Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Antwoord op jouw dahlia-vragen

DOSSIER DAHLIA * Wat zijn jouw dahlia-vragen? Stel ze en ik geef antwoord. Plus: mooie plaatjes van mijn favorieten, om je aan te verlekkeren.

Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Dahlia Fancy Pants: een echte vrolijkerd.

Dahlia-vragen

Het is weer de tijd voor dahlia-vragen. Welke vraag heb jij? Stel ‘m onderaan deze blogtekst!

1. Wanneer kan ik dahlia’s planten en kopen?

Jacqueline: Wat geweldig, die dahlia’s, ik vond ze altijd zo tuttig, maar zie nu toch mooie soorten. Wanneer kan ik ze kopen en planten?”

Antwoord: Dahlia’s zijn echte zomerknollen uit de subtropen (Mexico). Je kunt bij veel webshops de eerste knollen vaak al in de winter vooruit bestellen, als een soort voorpret, en die ontvang je dan in het voorjaar, begin of medio april. Pas halverwege mei (na de nachtvorstperiode) kun je ze in de volle grond zetten.

2. Oppotten/voortrekken

Colinda: “Als je in april al knollen in een pot in huis zet om de plant te laten opgroeien, moeten die potten dan in het licht en zon staan? Of is een donkere plek ook goed?

Antwoord: Aangezien er binnen een week al de eerste planten uit komen spruiten, krijgen ze het liefst zon, want dat is goed voor de groei. In de winter bewaar je de knollen juist op een donkere, droge, niet te warme (ook niet te koude) plek.

Zie ook deze aflevering van mijn Dahlia DIY (cursus).

3. Hoeveel bloemen

Agnes: “Ik wil een paar soorten bestellen en vroeg me af hoeveel bloemen ongeveer uit een zo’n knol komen?”

Antwoord: “Oneindig veel! Hoe meer bloemen je van de plant knipt, hoe meer de plant er aanmaakt. Van juni tot en met oktober. Dat is het wonderlijke van de dahlia. Ik interviewde mensen van een dahliavereniging en daar telde een verenigingslid in 2019 iedere dahlia uit haar tuintje van 20 vierkante meter. Ze kwam tot een oogst van 1613 stuks: dat is meer dan 80 bloemen per vierkante meter!”

4. Bladluizen

Marga: “Ik heb altijd luizen in mijn dahlia’s, daarom plant ik ze niet graag in mijn tuin: het worden luizenhotels die niet om aan te zien zijn. Weet jij hoe dit zou kunnen komen en wat ik er tegen kan doen?”

Antwoord: Hiervoor zijn verschillende tips. Zorg voor wat wilde planten waar bladluizen ook op kunnen gaan zitten. Zorg ervoor dat mieren de luizen komen managen (dus jaag ze niet weg), het teveel aan luizen voeren zij namelijk aan hun larven. En: lok vogels (zoals mezen) die ze eten. En niet te vergeten: koester bladluizenvreters als lieveheersbeestjes en oorwormen. Die laatste lok je met een oorwormenhut, zie de foto hieronder. Verder kun je bladluizen met een sterke plantenspuit wegspuiten met water.

Een oorwormenhut maak je met een terracotta bloempot met bodemgat. Je neemt een flinke hand stro, hooi of lang gras. Daar knoop je in het midden een stuk touw doorheen. Daarvan haal je de uiteindes door het gat in de pot. Zo krijg je een hanger voor in een boom, of om op een stok bij je bloemen te zetten.

5. Ineens matige bloei

Hennie: “Ik heb al jaren een dahlia prominent in de tuin staan. Deze haal ik er na de eerste vorst uit en zet hem in mei in de grond. Dit jaar geeft ie maar kleine bloemen in tegenstelling tot andere jaren en bloeit zeer matig. Jammer van die leuke plek. Kan het zijn dat na bijvoorbeeld 5 jaar de dahlia te oud is?”

Antwoord: Dahlia’s houden van warmte, maar hebben ook af en toe vocht nodig. Met die droge zomers mag je ze dus best af en toe op een gieter water trakteren. Pas op dat ze niet té natte voeten krijgen, want daar houden ze dan weer niet van. Als het niet aan de droogte ligt, dan heeft het te maken met wat anders:

a. Overwintermethode

Een dahlia kan in principe niet te oud zijn, maar de knol moet wel gezond blijven. Als de knol na de winter te ingedroogd en rimpelig is, is er veel kracht uit. Ook schimmel kan erin sluipen en dat doet een knol uiteraard ook geen goed. Ikzelf heb knollen in bezit die al vele jaren meegaan. Geheim: ik bewaar de knollen ’s winters in mijn kelder (daar is het ongeveer 10-15 graden) in een doos met proppen krantenpapier en houtwol.

b. Plaats in de tuin

Verder: zet je deze dahlia steeds op exact dezelfde plek? Officieel kun je op eenzelfde plek in de tuin (of kweekveld) maar 3 jaar een dahlia neerzetten, vanwege aaltjes en andere ongemakken die anders in de bodem kunnen ontstaan. Je kunt dat dus beter afwisselen om de grond gezond te houden. Hoe doe je dat zonder ineens tegen een lelijke plek in je tuin aan te kijken?

 • Bedenk meerdere plekken voor dahlia’s en roteer jaarlijks. Zet komend jaar op de plek waar nu een dahlia stond een leuke eenjarige bloeier om de bodem gezond te houden en plant de dahlia op een andere plaats.
 • Zorg dat je bodem gezond blijft met biocompost en/of door bladeren en stengels van planten en struiken fijn te knippen en op de grond tussen de planten te leggen: dat is gratis bodemvoeding.
 • Zet eens in de zoveel jaar je dahlia’s in een pot. Dahlialiefhebber Jorien Bloemink van @Bloematwork “Ik plant al mijn dahlia’s in potten en ik geniet van rijke bloei! Ik heb van die grote goedkope emmers bij bouwmarkt gehaald, jeweetwel, met zo’n logo erop. Daar heb ik wat gaten in gemaakt en die afgedicht met potscherven. Vervolgens een laagje hydrokorrels en daarna universele potgrond erin gestort. Ik plaats één knol per pot. Steunstokken erbij, en vooral in het begin dagelijks checken op slakken. De lelijke emmers zet ik natuurlijk in – of achter – een mooie sierpot.”

Het leuke van emmers en potten is dat je ze nog eens kunt verplaatsen en door het seizoen zelfs nieuwe kleur- en hoogtecombinaties kunt maken.

Linksboven: plant is gegroeid (4 donkerrode stelen) en de knol maakt nog steeds nieuwe spruiten aan (groene blaadjes).
Rechts: bind de planten steeds hoger op aan een bamboestok of snoeitak, dan vallen ze niet om, en kunnen ze tegen wind.
Linksonder: mijn snoeitakkenrekje in mijn pluktuin, afgekeken van de Britse pluktuinierster Sarah Raven.

6. Na de storm

Wilma: “Ik heb mijn opgepotte planten in de vollegrond gezet en nu zijn ze door de harde wind beschadigd: bladeren zijn bruin geworden en de planten staan er treurig bij. Wat nu?”

Antwoord: “Heel winderige plekken zijn voor dahlia’s wat minder geschikt, dus liefst geef je ze een wat luwe plek. Maar waar ze ook staan, zodra dahliaplanten enige hoogte bereiken, moet je de hoge soorten meteen stutten. Na het uitplanten van bollen of planten zet je er voor dat doel direct een stok bij. Als de plant enige hoogte heeft, kun je deze daaraan opbinden met touw of rubber draad. Het slechte blad gaat er vanzelf af, maar vind je het lelijk, dan kun je het eraf knippen met een schone schaar. Dahlia’s zijn als plant wel ‘survivors’. Dahliaknollen maken vaak nog meer nieuwe scheuten aan, check maar eens bij de knol of je kleine scheutjes onderop ziet. Dat geeft weer hoop.”

TIP: bouw een rekje om ze heen. Ik heb nu voor het eerst een plukrekje gemaakt van snoeitakjes. Zie foto.

7. Planten snoeien/toppen

Wilma: “De planten zijn allemaal al vrij groot, 30 centimeter minimaal. Ik zie meerdere stengels per knol. Is het handig nu elke stengel te gaan korten? Of alleen de middelste stengel?

Antwoord: “Je kunt elke stengel in principe toppen, maar het beste is te beginnen met de middelste/grootste. Bij sommige planten zijn dat er 3 bij andere maar 1. Zorg wel dat er aan de steel nog minimaal 1 of liefst 2 bladparen zitten.”

8. Dahlia’s in kleigrond

Wilma: “De planten staan bij mij in kleigrond. Moet ik dan nog ergens rekening mee houden?”

Antwoord: “Waar je bij kleigrond op moet letten, is dat deze niet te vochtig wordt en blijft, want dahlia’s houden beslist niet van te veel nattigheid. Je zou de grond kunnen mengen met zand.”

9. Slakken

Babette: Mijn dahlia’s hebben toch steeds last van slakken, ondanks jouw tips met eierschaal en koffiedik. Wat kan ik doen?”

Antwoord: Dit blijft een van de terugkerende dahlia-vragen. Ik pot zelf bijna al mijn dahlia’s op zodat de plant is al wat groter is als ik ‘m in de tuin zet en dus resistenter tegen vraat. En ik heb zelf afgelopen seizoen weer van alles uitgeprobeerd om nieuwe antwoorden en oplossingen te vinden.

a. Locatie

Ik blijf in elk geval bij de eerste wet: locatie, locatie, locatie. Op de ene plek knagen slakken je planten aan gort, op de andere plek komen ze niet. Let daar dus op in het begin. Verzet een knol onmiddellijk als het mis dreigt te gaan.

Gaat het echt niet in jouw tuin? Probeer dan de pottenmethode van Jorien (zie vraag 5).

b. Strooimengsels

Verder heb ik dit jaar geprobeerd: een mengsel van cacaodoppen en koffiedik rond de planten strooien. Dat werkte over het algemeen goed. Af en toe nieuwe cacaodoppen erbij strooien.

c. Knoflook

Je kunt knoflookextract maken om je planten te bespuiten, of steek teentjes knoflook in de grond rond je planten.

Het extract maak je door van 1 knoflookbol de schoongemaakte tenen doormidden te snijden, een beetje te kneuzen en in glazen of aluminium kan of beker te doen. Giet hier een liter kokend water over en laat dit een paar uur trekken. Daarna zeef je het goedje in een fles om de knoflookrestanten eruit te vissen. Je hebt nu een sterk extract, waarvan je steeds een scheut in een plantenspuit giet, die je verder aanlengt met water. Sproei dit over de planten die worden geteisterd. Herhaal dat zodra het heeft geregend.

d. Koper

Nog beter werkte de koperen band: slakken kruipen daar niet graag over, ze krijgen er een akelige rilling van geloof ik, zoiets als schrikdraad. Aangezien ik 5 ringen had en minimaal 20 planten die het te verduren hadden, was het een beetje goochelen…

e. Andere middelen

Ikzelf ben tegen bestrijdingsmiddelen en korrels, ook al staat er ‘biologisch’ of ‘ecologisch’ op. Als slakken dood gaan, doodt je hiermee ook ander belangrijk tuinleven. Ook biervallen vind ik in die zin ‘zielig’ want slakken verdrinken daarin. Je hoeft ze niet te doden, maar je wilt ze weren. En laat ze anders opvreten door vogels of egels (en zorg dus dat die het naar hun zin hebben in je tuin) of neem loopeenden. Of voer ze aan (buur)kippen.

En soms, heb je pech. Dan is een plant de pineut. Dat kun je proberen te accepteren… en zorgen voor meer dan één dahliaknol, natuurlijk!

Gevalletje van een totaal verkeerde locatie… Zelfs de cacaodoppen hielpen hier niet. Dus: verzetten! Maar… deed ik niet, want dit was voor mij een topper om de kopermethode toe te passen. Resultaat: de plant werd inderdaad met rust gelaten en kon groeien!
De koperen ringen koop je als lange band, waarvan je de uiteindes in elkaar schuift om de plant heen. Zorg dat er geen blaadjes overheen hangen, want die bieden aan slakken dan alsnog ‘opstapmogelijkheid’. Ik kocht de ringen in een verpakking van 5 stuks op een plantenmarkt, maar ze zijn ook online te vinden.

Even gluren

Ik heb bij FamFlowerFarm alweer hele mooie soorten ontdekt. Ik heb voor mijn eigen tuin weer een paar nieuwe favorieten uitgezocht op de velden van deze Noordwijkerhoutse kwekerij, die nu op mijn wensenlijst staan:

Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Linksboven: happy me op een van de geweldigste plekken op aarde. Rechtsboven: dahlia Summer Breeze. Linksonder: Okapi Sunset, rechtsonder: Hy Trio.
Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Rechtsboven: Rising Sun, linksonder: Urchin US, rechtsonder: Holly Hill Spider Woman.
Dahlia’s en bijen en vlinders gaan goed samen, met name als het hart goed zichtbaar is en de nectar dus goed is op te halen. Dat is bijvoorbeeld bij dahlia Kelsey Annie Joy het geval. Verder: als het regent, blijft in pompondahlia’s water staan, waar bijen van komen drinken. In hele volle dahlia’s schuilen juist graag weer de nuttige oorwurmen (die plaagdiertjes zoals bladluizen eten).
Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Boven: pompondahlia Jowey Winnie en de Maxime. Onder: de Gloriosa en de Veronne’s Obsidian.
Aan tafel! Dahlia’s zijn mooi in de tuin, maar ook binnen en buiten in vazen en als tafelversiering.

Heb je ook dahlia-vragen? Stel ze hieronder!

Meer antwoorden op andere dahlia-vragen vind je via het Dossier Dahlia:

2 Replies to “Antwoord op jouw dahlia-vragen”

 1. Kan je bloeiende dahlia’s verplaatsen. Ze zijn onverwacht veel te groot

  1. Katja Staring zegt: Beantwoorden

   Hi Yolanda,
   Ik zou het volgende proberen:
   1. Laat eerst de plant staan en knip deze terug tot op ongeveer 40/45 centimeter. Zorg dat er nog voldoende onderbladeren overblijven: die heeft de plant nodig om voedingsstoffen via zonlicht op te nemen. De plant wordt dan lager/bossiger van structuur. En knip van de plant lekker bloemen af voor je vazen.
   2. Wil je de plant toch écht verzetten, snoei ‘m dan sowieso óók, want met een hoge, slappe plant is verplaatsen lastig. De kans op knakken is dan groot. Graaf de knol voorzichtig met haarwortels en al voorzichtig uit. Verzet ‘m direct in een al voorgegraven kuiltje op de betere plek. Geef ‘m een flinke sloot water de eerste dagen.
   Verder (ik weet niet waarom de dahlia te groot is):
   * geef dahlia’s geen mest, want daarvan groeien ze te hoog en sprieterig en geven ze minder bloei.
   * kijk bij aankoop altijd naar de lengte die een plant kan bereiken. Op klei groeien ze altijd nog wat door en op zand blijven ze vaak net wat lager.
   Succes!

Geef een reactie