Pronkjewailpad: wandelen langs Groningse parels

Sinds april is het eerste deel van het Pronkjewailpad geopend. Dit nieuwe langeafstandspad loopt door Groningen langs al het moois dat deze provincie te bieden heeft. Je kunt er losse etappes van lopen, of ervoor kiezen ‘m helemaal te volbrengen. Ik liep een dagtocht door een deel van Waddenland (westkant van de provincie) en was verrast, want ik kwam langs onbekende juweeltjes.

‘Pronkjewail’ is Gronings voor pronkjuweel. Het Pronkjewailpad rijgt alle Groningse parels aaneen. Dat zijn borgen, wierden, kerken, de Wadden, het Lauwersmeer, leuke dorpjes en stadjes, maar ook horeca, galerieën, tuinen en musea en gastvrije ondernemers. Op elke etappe tref je er altijd wel een paar.

Dit jaar is de Noordroute geopend (250 kilometer) en de Zuidroute is voor volgend jaar (2019) gepland (ook 250 kilometer).

Mijn 16 kilometer Pronkjewailpad

Ik loop op een donderdag van Wehe-Den-Hoorn naar Winsum (16 kilometer). Mijn auto heb ik op het station van Winsum geparkeerd en daar neem ik bus 65 richtig Zoutkamp. In Wehe-den-Hoorn stap ik uit bij de halte Mernaweg.

Daar pik ik de route op door de Havenstraat in te lopen en rechts een bosje in te duiken, waar de tjiftjaf uitgebreid zitten tjiftjaffen.

Pronkjewailpad
Vertrekpunt Wehe-den-Hoorn.

Over een bruggetje ga ik tussen boerderijen door het open veld in, langs vers geploegde klei.

Een haagje meidoorns met allerlei weidekruiden biedt me even beschutting tegen de wind. De weg is behoorlijk lang en recht, maar in de verte gloort de molen en kerktoren van Eenrum en ik stap flink door. Ff powerwalken!

Pronkjewailpad
Op naar Eenrum.

Het weer is wisselvalllig, ik heb wat regen en zelfs even hagel. De zon en de wolken jagen schaduwen over het land. De wind wakkert aan. Ik houd wel van dit soort omstandigheden, het geeft me een echt outdoor-gevoel. Af en toe check ik de app, zeker bij afslagen, voor je het weet sjok je door over zo’n landweg, terwijl je allang linksaf had gemoeten.

Pronkjewailpad
Eenrum: mooie huizen, een molen en een kerk.

Bomen van Eenrum: wat een geluk!

Eenrum is een charmant plaatsje. Bij de Coop haal ik een broodje en een pakje karnemelk, om bij de kerk provisorisch te picknicken, met zicht op de bijzondere treurbeuk van zeker 150 jaar oud.

Even verderop wacht me nog een boomverrassing, de Notoarestoen. Een bomentuin met veel rhododendrons, die precies nu fantastisch bloeien in allerlei snoepkleuren. Wat een geluk!

Pronkjewailpad
Dé verrassing van deze etappe: de Notoarestoen vol bloeiende rhododendrons.

Na een wat langer verblijf in het arboretum dan gepland, stap ik weer stevig door.

Via het bruggetje bij Mensingeweer steek ik het Mensingeweersterloopdiep over, en loop ik over een bijna eindeloze weg door de akkers naar Schouwerzijl, waar een onbemande stempelpost van het Pronkjewailpad op me wacht. Tevreden zet ik een stempel op mijn kaart.

Pronkjewailpad
Het onbemande stempelpunt. Tsjakka!

Overdenken

Pronkjewailpad

Via het Schaphalsterzijl, waar in het seizoen het Reitdiepveer vertrekt, steek ik over.

Langs het Reitdiep voert de app me verder over een smal betonpad. De wind ruist door het gras en het riet.

Wat een prima route is dit om een en ander eens te overdenken, terwijl je de pas er goed in houdt.

Pronkjewailpad
Even langs bij de kaasboer.

De koeien staan in het veld en grazen luid het malse groen voor hun poten weg

Via de Schilligeham kom ik langs Kleikracht, de kaasboerderij waar ze eco rauwmelkse kaas maken. Heerlijk en gezond. Ik neem mijn favoriete kaasbolletje met fenegriek mee. Dat is voor mij toch wel een van de smakelijkste pronkjewailen van het Waddenland.

Nou, eens kijken wat mijn volgende etappe van het Pronkjewailpad gaat worden dit jaar.

Pronkjewailpad
De noordelijke route van het Pronkjewailpad.
Pronkjewailpad
De route die ik liep van Wehe-den-Hoorn via Eenrum naar Winsum.

Parels op deze etappe Wehe-den-Hoorn – Winsum

Informatie Pronkjewailpad (noordroute)

Het handige is dat je zelf je routes kunt bepalen. De app biedt ook informatie over bushaltes. En op de site afstandmeten kun je kijken hoe lang bepaalde stukken zijn.

1ste etappe: Groningen – Bedum, ca. 15 km (trein)
2de etappe: Bedum – Uithuizen, 25 km (trein)
3de etappe: Uithuizen – Warffum, 18 km (trein)
4de etappe: Warffum – Pieterburen, 15 km (bus)
5de etappe: Pieterburen – Lauwersoog, 24 km (bus)
6de etappe: Lauwersoog – Zoutkamp, 15 km (bus)
7de etappe: Zoutkamp – Wehe den Hoorn, 14 km (bus)
8ste etappe: Wehe den Hoorn – Winsum, 16 km (trein)
9de etappe: Winsum – Loppersum, 20 km (trein)
10de etappe: Loppersum – Delfzijl, 20 km (trein)
11de etappe: Delfzijl – Steendam, 15 km (bus)
12de etappe: Steendam – Kolham, 20 km (bus)
13de etappe: Kolham – Groningen, 20 km (trein)

Om de app te kunnen gebruiken (tenminste als je een Android-telefoon hebt, met een Iphone kun je er wel direct in) moet je eerst een startbewijs aanschaffen (38 euro), dan krijg je een startkaart om te downloaden en die moet je voor een stempelkaart inwisselen op een van de 10 en (niet alle dagen open, check de openinsgtijden!) uitgiftepunten in de provincie. Op die stempelkaart staat een QR-code om te scannen. Het zou superhandig zijn als je die stempelkaart ook thuisgestuurd zou kunnen krijgen, want als niet-Groninger wil je na je reis richting startpunt liefst meteen aan je route beginnen, én thuis al een beetje oriënteren.

Oja: ga je écht voor het verzamelen van alle stempels, loop dan van donderdag t/m zondag tussen 10-17 uur in de periode april t/m oktober, want dan zijn de stempelposten open.

Kun je het Pronkjewailpad ook fietsen?

Als wandelaar houd ik zelf van onverharde wegen, deze etappe die ik liep was voor 90 procent verhard, met soms wel erg lange rechte landwegen: uitstekende trainingsroutes voor Nijmeegse Vierdaagselopers. Als fietser had ik ‘m best willen fietsen en misschien ga ik dat ook nog wel doen. Lijkt me ook geweldig. Natuurlijk is de route uitgezet voor wandelaars, dus wil je ‘m fietsen, dan zul je dan af en toe even een eigen omleiding moeten bedenken als er alleen wandelpaden worden aangedaan.

Meer lezen over Waddenland

 

 

Eén antwoord op “Pronkjewailpad: wandelen langs Groningse parels”

  1. […] Katja Staring verslag en foto’s van Wehe-Den-Hoorn naar Winsum (16 kilometer) […]

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.