Winterwandeling: strand- en bosjutten in Rockanje

Wandelen langs zee, bos én duin, dat kan tussen Rockanje en Oostvoorne. Daar wandel je langs Noordzee en zandstrand, maar ook door bos en duin. Deze wandelroute op het uiterste zuidpuntje van Zuid-Holland doet alle landschappen aan en is echt een verrassing. Ik liep ‘m midden in de winter, en dan is het er nog geweldig, misschien wel op z’n mooist.

Deze wandeling beschreef ik in 2018 voor de ANWB Kampioen, voor een serie over wandel- en fietsroutes. Bij elke aflevering maakte ik een Nature Flatlay, van vondsten die ik op elke tocht vond. Dit is aflevering 1.

rockanje

  • Beginpunt: Badhotel Rockanje
  • Gevonden: zeewier, schelpen, stenen, veren, eikels, boomblaadjes, plastic doppen
  • Meenemen: verrekijker

Rockanje

Als ik wandel, tuur ik heus niet alleen naar de grond. Ik kijk ook omhoog, naar de luchten. Vandaag zijn die extra mooi omdat het echt wisselvallig is. Eerst motregent het, vervolgens is de zon weer volop in beeld. En er zwermen ook nog eens duizenden spreeuwen voor me uit. Ze vormen donkere vogelwolken, die uitvouwen en inkrimpen en omwentelen. Een machtig gezicht.

Aan het strand van Rockanje ben ik verrast. Wat een fijne lange kustlijn, om echt als een jutter langs te struinen. Ik vind allerlei soorten schelpen, rugschilden van inktvissen, krabben en hun poten. Maar ook stukjes glas, porselein, plastic doppen, touw en andere menselijke troep. Achtergelaten door badgasten of aangespoeld van een schip. In de branding tref ik zeesla, blaasjeswier en prachtige kwallen.

De Maasvlakte gloort in de verte met flink wat visueel geweld. Er staan metalen stellages, hoogspanningsmasten en uit pijpen borrelt stoom of rook. Wat een contrast met het natuurgebied aan mijn kant. Blonde duinen, schoon zwemwater en zandplaten waar bij eb zeehonden op uitrusten. En massa’s rietpluimen, waartussen schapen met hun scherpe gebit ongewenst groen wegtrekken.
De duinen van Voorne vormen een belangrijk natuurgebied in West-Europa, want er groeien zeldzame planten, zoals wilde orchideeën. Ook leven er bijzondere dieren als de groene specht en de nachtegaal.

Op een duintop prijkt een gebouw met een ronding. Paviljoen Aan Zee. Een café-restaurant dat helemaal duurzaam is. De ledverlichting krijgt stroom van zonnepanelen en twee windmolentjes. De kok kookt op hout. Ook voor de verwarmings- en koelinstallatie en waterzuivering zijn slimme trucs bedacht. De informatiepanelen bij de uitkijktoren geven uitleg.

De wandeling gaat voort door duin en bosjes. Ik kom langs de Tennellaplas en de vallei het Breede Water. Ik loop stevig door, om nog voor het vallen van de avond bij m’n vertrekpunt aan te komen. Want ik heb met mijn neus bovenop plantjes, blaadjes en steentjes gezeten en af en toe gewoonweg te lang stilgestaan. Omdat het zo mooi was.

Info over wandelen bij Rockanje

Wandelen in de duinen en het strand bij Rockanje kan via de bekende wandelknooppunten.

Rockanje
Op het terras bij het op een duintop gelegen Aan Zee kun je geweldig uitkijken over het duin en het water.

Horeca in Rockanje en Oostvoorne

  • Badhotel Rockanje & Brasserie Lodgers, Tweede Slag 1, Rockanje, knus hotel.
  • Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne is een bijzonder pand, dat schitterend ligt op het duin met zicht op zee, is volledig duurzaam gebouwd en serveert lokale gerechten.
  • ’t Wapen van Marion, Zeeweg 60, Oostvoorne.
  • Paviljoen de Meidoorn, Duinstraat 16a, Rockanje.

Meer blogs met mooie winterwandelplekken op deze site

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.