Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Antwoord op jouw dahlia-vragen

DAHLIA DOSSIER * Terug van vakantie staan de dahlia’s in onze tuin te bloeien en flink de show te stelen. Hoe is het bij jou? Wat zijn jouw dahlia-vragen? Stel ze en ik geef antwoord.

Plus: mooie plaatjes van mijn favorieten van dit moment, om je aan te verlekkeren.

Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Dahlia Fancy Pants: een echte vrolijkerd.

Dahlia-vragen

Het is weer de tijd voor dahlia-vragen. Welke vraag heb jij? Stel ‘m onderaan deze blogtekst!

Vraag 1, van Hennie

“Ik heb al jaren een dahlia prominent in de tuin staan. Deze haal ik er na de eerste vorst uit en zet hem in mei in de grond. Dit jaar geeft ie maar kleine bloemen in tegenstelling tot andere jaren en bloeit zeer matig. Jammer van die leuke plek. Op andere plekken heb ik overwinterde bollen geplaatst en die bloeien super uitbundig. Kan het zijn dat na bijvoorbeeld 5 jaar de dahlia te oud is?”

Mijn antwoord:

“Over het algemeen is dit jaar een wat ‘minder’ dahlia-jaar. Ik hoor andere liefhebbers klagen over kortere en wat minder uitbundig bloeiende dahlia’s. Het kan aan de rare hittegolven liggen bijvoorbeeld, of aan de toch nog late vorst dit voorjaar. Hier in Drenthe vroor het nog NA IJsheiligen bijvoorbeeld. Bij mij zijn zelfs enkele planten nog steeds niet in bloei gekomen. Maar als we een mooie nazomer hebben, komt het goed, want het heeft nu weer geregend.

Maar als het niet aan het weer ligt, ligt het aan wat anders:

1. Overwintermethode

Een dahlia kan in principe niet te oud zijn, maar de knol moet wel gezond blijven. Als de knol na de winter te ingedroogd en rimpelig is, is er veel kracht uit. Ook schimmel kan erin sluipen en dat doet een knol uiteraard ook geen goed. Ikzelf heb knollen in bezit die al vele jaren meegaan. Geheim: ik bewaar de knollen ’s winters in mijn kelder (daar is het ongeveer 10-15 graden) in een doos met proppen krantenpapier. Mijn schoonvader zwoer bij opslag in turfmolm en bewaarde ze op zolder. Ik heb zijn oude knollen nu en die gaan nog steeds goed.

2. Plaats in de tuin

Verder: zet je deze dahlia steeds op exact dezelfde plek? Officieel kun je op eenzelfde plek in de tuin (of kweekveld) maar 3 jaar een dahlia neerzetten, vanwege aaltjes en andere ongemakken die anders in de bodem kunnen ontstaan. Je kunt dat dus beter afwisselen om de grond gezond te houden. Hoe kun je dat doen zonder ineens met een lelijke plek in je tuin te zitten:

  • Bedenk meerdere plekken voor dahlia’s en roteer jaarlijks. Zet komend jaar op de plek waar nu een dahlia stond een leuke eenjarige bloeier om de bodem gezond te houden en de dahlia op een andere plaats.
  • Zorg dat je bodem gezond blijft met biocompost en/of door bladeren en stengels van planten en struiken fijn te knippen en op de grond tussen de planten te leggen: dat is gratis bodemvoeding.
  • Zet eens in de zoveel jaar je dahlia’s in een pot. Dahlialiefhebber Jorien Bloemink van @Bloematwork “Ik plant al mijn dahlia’s in potten en dit jaar geniet ik van de beste bloei ooit! Ik heb van die grote goedkope emmers bij bouwmarkt gehaald, je weetwel, met zo’n logo erop. Daar heb ik wat gaten in gemaakt en die afgedicht met potscherven. Vervolgens een laagje hydrokorrels en daarna universele potgrond erin gestort. Ik plaats één knol per pot. Steunstokken erbij, en vooral in het begin dagelijks checken op slakken. De lelijke emmers zet ik natuurlijk in – of achter – een mooie sierpot.”

Het leuke van emmers en potten is dat je ze nog eens kunt verplaatsen en door het seizoen zelfs nieuwe kleur- en hoogtecombinaties kunt maken. Ga ik volgend jaar ook proberen!

Vraag 2, van Babette

“Mijn dahlia’s hebben toch steeds last van slakken, ondanks jouw tips met eierschaal en koffiedik. Wat kan ik doen?”

Mijn antwoord:

Dit blijft een van de terugkerende dahlia-vragen. Ik pot zelf bijna al mijn dahlia’s op (de plant is dan al wat groter als ik ‘m in de tuin zet en dus resistenter tegen vraat) en heb zelf dit jaar weer van alles uitgeprobeerd om nieuwe antwoorden en oplossingen te vinden.

1. Locatie

Ik blijf in elk geval bij de eerste wet: locatie, locatie, locatie. Op de ene plek knagen slakken je planten aan gort, op de andere plek komen ze niet. Let daar dus op in het begin. Verzet een knol onmiddellijk als het mis dreigt te gaan.

Gaat het echt niet in jouw tuin? Probeer dan de pottenmethode van Jorien (zie vraag 1).

2. Mengsels

Verder heb ik dit jaar geprobeerd: een mengsel van cacaodoppen en koffiedik rond de planten strooien. Dat werkte over het algemeen goed. Af en toe nieuwe cacaodoppen erbij strooien.

3. Koper

Nog beter werkte de koperen band: slakken kruipen daar niet graag over, ze krijgen er een akelige rilling van geloof ik, zoiets als schrikdraad. Aangezien ik 5 ringen had en minimaal 20 planten die het te verduren hadden, was het een beetje goochelen…

Gevalletje van een totaal verkeerde locatie… Zelfs de cacaodoppen hielpen hier niet. Dus: verzetten! Maar… deed ik niet, want dit was voor mij een topper om de kopermethode toe te passen. Resultaat: de plant werd inderdaad met rust gelaten en kon groeien!
De koperen ringen koop je als lange band, waarvan je de uiteindes in elkaar schuift om de plant heen. Zorg dat er geen blaadjes overheen hangen, want die bieden aan slakken dan alsnog ‘opstapmogelijkheid’. Ik kocht de ringen in een verpakking van 5 stuks op een plantenmarkt, maar ze zijn ook online te vinden.

Vraag 3, van Jacqueline

“Wat geweldig, die dahlia’s, ik vond ze altijd zo tuttig, maar deze zijn mooi zeg. Kan ik ze nu al kopen en planten?”

Mijn antwoord:

“Dahlia’s zijn echte zomerknollen uit de subtropen (Mexico). Je kunt bij veel webshops nu wel de eerste knollen vooruit bestellen, als een soort voorpret, en die ontvang je dan voorjaar 2020. Pas halverwege mei (na de nachtvorstperiode) kun je ze in de volle grond zetten.

Ik heb bij FamFlowerFarm deze week alweer hele mooie soorten ontdekt. Ze bieden er nu al een aantal aan in hun webshop, speciaal voor de ‘early birds’. Ik heb voor mijn eigen tuin weer een paar nieuwe favorieten uitgezocht op de velden van deze Noordwijkerhoutse kwekerij, die nu op mijn wensenlijst staan:

Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Linksboven: happy me op een van de geweldigste plekken op aarde. Rechtsboven: dahlia Summer Breeze. Linksonder: Okapi Sunset, rechtsonder: Hy Trio.
Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Rechtsboven: Rising Sun, linksonder: Urchin US, rechtsonder: Holly Hill Spider Woman.
Dahlia’s en bijen en vlinders gaan goed samen, met name als het hart goed zichtbaar is en de nectar dus goed is op te halen. Dat is bijvoorbeeld bij dahlia Kelsey Annie Joy het geval. Verder: als het regent, blijft in pompondahlia’s water staan, waar bijen van komen drinken. In hele volle dahlia’s schuilen juist graag weer de nuttige oorwurmen (die plaagdiertjes eten).
Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Boven: pompondahlia Jowey Winnie en de Maxime. Onder: de Gloriosa en de Veronne’s Obsidian.
Aan tafel! Dahlia’s zijn mooi in de tuin, maar ook binnen en buiten in vazen en als tafelversiering.

Heb je ook dahlia-vragen? Stel ze hieronder!

Meer antwoorden op dahlia-vragen vind je ook hier:

Geef een reactie