3 x coastal path in het oosten van Cornwall

In Cornwall wandelden wij 3 routes van het South West Coast Path, aan de ‘oostzijde’ van de county. In deze foto-impressie zie je hoe mooi en divers de wandelingen zijn. Wij haalden onze route-ideeën voor deze rondwandelingen deels uit een Nederlandstalige gids, vaak improviseerden we zelf de terugtocht naar de auto. In feite kun je ervanuit gaan dat langs de hele kust van Cornwall een kwalitatief oké kustpad ligt en dat dit goed aangegeven is. Google Maps of een gps kunnen af en toe handig zijn als oriëntatiemiddel.

Alle kustpaden hebben een eigen karakter, maar zijn fantastisch. Ik zou zo heel Cornwall willen rondlopen.

ROUTE 1: van Helford River naar Gillan Creek

Cornwall

Start: Helford Car Park. Hier zit een café op de hoek. Het Coastal Path leidt langs de rivier (je komt achter een zeilclub langs) naar Saint Anthony. Bij laagwater kun je daar oversteken naar de overkant, bij hoogwater loop je door via Gillan Creek en door de velden naar de overkant. Wij liepen vanaf daar weer dezelfde weg terug en bij het eind van de Gillan Creek (wegwijzer op driesprong) over de landweg naar Manaccan en terug naar Helford Car Park. In Helford zelf sloten we de dag af op het terras bij de gezellige pub Shipwright Arms die schitterend uitzicht biedt over de (droogvallende) rivierarm.

Lengte: circa 12 kilometer (inclusief heen en terug-stukje langs de overzijde van de kreek)

Kenmerken: vergezichten over zee, hoge kliffen, strandjes, mooie kust- en tuinflora, droogvallende kreken, akkers, zeemansgevoel.

Tip: zoek de waterstanden op om te weten of je wel of niet de Gillan-kreek over kunt steken. Wij moesten omlopen, wat zeker niet erg was.

 Cornwall

ROUTE 2: rond Lizard Point

Cornwall

Start: Lizard Point Parkeerplaats (met National Trust-lidmaatschap gratis) bij de vuurtoren. Anders lopen vanaf het dorp.

Lengte: 6 kilometer heen en terug. Als je nog verder wilt lopen kun je bij Lizard Point ook nog de oostkant op verkennen.

Kenmerken: ruige kliffen met veelkleurige schermbloemen en lila asters, gezellige drukte in het hoogseizoen.

Route: Wij begonnen deze wandeling met koffie en Cornish scones in een gastvrije koffiekeet op Lizard Point, waar nog wat winkels en infomatiebureaus zitten van o.a. de National Trust. Daar hebben ze ook een folder van de wandelingen op dit punt, die zich in feite vanzelf wijzen. Wij liepen richting het westen naar Kynance Cove, waar ook een café zit, en waar ook een National Trust-parkeerplaats is, dus je kunt ook vanaf daar op en neer lopen.

Cornwall

ROUTE 3: van Praa Sands naar Saint Michaels Mount

Cornwall

Start: Parkeerplaats in Praa Sands, in het dorp, achter een winkel aan de Pengersick Lane. Bekijk de bustijden in Marazion richting Praa Sands. Bussen rijden niet altijd op tijd hebben wij gemerkt.

Lengte: 12 kilometer van Praa naar Marazion, daarna evt. met de boot  op en neer (of te voet via de drooggevallen strandweg) naar Saint Michaels Mount.

Kenmerken: Start op een schitterend zandstrand, geweldige vergezichten over baaien, mooie kustflora, veel vlinders, en de bijzondere berg in zee waar je naartoe kunt wandelen bij eb.

Route: Volg het kustpad vanaf het strand van Praa – na enkele strandtenten. Via allerlei coves beland je uiteindelijk in de badplaats Marazion. Je hebt de Britse broer van de Franse Mont Saint Michel (die aan de ‘overkant ligt) dan al lang zien liggen in zee. Vanaf Marazion neem je afhankelijk van de getijden een bootje naar het eiland en loop je terug, of andersom. Of je neemt beide keren de boot. Wij hadden het ultieme geluk om terug te kunnen lopen over het drooggevallen pad en dat was een gewéldige ervaring. Ik vond het een van de heuglijkste momenten van onze vakantie!

Cornwall Cornwall

 

Info over het coastal path van Cornwall

CornwallWij oriënteerden ons met de Rother-wandelgids die in Nederland wordt uitgegeven door Elmar.

Via de site van het South West Coastal Path kun je een heleboel extra info vinden.

Meer over wandelen in Cornwall en Devon volgt in de loop van 2018 op deze website.