Wandelen op Tenerife is een wonderlijke verrassing

Tenerife

WANDELEN * Tenerife staat bekend als bestemming voor massatoerisme. En ja, er is een deel op het eiland volgestouwd met appartementen en hotels, waar package deal zonzoekers vrolijk hun vakantie vieren. In het vliegtuig vertelde ik een mevrouw die doorging naar La Gomera dat wij gingen wandelen op Tenerife. Ze haalde haar neus op en keek afkeurend. “Tenerife, bah!”

Maar mevrouw! Zoals bij zoveel megatoeristische bestemmmingen het geval is, rijd je gewoon een stukje verder en dan ben je wég van wat u beschouwt als de hel. Op 30 minuten rijafstand zit je op Tenerife in wonderlijke natuur, zie je ongelooflijke landschappen, vulkaantoppen, weelderige kloven, zeezichten, tropisch groen. En: witte sneeuw.

Ik geef je 7 redenen om te gaan wandelen op Tenerife, iets wat het hele jaar door kan.

Reden 1 om te wandelen op Tenerife: nationaal park El Teide

Kijk nou zelf eens naar deze geweldige berg, de Teide. Een oude vulkaan van meer dan 3700 meter hoog en schijnbaar als je naar de zeebodem rekent, is-ie ruim 7000 meter.

Wandelen op Tenerife
De Teide is de hoogste berg van Spanje.

Je kunt fanatiek helemaal naar de top lopen (vroeg beginnen, vanaf het bezoekerscentrum El Portillo – of smokkelen en met een lift gaan), maar een aanrader is: een of meer van de rondwandelingen maken aan de voet van de berg. Waar het dus in de wintermaanden kan sneeuwen. Wij hebben er twee winters gelopen, beide keren in december. De ene keer was het snoeiheet, de andere keer best wel frisjes, kijk maar:

Wandelen op Tenerife
Wandelen bij de Teide in de winter: het kan dus sneeuwen hier!
Wandelen op Tenerife
Maar het kan dus ook gewoon warm zijn. Wees in de winterperiode op alle klimaten voorbereid.

Reden 2 om te wandelen op Tenerife: het vulkaanlandschap

Je hebt de Teide en de vlaktes eromheen, maar er is meer te ontdekken, zoals het maanlandschap rondom de Montañas Negras bij Chinyero.

Wandelen op Tenerife
Krokante zwarte vlaktes met hier en daar het felle groen van de naaldbomen rondom de asfaltkleurige Chinyero-vulkaan.

Wandelen op Tenerife

Reden 3 om te wandelen op Tenerife: de flora

Vetplanten groeien hier tussen de rotsspleten, net als helgele mossen die goed gedijen in de zeemist die opstijgt tegen de stijle kust.

In de bossen van de gebergtes El Teno en Anaga groeit een bijzonder klokje, de Canarina canariensis.

In de tuinen die je onderweg tegenkomt bloeien de bontste bloemen, die het allemaal fantastisch doen in dit subtropische klimaat.

Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife

Wandelen op Tenerife
Hibiscus, frangipani, rozen en andere tropische bloemen, die je mischien eerder zou verwachten op Hawaii.

Reden 4 om te wandelen op Tenerife: bergen & bossen

In de bergen van de gebieden Teno en Anaga (twee landpunten ten noordwesten en noordoosten van het eiland) lopen paden die vele vergezichten bieden over bergkammen en de zee. Het uitzicht is steeds weer anders.

Maar ook vlak boven de steden Orotava en Santa Cruz zijn mooie tochten te maken.

Wandelen op Tenerife
Wandelen op Tenerife

Reden 5 om te wandelen op Tenerife: de keuken

Verse vis. Kroketjes van het huis. Gekookte ronde aardappels in de schil met rode en groene saus: papas arrugadas con mojo. Wij houden ervan! En fijn: lekker betaalbaar.

Wandelen op Tenerife

Reden 6 om te wandelen op Tenerife: steden & dorpen

Op Tenerife is er verder genoeg vertier te vinden, zoals:

  • de havenstad Santa Cruz met winkels (zelfs een Corte Inglés-warenhuis) en een levendige zondagse (rommel)markt
  • het uitgestrekte zwemstrand bij San Andrés (overigens veel goede restaurantjes in het dorp, aan en achter de boulevard)
  • de haven- en vakantiestad Puerto de la Cruz met aardige winkels, volop restaurants, een lange boulevard die langs een aantal zwarte vulkaanstranden leidt en een mooie botanische tuin
  • de stad San Cristóbal de La Laguna, waarvan het centrum met een beetje Zuid-Amerikaanse schwung heeft
  • La Orotava, een statige stad met twee mooie parken en heerlijke oude straten
Wandelen op Tenerife
Puerto de la Cruz: havenstad met een leuk, langer strand/rots-wandelpad naar het uitkijkpunt Restaurante Mirador de San Pedro.
Wandelen op Tenerife
De stad San Cristobal de La Laguna biedt uitzicht op de Teide, net als La Orotava.
Wandelen op Tenerife
Puerto de la Cruz heeft aan de boulevard al een bijzondere cactustuin, even verderop ligt de botanische tuin.

Reden 7 om te wandelen op Tenerife: de oceaan

Tenerife ligt samen met 6 andere Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan pal voor Marokko. Het is een vrij groot eiland. De zee is altijd verfrissend aanwezig op de achtergrond. Soms buldert-ie wild tegen de kliffen, de andere keer omsluit de oceaan het eiland rimpelloos.

In de wintermaanden (nov-feb) is zonnebaden in je zwemkleding ten noorden van het eiland minder te verwachten (hoewel we het wel eens hebben kunnen doen).

wandelen op Tenerife
Op een strandje bij Puerto de la Cruz is een plek waar massaal vulkanische keien worden gestapeld.

Info over wandelen op Tenerife

Er zijn allerlei pakketreizen te boeken en ook wandelreizen via allerlei aanbieders. Wij boekten zelf een vlucht en accommodatie via AirBnB en een huurauto. Die auto is wel nodig als je zelfstandig wilt gaan wandelen op dit eiland. Er rijden bussen, maar in de verder weg gelegen dorpen komen die niet heel frequent.

Ons favoriete wandelboekje is de uit het Duits vertaalde Rother-gids van uitgeverij Elmar. Er staan 70 wandelingen in, waarvan veel rondwandelingen, met 3 verschillende zwaartes.

Wandelen op Tenerife Elmar DailyGreenspiration

Ook leuk: wandelen op La Palma. Lees er meer over in deze blog.