Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Vragen over dahlia’s? Lees het Dossier Dahlia

dahlia dossier

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Omdat de dahlia een van mijn grote tuinliefdes is, heb ik er veel over geblogd. Tijd voor een Dossier Dahlia, om alle blogs overzichtelijk op een rijtje te zetten. Wil je meer weten: lees mijn dahliaboek!

Ze heeft iets bijzonders. Ze heeft de X-factor. Ze is een excentrieke diva, maar ook een wiskundig wonder. De dahlia, oe lala, dat is een bloem die in het oog springt. Ze heeft duizenden gezichten en evenzovele gedaantes. Ze toont zich in talloze kleuren, in excentrieke vormen. En wat is ze gul.
Maandenlang geeft ze alles wat ze heeft!

Hoe kan het dat de dahlia lange tijd uit de gratie was en nu ineens helemaal terug is? Met de opkomst van de kleinschalige farmer florists, die over de hele wereld ambachtelijk bloemen telen en hun prachtteelt delen op sociale media, heeft de bloem het cachet gekregen dat ze verdient.
Stilletjes zijn er de afgelopen jaren duizenden nieuwe soorten bijgekomen. Kleine pompons, kolossale schotels, wufte cactussen en ingetogen sterren.

Dossier Dahlia
Verrone’s obsidian: een van mijn favorieten, want én ‘quirky’ van uiterlijk én een insectenmagneet.

Dahliaboek

Bovenstaande tekst is een citaat uit het boek Liefde voor dahlia’s dat ik maakte met Marlies Weijers en Linda van der Slot van FAM FlowerFarm.

We laten in het dahliaboek de pracht van de bloemen in hun volle glorie zien, en belichten alle facetten van de dahlia – van de geschiedenis tot de duurzame kweek, van veredeling tot de passie, en de toepassing in de tuin. Dat alles heel bont geïllustreerd met kleurrijke, liefdevolle, gelukzalige en sensationele foto’s, allemaal van onszelf.

Ik schreef de teksten in het boek op basis van eigen kennis, research en interviews met experts en liefhebbers over de hele wereld. Zelf ben ik al jaren een grote dahliafan, die bloemen maken me zo vrolijk! Natuurlijk schreef ik in dit boek ook over de duurzame kant van de teelt en hoe je de bloem toepast in een natuurlijke tuin.

Het boek is in alle boekenshops verkrijgbaar.

Dahlia Dossier DailyGreenspiration

Hier vind je mijn blogs over de dahlia (op deze site). Heb je na het lezen toch nog dahliavragen? Stel ze vooral, kan ik weer doorbloggen!

 1. Antwoorden op vragen over dahlia’s
 2. Kleurenmixen voor dahlia’s
 3. Dahlia-trends 2020
 4. Dahlia-trends 2019
 5. Update van mijn 40 dahlia’s
 6. Wanneer zet je dahlia’s in de grond?
 7. Waarom zet je dahlia’s in je tuin?
 8. Tips van kwekers en experts
 9. Wat ik ervan bakte met dahliaknollen (want eetbaar)

Dahlia Cursus op IGTV

Op Instagram post ik af en toe een instructiefilmpje van mijn dahliagroeiproces, gratis te volgen!

Aflevering 1: dit doe je medio april

 • inspectie dahliaknollen na de winter
 • vermeerderen / splitsen dahliaknollen
 • oppotten om alvast groei te krijgen in de planten die dan straks eerder zullen bloeien én om de slakken slim af te zijn.

Aflevering 2: dit doe je medio mei (na de laatste nachtvorst)

 • inspectie opgepotte planten
 • planten knollen in de vollegrond
 • planten opgepotte planten in de vollegrond

Aflevering 3: dit doe je medio juni

 • slakken
 • luizen
 • koken met knollen
 • tips

Aflevering 4: dit doe je vanaf augustus

 • knippen
 • uitgebloeide bloemknoppen herkennen
 • schikken

Aflevering 5 verschijnt eind oktober en gaat over het rooien en opbergen van dahlia’s.

Dossier Dahlia
Stoere flamboyante dahlia!
Dossier Dahlia
Veel dahlia’s doen het goed in een pluktuin of insectentuin.

9 Antwoorden op “Vragen over dahlia’s? Lees het Dossier Dahlia”

 1. Ik heb nieuwe dahlia knollen in potten gezet, al bijna drie weken en niets te zien. Ik doe het al jaren in pot, maar wil ze nu in de volle grond gaan zetten. Omdat ik klei grond heb had ik potgrond vermengd met klei uit de tuin. Kan het daardoor komen dat er nog niets boven komt?

  1. Hi Maaike, de grondsoort voor oppotten maakt in dit stadium nu nog niet zoveel verschil. De jonge aangroei komt (net als bij aardappels) uit de knollen. Die hebben nu geen voeding van buitenaf nodig, bij wijze van spreken ontspruiten ze nog zónder aarde. Hoeveel klei zit er in de pot? Misschien is die te vast geklonterd om de knol, door watergeven? En anders moet je nog even geduld hebben. Ikzelf pot pas rond deze tijd op. Je ziet op sociale media al veel mensen elkaar ophitsen met groeiende planten, maar geef het nog even tijd. Ze gaan toch pas na medio mei echt lekker groeien en pas in juli/augustus bloeien. Geduld is een schone (tuiniers)zaak 😉 Hou je me op de hoogte of er over een maand ‘muziek’ in je potten komt?

 2. ik heb een vraag.
  ik heb een dahlia gepoot, maar deze word zo groot, kan ik deze nu nog verpoten?

  1. Beste Ivonne, als je heel voorzichtig de knol uitgraaft en de haarwortels intact laat, is de plant theoretisch te verplaatsen. Maak dan wel een goede kuil en druk de aarde goed over de knol aan (met de hand) en geef water als het niet regent (niet te veel). MAAR: heb je al eens geprobeerd de plant gewoon een kopje kleiner te knippen? Kijk eens naar deze video om te zien hoe dat gaat: https://www.instagram.com/tv/CERwzykjTs1/?utm_source=ig_web_copy_link. Dan wordt de plant wat bossiger. Dat kan nu nog goed. Succes!

 3. Hennie Weits-Schaap zegt: Beantwoorden

  Mijn dahliabloemen worden opgegeten door iets, blaadjes niet. Wat kan het zijn? Ik zie geen beestjes

  1. Ojee, Hennie, ik vrees toch dat het slakken zijn, hoewel ik geen plaatje zie. Kijk eens tegen de schemering, zeker bij vochtig weer, of er niet toch naakslakken hangen in de planten en bloemen…
   Het beste helpt knoflookspray, zie daarvoor https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/

   1. Oh ha, was ik al bang voor, ga het in de gaten houden. Misschien helpt het droge weer komende dagen ook mee,. Bedankt voor de reactie

 4. Hallo, ik heb al jaren dahlia’s maar nu zijn er een aantal (oude en nieuwe) die tabakstrips lijken te hebben, tenminste na googelen en foto’s daarvan te hebben gezien . Hoe kom ik daaraan en wat kan ik eraan doen?

  1. Dag Evelyne, dat is vervelend, maar er is iets aan te doen: trips kunnen worden bestreden met roofwantsen of roofmijten (te bestellen online bij tuinshops). Dit is een natuurlijke vijand van de trips en kunnen op de bladeren worden uitgestrooid. Verder een tip om e.e.a. te voorkomen: kijk ook of je de dahlia’s niet al jaren op dezelfde plek zet, waardoor de grond minder voedzaam voor ze wordt en ze sneller last krijgen van plagen. Wisselen is beter voor het behoud van een gezonde knol en plant.

Geef een reactie