Huis huren op Gran Canaria: website van Interhome

Wij organiseren onze wandelvakantie altijd vanuit een vakantiehuis, dat vinden wij de ideaal voor een actieve vakantie, die je dan helemaal zelf kunt invullen. Neem eens een kijkje op de website van Interhome voor hun aanbod van vakantiehuizen op Gran Canaria.

Meer blogs over wandelen op de Canarische Eilanden

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.