DailyGreenspiration Dahlia-trend voor 2019

Welke dahlia’s zet ik komend jaar in de tuin? Ik ging neuzen bij mijn favoriete kweker in Noordwijkerhout en kwam thuis met een bos, waarvan ikzelf enthousiast word. Dit is de DailyGreenspiration dahlia-trend voor 2019: sunny bohemian.

De dahlia is een geweldige tuinbloem, maar ook een waar je de hele zomer van kunt knippen voor boeketjes en vaasjes binnen. Dus de dahlia is voor binnen én buiten.

Het mag weer een beetje wilder en kleurrijker worden in tuin en huis. Pasteltinten en sereen scandinavisch maken wat mij betreft plaats voor wat meer weelderigheid en temperamentvolle kleurenpracht. Dat kan met deze nieuwe dahlia-trend, die ik ‘sunny bohemian’ heb genoemd.

dahlia-trend
Een bosje dahlia’s…
dahlia-trend
Marlies van kwekerij FamFlowerfarm ging met mij de velden in op zoek naar de favorieten voor mijn dahlia-trend.
dahlia-trend
De dahlia-trend voor 2019: sunny bohemian!

Waar kun je naar uitkijken?

1. Vormen: minipompons, sterren en enkelbloemig

dahlia-trend

Geweldig zijn de dinnerplates, de schotelgrote bloemen met een hoog fluffy-gehalte. Ook de miraculeuze pompons blijven een hit.

Voor komend dahliajaar zijn de mini-pompons een nieuwkomer.

Ook de enkelbloemige dahlia’s zijn in opkomst: de zon schijnt mooi door het tere blad en op het open hart komen veel insecten af.

Van de enkelbloemigen zijn de stervormen een vrolijke variant. Deze roze is een topper en houdt goed in een vaas – andere enkelbloemigen zijn daarvoor wat te teer.

2. Kleuren: wijnrood en citroengeel

dahlia-trend

Wijnrood is een kleur die je lang niet zag in een boeket of in de tuin. Het kan een beetje een tuttige tint zijn, maar gecombineerd met oranje, felroze of geel, komt-ie heel spannend uit de verf.

Gewaagd is dan juist weer de lipstickrode pompondahlia. Ik vind hem top.

Geel is een van de meest voorkomende, natuurlijke bloemtinten. In de natuur zie je elk seizoen wel gele bloemen bloeien. Vaak vinden mensen het een moeilijke kleur voor de tuin, terwijl deze in het interieur al een tijd volop te zien is. Dus probeer het eens! Er zijn verschillende geeltinten, van citroengeel, eigeel en boterbloemengeel en soms ook weer een beetje zacht oranje.

TIP: de laagblijver

dahlia-trend

Het is verleidelijk om van die flink hoge planten en grote bloemen te kiezen. Juist een laagblijvende dahlia van maximaal 50 centimeter heeft ook charmes. Het voordeel van deze laagblijvers is dat ze vaak vroeg bloeien en veel bloemen geven.

Waar kun je deze toepassen?

  • in een kleiner tuintje
  • op een balkon in potten
  • om een zee van fleurigheid te maken van een border
  • als kleurrand rondom een border of perk
  • op kale plekken vooraan in een border

Dahlia-trend met naam en toenaam

In dit artikel geef ik lijstjes met namen en soorten die passen in deze trend.

Meer blogs over dahlia’s staan in het Dossier Dahlia:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.