Maak zelf plantlabels van aluminiumfolie en blik

plantlabels maken

SLOW FLOWERS * Al zowat mijn hele leven zaai ik en probeer ik mijn zaaiadministratie op orde te houden: de juiste labels bij de juiste potjes. Dat lukt redelijk, maar vaak vervagen labels toch mettertijd, met wát voor watervaste stift je ook schrijft. En dan is het weer raden: wat zaaide ik nou, of welk plantje wordt dit? Er bestaan vrij kostbare koperen labels die je kunt ingraveren of intimmeren met loden letters. Ik bedacht dit zelfmaak-alternatief. Koop niks nieuws: hergebruik wat je al hebt!

Op Pinterest zag ik afgelopen kerst ideeën om van een aluminium ketchup-tube boomversieringen te maken. Op een moestuinmarkt zag ik koperen labels, made in China. Ik kreeg een eureka-momentje en bedacht deze hack! Want een goed idee is altijd een combinatie van bestaande ideeën in een nieuw jasje.

Bovendien ben ik van de ‘koop niks nieuws als je het materiaal al in huis hebt’. Dat scheelt grondstoffen. Hoeven we moeder Aarde niet meer lastig te vallen.

Zo werkt het

plantlabels van blik en alumnium
Bij mijn eerste plantlabels deed de pen het niet, wat ik ook wilde, maar ineens ging-ie weer blauw schrijven! Dat slijt er vast af, maar dan blijft de gravering zichtbaar.

Nodig voor deze plantlabels:

  • Aluminium, zoals dikkere aluminium velletjes van bijvoorbeeld de margarine of andere supermarktproducten, aluminium afhaalbakjes, aluminium van geplette frisblikjes (op straat en in de berm te vinden), of aluminium tubes van bijvoorbeeld mayo of ketchup.
  • Schaar – ik gebruik een oude voor dit werkje.
  • Pen (bij voorkeur eentje die het niet meer doet) en/of een dunne haaknaald, of ander niet te scherp puntig metalen voorwerp.
  • Stekers zoals satéprikkers, dunne stokjes of stevige planttakjes.
  • Strijker: een semi-hard voorwerp waarmee je het materiaal stevig kunt glad strijken, ik gebruik een grote markeerstift met een taps toelopende dop, maar je kunt ook denken aan een houten pollepel.

Werkwijze plantlabels:

  1. Wrijf het aluminium glad met de ‘gladstrijker’
  2. Knip het tot repen
  3. Graveer de naam van de plant met de pen – of andere puntige tool
  4. Rol de reep om het stokje

TIPS

  • Het aluminium van frisblikjes is wisselend van kwaliteit. Soms betreft het een vrij stug materiaal dat scherpe randen geeft bij knippen en is het moeilijker te graveren. Probeer uit.
  • Optioneel: ijzerdraad en ijzerdraadtang voor als je de plantlabels in de tuin aan heesters of bomen wilt hangen. Gebruik daarvoor het stevigere aluminium van blikjes of tubes. Rol een uiteinde rond een takje/stokje zoals ook de plantlabels en maak er met een tang een stuk ijzerdraad met een bindhaakje of lus aan.

Meer lezen over zaaien en hergebruik in de tuin

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.