Zomerse pontjeswandeling rond Brummen en Bronkhorst

SLOW TRAVEL * Een zomers rondje, met twee keer een pontje, en een treinrit van niks. Lekker stappen in de prachtige Achterhoek, aan de rand van de Veluwe, met het mooie Bronkhorst en Brummen als ijkpunt. Deze pontjeswandeling rond de IJssel is top.

Deze wandeling beschreef ik in 2018 voor de ANWB Kampioen, voor een serie over wandel- en fietsroutes. Bij elke aflevering maakte ik een Nature Flatlay, van vondsten die ik op elke tocht vond. 

  • Beginpunt: Dieren.
  • Wat: Gevarieerde route door uiterwaarden en langs de IJssel, wel veelal over asfalt, maar dat stapt op zich lekker door, zonder veel verkeer.
  • Lengte: circa 15 kilometer.
  • Combineren met: Bronkhorst: de molenwinkel (elke zaterdag open), Het Kunstgemaal, een galerie met café en terras met zicht op de IJssel.
  • Let op: neem je OV-kaart mee, want je reist met de trein van Brummen terug naar startpunt Dieren.
  • Routebeschrijving: scroll naar beneden.
Pontjeswandeling rond de IJssel
Steeds Voorwaarts zullen wij gaan.

‘Steeds Voorwaarts’ is de naam van de rivierpont in Dieren, een juist motto voor wandelaars. We lopen over een lege landweg tussen meidoornhagen. De zon schijnt. Het landschap is mooi. Vlinders strijken neer op de kruiden in de berm. Het is een doordeweekse dag en het voelt alsof we aan het spijbelen zijn.

Op de kaart zien we dat we in een bijna ronde rivierlus lopen. Er liggen hier verschillende tichelgaten, overblijfselen van de kleiwinning voor de voormalige steenfabriek. Nu is op het terrein daarvan een camping gevestigd. We lopen eroverheen, terug naar de IJsseldijk.

We komen langs molen De Hoop. De boeren van buurtschap Rha konden soms door overstromingen niet bij de molen van Bronkhorst komen om hun graan te laten malen. Daarom bouwden zij hun eigen molen. Uiteraard op een ‘belt’, een terp, net als de monumentale boerderij Groot Emmer. In dit gebied kon de rivier voorspoed, maar ook tegenspoed brengen.

Via de Molenkolk, een restant van een oude IJsselstroom, belanden we in Bronkhorst. Een markant stadje met veel terrassen. We bestellen een glas fris, om daarna de Kasteelmotte te bestijgen. Hier prijkte ooit het kasteel van de heren van Bronckhorst. Strategisch gelegen, met zicht op de rivier en het achterland, bestand tegen hoog water. Nu staat er op de top een minikasteel in brons gegoten.

Op naar de volgende pont. Naar Brummen. Tijdens het wachten bewonderen we de populier van meer dan 100 jaar oud met een omtrek van ruim 7 meter. Ooit geplant als baken langs de rivier, wat-ie nog altijd is, met zijn imposante verschijning.

Met de trein gaan we terug naar Dieren.

Pontjeswandeling rond de IJssel
IJsselhistorie, IJsselschatten en IJsselschoonheid.
Pontjeswandeling rond de IJssel
Wat een dag, vol bloemen, vlinders, oeroude bomen en klassieke toeristische bewegwijzering in Bronkhorst die volgens een bewoonster dagelijks tig keer wordt gefotografeerd.

Routebeschrijving van deze pontjeswandeling rond de IJssel

Op de website van de ANWB vind je de beschrijving van deze wandeling.

Meer wandelingen in Gelderland

Route rond Ruurlo

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.