Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Antwoord op jouw dahlia-vragen

DOSSIER DAHLIA * Wat zijn jouw dahlia-vragen? Stel ze en ik geef antwoord. Plus: mooie plaatjes van mijn favorieten, om je aan te verlekkeren.

Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Dahlia Fancy Pants: een echte vrolijkerd.

Dahlia-vragen

Het is weer de tijd voor dahlia-vragen. Welke vraag heb jij? Stel ‘m onderaan deze blogtekst!

1. Wanneer kan ik dahlia’s planten en kopen?

Jacqueline: Wat geweldig, die dahlia’s, ik vond ze altijd zo tuttig, maar zie nu toch mooie soorten. Wanneer kan ik ze kopen en planten?”

Antwoord: Dahlia’s zijn echte zomerknollen uit de subtropen (Mexico). Je kunt bij veel webshops de eerste knollen vaak al in de winter vooruit bestellen, als een soort voorpret, en die ontvang je dan in het voorjaar, begin of medio april. Pas halverwege mei (na de nachtvorstperiode) kun je ze in de volle grond zetten.

2. Oppotten/voortrekken

Colinda: “Als je in april al knollen in een pot in huis zet om de plant te laten opgroeien, moeten die potten dan in het licht en zon staan? Of is een donkere plek ook goed?

Antwoord: Aangezien er binnen een week al de eerste planten uit komen spruiten, krijgen ze het liefst zon, want dat is goed voor de groei. In de winter bewaar je de knollen juist op een donkere, droge, niet te warme (ook niet te koude) plek.

Zie ook deze aflevering van mijn Dahlia DIY (cursus).

3. Hoeveel bloemen

Agnes: “Ik wil een paar soorten bestellen en vroeg me af hoeveel bloemen ongeveer uit een zo’n knol komen?”

Antwoord: “Oneindig veel! Hoe meer bloemen je van de plant knipt, hoe meer de plant er aanmaakt. Van juni tot en met oktober. Dat is het wonderlijke van de dahlia. Ik interviewde mensen van een dahliavereniging en daar telde een verenigingslid in 2019 iedere dahlia uit haar tuintje van 20 vierkante meter. Ze kwam tot een oogst van 1613 stuks: dat is meer dan 80 bloemen per vierkante meter!”

4. Bladluizen

Marga: “Ik heb altijd luizen in mijn dahlia’s, daarom plant ik ze niet graag in mijn tuin: het worden luizenhotels die niet om aan te zien zijn. Weet jij hoe dit zou kunnen komen en wat ik er tegen kan doen?”

Antwoord: Hiervoor zijn verschillende tips. Zorg voor wat wilde planten waar bladluizen ook op kunnen gaan zitten. Zorg ervoor dat mieren de luizen komen managen (dus jaag ze niet weg), het teveel aan luizen voeren zij namelijk aan hun larven. En: lok vogels (zoals mezen) die ze eten. En niet te vergeten: koester bladluizenvreters als lieveheersbeestjes en oorwormen. Die laatste lok je met een oorwormenhut, zie de foto hieronder. Verder kun je bladluizen met een sterke plantenspuit wegspuiten met water.

Een oorwormenhut maak je met een terracotta bloempot met bodemgat. Je neemt een flinke hand stro, hooi of lang gras. Daar knoop je in het midden een stuk touw doorheen. Daarvan haal je de uiteindes door het gat in de pot. Zo krijg je een hanger voor in een boom, of om op een stok bij je bloemen te zetten.

5. Ineens matige bloei

Hennie: “Ik heb al jaren een dahlia prominent in de tuin staan. Deze haal ik er na de eerste vorst uit en zet hem in mei in de grond. Dit jaar geeft ie maar kleine bloemen in tegenstelling tot andere jaren en bloeit zeer matig. Jammer van die leuke plek. Kan het zijn dat na bijvoorbeeld 5 jaar de dahlia te oud is?”

Antwoord: Dahlia’s houden van warmte, maar hebben ook af en toe vocht nodig. Met die droge zomers mag je ze dus best af en toe op een gieter water trakteren. Pas op dat ze niet té natte voeten krijgen, want daar houden ze dan weer niet van. Als het niet aan de droogte ligt, dan heeft het te maken met wat anders:

a. Overwintermethode

Een dahlia kan in principe niet te oud zijn, maar de knol moet wel gezond blijven. Als de knol na de winter te ingedroogd en rimpelig is, is er veel kracht uit. Ook schimmel kan erin sluipen en dat doet een knol uiteraard ook geen goed. Ikzelf heb knollen in bezit die al vele jaren meegaan. Geheim: ik bewaar de knollen ’s winters in mijn kelder (daar is het ongeveer 10-15 graden) in een doos met proppen krantenpapier en houtwol.

b. Plaats in de tuin

Verder: zet je deze dahlia steeds op exact dezelfde plek? Officieel kun je op eenzelfde plek in de tuin (of kweekveld) maar 3 jaar een dahlia neerzetten, vanwege aaltjes en andere ongemakken die anders in de bodem kunnen ontstaan. Je kunt dat dus beter afwisselen om de grond gezond te houden. Hoe doe je dat zonder ineens tegen een lelijke plek in je tuin aan te kijken?

 • Bedenk meerdere plekken voor dahlia’s en roteer jaarlijks. Zet komend jaar op de plek waar nu een dahlia stond een leuke eenjarige bloeier om de bodem gezond te houden en plant de dahlia op een andere plaats.
 • Zorg dat je bodem gezond blijft met biocompost en/of door bladeren en stengels van planten en struiken fijn te knippen en op de grond tussen de planten te leggen: dat is gratis bodemvoeding.
 • Zet eens in de zoveel jaar je dahlia’s in een pot. Dahlialiefhebber Jorien Bloemink van @Bloematwork “Ik plant al mijn dahlia’s in potten en ik geniet van rijke bloei! Ik heb van die grote goedkope emmers bij bouwmarkt gehaald, jeweetwel, met zo’n logo erop. Daar heb ik wat gaten in gemaakt en die afgedicht met potscherven. Vervolgens een laagje hydrokorrels en daarna universele potgrond erin gestort. Ik plaats één knol per pot. Steunstokken erbij, en vooral in het begin dagelijks checken op slakken. De lelijke emmers zet ik natuurlijk in – of achter – een mooie sierpot.”

Het leuke van emmers en potten is dat je ze nog eens kunt verplaatsen en door het seizoen zelfs nieuwe kleur- en hoogtecombinaties kunt maken.

Linksboven: plant is gegroeid (4 donkerrode stelen) en de knol maakt nog steeds nieuwe spruiten aan (groene blaadjes).
Rechts: bind de planten steeds hoger op aan een bamboestok of snoeitak, dan vallen ze niet om, en kunnen ze tegen wind.
Linksonder: mijn snoeitakkenrekje in mijn pluktuin, afgekeken van de Britse pluktuinierster Sarah Raven.

6. Na de storm

Wilma: “Ik heb mijn opgepotte planten in de vollegrond gezet en nu zijn ze door de harde wind beschadigd: bladeren zijn bruin geworden en de planten staan er treurig bij. Wat nu?”

Antwoord: “Heel winderige plekken zijn voor dahlia’s wat minder geschikt, dus liefst geef je ze een wat luwe plek. Maar waar ze ook staan, zodra dahliaplanten enige hoogte bereiken, moet je de hoge soorten meteen stutten. Na het uitplanten van bollen of planten zet je er voor dat doel direct een stok bij. Als de plant enige hoogte heeft, kun je deze daaraan opbinden met touw of rubber draad. Het slechte blad gaat er vanzelf af, maar vind je het lelijk, dan kun je het eraf knippen met een schone schaar. Dahlia’s zijn als plant wel ‘survivors’. Dahliaknollen maken vaak nog meer nieuwe scheuten aan, check maar eens bij de knol of je kleine scheutjes onderop ziet. Dat geeft weer hoop.”

TIP: bouw een rekje om ze heen. Ik heb nu voor het eerst een plukrekje gemaakt van snoeitakjes. Zie foto.

7. Planten snoeien/toppen

Wilma: “De planten zijn allemaal al vrij groot, 30 centimeter minimaal. Ik zie meerdere stengels per knol. Is het handig nu elke stengel te gaan korten? Of alleen de middelste stengel?

Antwoord: “Je kunt elke stengel in principe toppen, maar het beste is te beginnen met de middelste/grootste. Bij sommige planten zijn dat er 3 bij andere maar 1. Zorg wel dat er aan de steel nog minimaal 1 of liefst 2 bladparen zitten.”

8. Dahlia’s in kleigrond

Wilma: “De planten staan bij mij in kleigrond. Moet ik dan nog ergens rekening mee houden?”

Antwoord: “Waar je bij kleigrond op moet letten, is dat deze niet te vochtig wordt en blijft, want dahlia’s houden beslist niet van te veel nattigheid. Je zou de grond kunnen mengen met zand.”

9. Slakken

Babette: Mijn dahlia’s hebben toch steeds last van slakken, ondanks jouw tips met eierschaal en koffiedik. Wat kan ik doen?”

Antwoord: Dit blijft een van de terugkerende dahlia-vragen. Ik pot zelf bijna al mijn dahlia’s op zodat de plant is al wat groter is als ik ‘m in de tuin zet en dus resistenter tegen vraat. En ik heb zelf afgelopen seizoen weer van alles uitgeprobeerd om nieuwe antwoorden en oplossingen te vinden.

a. Locatie

Ik blijf in elk geval bij de eerste wet: locatie, locatie, locatie. Op de ene plek knagen slakken je planten aan gort, op de andere plek komen ze niet. Let daar dus op in het begin. Verzet een knol onmiddellijk als het mis dreigt te gaan.

Gaat het echt niet in jouw tuin? Probeer dan de pottenmethode van Jorien (zie vraag 5).

b. Strooimengsels

Verder heb ik dit jaar geprobeerd: een mengsel van cacaodoppen en koffiedik rond de planten strooien. Dat werkte over het algemeen goed. Af en toe nieuwe cacaodoppen erbij strooien.

c. Knoflook

Je kunt knoflookextract maken om je planten te bespuiten, of steek teentjes knoflook in de grond rond je planten.

Het extract maak je door van 1 knoflookbol de schoongemaakte tenen doormidden te snijden, een beetje te kneuzen en in glazen of aluminium kan of beker te doen. Giet hier een liter kokend water over en laat dit een paar uur trekken. Daarna zeef je het goedje in een fles om de knoflookrestanten eruit te vissen. Je hebt nu een sterk extract, waarvan je steeds een scheut in een plantenspuit giet, die je verder aanlengt met water. Sproei dit over de planten die worden geteisterd. Herhaal dat zodra het heeft geregend.

d. Koper

Nog beter werkte de koperen band: slakken kruipen daar niet graag over, ze krijgen er een akelige rilling van geloof ik, zoiets als schrikdraad. Aangezien ik 5 ringen had en minimaal 20 planten die het te verduren hadden, was het een beetje goochelen…

e. Andere middelen

Ikzelf ben tegen bestrijdingsmiddelen en korrels, ook al staat er ‘biologisch’ of ‘ecologisch’ op. Als slakken dood gaan, doodt je hiermee ook ander belangrijk tuinleven. Ook biervallen vind ik in die zin ‘zielig’ want slakken verdrinken daarin. Je hoeft ze niet te doden, maar je wilt ze weren. En laat ze anders opvreten door vogels of egels (en zorg dus dat die het naar hun zin hebben in je tuin) of neem loopeenden. Of voer ze aan (buur)kippen.

En soms, heb je pech. Dan is een plant de pineut. Dat kun je proberen te accepteren… en zorgen voor meer dan één dahliaknol, natuurlijk!

Gevalletje van een totaal verkeerde locatie… Zelfs de cacaodoppen hielpen hier niet. Dus: verzetten! Maar… deed ik niet, want dit was voor mij een topper om de kopermethode toe te passen. Resultaat: de plant werd inderdaad met rust gelaten en kon groeien!
De koperen ringen koop je als lange band, waarvan je de uiteindes in elkaar schuift om de plant heen. Zorg dat er geen blaadjes overheen hangen, want die bieden aan slakken dan alsnog ‘opstapmogelijkheid’. Ik kocht de ringen in een verpakking van 5 stuks op een plantenmarkt, maar ze zijn ook online te vinden.

Even gluren

Ik heb bij FamFlowerFarm alweer hele mooie soorten ontdekt. Ik heb voor mijn eigen tuin weer een paar nieuwe favorieten uitgezocht op de velden van deze Noordwijkerhoutse kwekerij, die nu op mijn wensenlijst staan:

Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Linksboven: happy me op een van de geweldigste plekken op aarde. Rechtsboven: dahlia Summer Breeze. Linksonder: Okapi Sunset, rechtsonder: Hy Trio.
Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Rechtsboven: Rising Sun, linksonder: Urchin US, rechtsonder: Holly Hill Spider Woman.
Dahlia’s en bijen en vlinders gaan goed samen, met name als het hart goed zichtbaar is en de nectar dus goed is op te halen. Dat is bijvoorbeeld bij dahlia Kelsey Annie Joy het geval. Verder: als het regent, blijft in pompondahlia’s water staan, waar bijen van komen drinken. In hele volle dahlia’s schuilen juist graag weer de nuttige oorwurmen (die plaagdiertjes zoals bladluizen eten).
Antwoord op jouw Dahlia-vragen
Boven: pompondahlia Jowey Winnie en de Maxime. Onder: de Gloriosa en de Veronne’s Obsidian.
Aan tafel! Dahlia’s zijn mooi in de tuin, maar ook binnen en buiten in vazen en als tafelversiering.

Heb je ook dahlia-vragen? Stel ze hieronder!

Meer antwoorden op andere dahlia-vragen vind je via het Dossier Dahlia:

46 Antwoorden op “Antwoord op jouw dahlia-vragen”

 1. Hallo!
  Ik zou mijn dahlia’s graag knippen en in een vaas zetten. En insect dat er nog in zit is niet erg, maar wel als het over trips gaat. Ik heb zo maandenlang last van die beesten, veel kamerplanten zijn dood. Wat kan ik doen om dahlia’s veilig binnen te zetten? Ze even onder water dompelen dacht ik misschien? Aaargh zo zonde. Dankje!!

  1. Beste Ine, probeer de verse bloemen in de ochtend te knippen en voorzichtig omgekeerd in een vaas onder te dompelen, niet te lang, schud het water er zachtjes af. Hopelijk heeft de trips dan losgelaten. Als dit niet werkt, de bloemen niet binnen zetten en eerst buiten behandelen met bijvoorbeeld knoflookspray. Zie mijn filmpje hier voor het recept: https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/ Verder wil een plaag vaak duiden op een minder voedzame/gezonde bodem. Voed de bodem door er steeds mulch over te strooien (dood plantmateriaal zoals snoeiselstukjes, houtsnippers, bladeren) en bokashi (zie mijn blog daarover) en/of biologische compost.

 2. mijn dalia’s zijn een halve meter hoog met bloemknoppen in en nu zijn alle bladeren slap gaan hangen.1 plant uitgetrokken en ik zie alle wortel knollen zijn opgegeten.
  Is dit door aardmuizen ?

  1. Beste Philippe, dat zou kunnen als je echt bijt/knaag-effect ziet, maar het kan ook een kwaadaardige schimmel (door bijvoorbeeld door te veel vocht of iets slechts in de grond) zijn. Klinkt heel voordehandliggend en flauw: maar dat is dus geen goede plek voor een dahliaknol helaas… Ik heb dat in een vorige tuin ook meegemaakt, op één plek kwam er steeds een rare aandoening in de knollen. Dat ligt dan ook aan de bodemgesteldheid. Voed de bodem door er steeds mulch over te strooien (dood plantmateriaal zoals snoeiselstukjes, houtsnippers, bladeren) en bokashi (zie mijn blog daarover) en/of biologische compost. Als het woelmuizen o.i.d. zijn, kun je er weinig aan doen, dan accepteren, en dahlia’s voortaan in potten zetten, of op een andere plek waar ze misschien niet komen.

 3. Gevalletje van een totaal verkeerde locatie… Zelfs de cacaodoppen hielpen hier niet. Dus: verzetten! Maar… deed ik niet, want dit was voor mij een topper om de kopermethode toe te passen. Resultaat: de plant werd inderdaad met rust gelaten en kon groeien!
  De koperen ringen koop je als lange band, waarvan je de uiteindes in elkaar schuift om de plant heen. Zorg dat er geen blaadjes overheen hangen, want die bieden aan slakken dan alsnog ‘opstapmogelijkheid’. Ik kocht de ringen in een verpakking van 5 stuks op een plantenmarkt, maar ze zijn ook online te vinden.

  heel blij was ik toen ik dit berichtje las, maar wat nu te doen als er al aaltjes BINNEN die koperen band zitten?

  1. Beste Els, aaltjes zijn compleet anders dan slakken en hebben maling aan koper, of andere slakwerende middeltjes. Als je te veel aaltjes hebt en je dahliaplant eronder lijdt, dan kan dat komen omdat je te vaak op diezelfde plek dahlia’s hebt gezet de afgelopen jaren. Dus plant/zaai op die plek andere planten en zorg dat je met o.a. mulchen (aanbrengen houtsnippers, bladeren, plantsnoeiselstukjes,, etc) de bodem weer gezond krijgt, waardoor er ook ander leven komt dat het teveel aan aaltjes weer uit de weg ruimt. Op zich bestaan er ook goedaardige aaltjes, er bestaan vele soorten.

   Het advies is dus om dahlia’s niet te lang op exact dezelfde plaats te zetten. En: de bodem goed te vertroetelen en voeden met plantaardige resten, wat sowieso áltijd goed is om te doen.

   Ook kun je eens kijken of je wat met bokashi kunt experimenteren om de bodem te verbeteren met micro-organismen https://dailygreenspiration.nl/bokashi/

 4. Hey Katja,

  De bladeren van mijn pas opgekomen dahlia zien er opeens heel erg dor uit. Ze krullen ook om. Ik dacht, wellicht te weinig water? Maar na het geven van wat water, gingen de overige nog goede bladeren ook verdorren. Nu werkt dat water natuurlijk niet zo snel, denk ik. Weet jij wat er wellicht aan de hand is? Ik kan een foto ervan sturen.

  Groetjes Paul

  1. Ha Paul, als je water hebt gegeven, zu je na een poosje wel effect moeten zien. Hoe staat de plant er in de vroege ochtend bij? Anders kan het een plaagdier zijn. Kijk eens of er spint, of mijt of mineervlieg aan de onderkant van het blad zit? Die eten het bladgroen weg tot de nerf. Probeer die beestjes met knoflookextract weg te krijgen > zie in mijn dahliafilmpje https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/ hoe ik dat maak.

   1. Hoi Katja, dank je wel voor je reactie. Gisteravond nog wat water gegeven, omdat de grond erg droog was. Vanmorgen was hij helemaal verdord. Ik zie niet zo snel ongedierte, maar ga je knoflookextract maken. Al is het maar om te voorkomen dat de rest wordt aangetast.

    1. Dat klinkt niet goed Paul. Ik ben geen uitgebreide kenner van plagen, maar het zou wellicht kunnen dat de knol is aangetast of aangevreten. In principe zou een gezonde dahlia-met-knol niet mogen verdorren, zelfs niet met dit weer. Wat is het voor dahlia? Heb je deze zelf uit een goede knol op laten groeien, zelf gezaaid, of in de winkel in een pot gekocht? In dat laatste twee gevallen zit er hoogstwaarschijnlijk geen knol aan en heeft deze dus wel dagelijks water nodig met dit weer.

     1. Hoi Katja, wij hebben de knol via famflower gekocht. Het is de Ekatarina. Wellicht dat het toch ongedierte is. Sommige diertjes zie je wellicht ook niet zo goed met het blote oog.

     2. Katja Staring zegt:

      Stuur anders een foto naar @famflowerfarm met je vraag, zij zijn de telers en hebben dieper verstand van ‘vreemde aandoeningen’…

 5. Ik heb gewacht tot na de ijsheiligen, maar nu mijn opgepotte dahlia’s zijn veel te groot geworden. Bijna anderhave meter! Nu lukt het niet meer om ze zonder breuk in de volle grond te zetten. Kan ik ze rigoureus terugknippen of komen er dan geen bloemen in?

  Hedwig

  1. Oeps Hedwig, dan ben je of te vroeg begonnen met oppotten, of heb je te voedselrijke potgrond gebruikt ben ik bang, óf… gewoon heel enthousiaste dahlia’s :-D.
   Inderdaad, deze slungelplanten kun je het beste flink toppen. Zorg dat je een zo bossig mogelijke plant met veel blad overhoudt en zet ze nu in de vollegrond.

   Verder: ik weet niet waar je woont, maar IJsheiligen is een indicator, hier in het zuiden zag ik op de weersverwachtings-apps geen vorst meer vanaf 1 mei, dus toen ben ik de planten en knollen al buiten gaan zetten. In Drenthe heb ik echter wel eens op 18 mei nog vorst gehad… Hou dat volgend jaar ook zeker in de gaten.

   1. Ja Katja, te vroeg begonnen en in compost van de eigen hoop:) Ze gingen als een speer. Ik gokte op een warm voorjaar maar hier in N.Brabant heeft het nog 12 graden gevroren. Desondanks zie ik de knollen die nu in de tuin staan toch nog opkomen. Volgend jaar blijven ze in de grond en dek ik ze af met diezelfde compost.
    Dank je wel voor de tip.

    1. Ha Hedwig, ja beter wat later starten en in schrale grond oppotten. Ik zit ook in Brabant (Tilburg) en hier vroor het vanaf eind april niet meer, dus heb de vollegrond aangedurfd en dat ging goed. Meestal pot ik pas 4 weken voor IJsheiligen op. Nu lukte dat niet wegens ruimtegebrek. Succes en kom van de zomer op een zaterdag vooral eens langs op Verderland, zie http://www.dailygreenspiration.nl/verderland

 6. mijn daliahs niet goed bewaard, wel koel, maar te licht, nu hebben ze allemaal lange dunne slierten uitlopers, kan ik die inkorten zodat ze zijtaken gaan maken?

  1. Ha Yolande, laat die uitlopers aan de knol zitten alsjebllieft! 😉 Dat is volstrekt normaal, het worden de eerste plantstelen, maar nu afknippen zou ik niet doen: dan rem je die prille groei… Dus behandel ze voorzichtig en zet de knollen met liefde in de grond, en dek af met stro, hooi of snoeiafval (bladeren) als de uitlopers nog boven de grond piepen. Hou in de gaten of er nog nachtvorst komt. Hier in het zuiden van het land en in de warme stad verwacht ik ‘m niet meer, maar in het noorden kan de nachtvorst nog toeslaan. Indien het nog gaat vriezen: zet er een omgekeerde emmer over of plaats de knollen nu nog even binnen in een pot tuinaarde tot de laatste nachtvorst is geweken (medio mei meestal).

 7. Hoi, de knollen die ik vorig jaar uit de grond heb gehaald heb ik denk ik niet kort genoeg de stengels vanaf gehaald. Nu wil ik ze planten en heb ik er wat oude ingedroogde stengels aanzitten van circa 10 cm. Laat ik die zitten en boven de grond steken of knip ik ze af?

  1. Hi Kim, je kunt ze gewoon laten zitten, dan zie je ook nog waar je ze hebt geplant! En de steel eraan laten zitten is ook handig om de knol goed beet te kunnen pakken en de bovenzijde te herkennen, dus helemaal prima. Wel kun je ‘m eventueel zachtjes omknakken, zodat er geen regenwater in loopt (dit zou de knol beschermen tegen rotting). Succes met je knollen!

 8. Hoi Katja,

  Ik heb vorig jaar voor het eerst Dahlia’s geplant.
  Er kwamen wel stelen met blad naar boven, maar nergens kwam een bloem in.
  Heb ik iets verkeerd gedaan?
  (Mijn tuin heeft vrij zure grond)

  1. Dag Irene, wat jammer. Dat kan meerdere redenen hebben. Afgelopen jaar was er extreme droogte gedurende meerdere langere periodes. In hete tijden houden dahlia’s een soort zomerslaap, om zo weinig mogelijk energie te verspillen en dan kan bloei uitblijven. Geef ze dan vooral extra water. Hopelijk hebben we komende zomer minder vaak hittegolven. Ook kan mest leiden tot verminderde bloei en te veel bladgroen. Verder: stonden ze wel genoeg in de zon? In de (half)schaduw groeien dahlia’s niet optimaal ( je schrijft dat je zure grond hebt, dus misschien zit je in een bosrijk gebied en dus schaduw?) En hoe zuur is de grond, heb je de ph-waarde al eens gemeten? Dat zou je kunnen oplossen met wat gewone tuinaarde toevoegen, als het écht heel zuur is, hoewel dat uitzonderlijk is.

   1. Goedemiddag, mijn dahlia worden de bladeren ineens slap en vanboven af zie je nu de onderkant van de bladeren / gedraaid.

    1. Hi Jessica, slap wordend blad duidt meestal op vochttekort bij planten, dus misschien hebben ze gewoon erge dorst? Groet, Katja

 9. Beste Katja,

  Af en toe heb ik een knol van een willekeurige dahliasoort waarbij het blad vreemd en lichtelijk verwrongen groeit en waarbij ook pigmentverschil is in het blad. Vervolgens komen er nauwelijks tot geen bloemen maar het gewas blijft wel raar doorgroeien. Aan het eind van het seizoen is de knol gewoon gegroeid en oogstbaar. Heb jij een idee wat dat veroorzaakt?

  1. Beste Wouter, het zou een virus kunnen zijn. Komt hetzelfde beeld het volgende jaar bij dezelfde knol weer terug? Is het kleurverschil op de nerf of binnen het bladgroen? Stuur anders deze vraag met foto’s naar mijn collega’s Linda en Marlies van FAM Flower Farm (info@famflowerfarm.nl) > zij zijn zeer ervaren bloemtelers en hebben gespecialsieerde kennis.

 10. Hoi Katja
  Kan ik mijn dahlia’s half april buiten planten onder plastic?
  Groetjes,
  Conny

  1. Hi Conny, wat bedoel je met plastic? Als een vuilniszak of plastic folie? Ik ben zelf voor zo weinig plastic in de tuin: het laat uiteindelijk (micro)vezeltjes los en die komen terecht in de voedselketen van mens en dier. Een laag plastic kan ook verstikkend werken en rotting veroorzaken. Ik heb het zelf nog nooit gedaan, dus geen ervaring en zeg dan altijd: probeer het uit. Ik zou eerder, als je ze echt nu al in de grond zou willen stoppen, afdekken met een dikke laag stro.

 11. Over die slakken. Ik heb dit jaar de knollen geplant en nadat er plantjes boven de grond kwamen heb ik ze beschermt met plastic en kartonnen bakjes. Net als jouw koper rand. Gewoon een boterkuipje of een plastic bakje waar de groente of het vlees wordt geleverd. Ik heb de bodem er uitgeknipt en dat rondom de dahlia plant gezet. Of kartonnen doosjes op maat geknipt en die gebruikt. Dat leek goed te werken …..

  1. Ha Jos, dank voor je suggestie. Ik zou dan gaan voor karton. Ik probeer zelf zo weinig mogelijk plastic te gebruiken in de tuin: het dat doet de natuur helaas geen goed omdat het kan wegwaaien en in kleine deeltjes uiteen kan vallen en dat is schadelijk voor allerlei dieren, maar ook voor de mens: de deeltjes kunnen zo via de bodem ook in je groenten en fruit terecht komen.
   TIP let op dat slakken geen eitjes gaan leggen onder het karton, dus af en toe even checken.

 12. Ik heb 1 dahliaplant en die heeft het behoorlijk gedaan maar ik dacht ergens gelezen te hebben dat je de dahlia ook in de pot mag laten staan in de winterperiode als hij droog staat ,niet koud & op een donkere plaats kelder b.v. klopt dit of klopt dit niet? Buiten staat hij in pot op het terras. Grts. Willy.

  1. Beste Willy, het gaat er vooral om dat de dahliaknol echt vorstvrij overwintert, want anders vriest hij tot ‘pap’ en dat is zonde. Dus als de pot vorstrvij staat, kan dat goed. Ik zou toch aanraden de knol er dan in het voorjaar wel even uit te nemen om deze te controleren, eventueel te vermeerderen (zie mijn Dahlia DIY-aflevering 1) en de knol(len) nieuwe verse potgrond te geven, dat geeft ‘m wat extra voeding en ook voorkom je daarmee nare plant- en knolkwaaltjes. De oude potgrond kan dan op de composthoop, of uitgestrooid in de border of onder een haag. Succes! Groet, Katja

  2. Evera van den Berg zegt: Beantwoorden

   Hallo!
   Heb een vraagje over toppen. Las pas op internet dat je dat niet bij pom pom dahlia’s hoeft te doen. Maar is dat ook zo, want vind het nergens nog een keer deze info.
   Bedankt voor je antwoord!

   1. Beste Evera, een pompondahlia is eenzelfde soort plant als alle andere dahlia’s, dus ik zou niet weten waarom je die niet zou toppen. Al ben ikzelf niet zo’n ‘topper’.

 13. Ineke Brave-Korteland zegt: Beantwoorden

  Dit jaar, waren de slakken in onze tuin wel héél actief! Veel dingen geprobeerd, maar tot 3 keer toe zijn de nieuwe scheuten opgegeten. De 4e keer, hoera.., bleven de nieuwe scheuten ongemoeid. Het zijn 2 prachtige planten geworden, maar er is geen enkele bloem aan gekomen.
  Heeft het zin om deze 2 knollen te bewaren, of komen er dan volgend jaar, ook géén bloemen aan?

  1. Hoi Ineke, de planten zijn gegroeid, en dat is genoeg voor de knol om te overleven, door het groen blijft de groei erin. Je kunt ze er dus straks na de eesrte nachtvorst (vaak eind deze maand, begin november) uithalen en mijn tip: kijk even naar deze video https://www.instagram.com/tv/CBi3TqSDixc/?utm_source=ig_web_copy_link en/of pot ze vanaf half april op in huis, zodat de planten al groter groeien en de slakken niet elke jonge spruit of spriet afvreten. Ook een andere locatie kan al helpen. Succes!

 14. Ik heb een donkerrode dahlia waaraan telkens weer andere kleurcombinaties tevoorschijn komen. Van rood met wit of geheel roze tot een kleurcombinatie met maar een paar anders kleurige blaadjes. Wordt dit vaker gezien?

  1. Ha Jos, dat kan twee oorzaken hebben:
   1. het verschijnsel hoort bij deze variëteit. Er bestaan officiële dahliavariëteiten waarbij de bloemen onderling kleurverschillen tonen.
   2. je dahlia ‘muteert’ een beetje terug en laat wat genen van ‘voorouders’ zien. Dahlia’s hebben ‘wondergenen’. Dahliasoorten ontstaan uit meerdere andere soorten (door bestuiving), zowel qua kleur als vorm. Vandaar dat er zoveel variaties zijn. Of: misschien heb je wel een heel bijzondere nieuwe variant gekweekt!

  2. Hallo Katja,

   Leuk geschreven jouw artikel! Ik kan in jouw artikel en eigenlijk op internet nergens vinden wat je moet doen als er toch schimmel ontstaat bij het overwinteren in de schuur. Helaas heb ik geen andere koude donkere plek om mijn dahlia’s op te bergen. Ik heb ze netjes laten drogen en in kranten gewikkeld en ik een krat gedaan. Helaas is er nu wel schimmel te zien. Ik heb de schimmel met een keukenpapier een beetje weggehaald maar helemaal wegkrijgen wordt natuurlijk lastig…. Ik heb ze uit de kranten gehaald en in de schuur laat ik ze nu luchten zodat ze hopelijk minder vochtig worden. Wat nu? Toch in een kartonnen doos doen ipv een krat met meer kranten? Of in tuinturf? Zijn ze nog te redden? De dahlia’s voelen nog goed aan. Alleen de afgeknipte stelen zijn een beetje zacht bij sommige knollen. Bedankt alvast voor je advies!

   1. Hi Floor, waarschijnlijk staan ze te vochtig. Zet ze op een drogere plek. Niet te warm, maar mag wel 15/17 graden zijn ofzo, dus de vliering klinkt beter. En vervang de kranten door proppen krant (luchtiger) of houtwol. Ook nog doen: was de schimmel eraf, wie weet zit het alleen op de top en de stelen. En stop de knollen in doos ipv plastic krat, zodat ze beter ademen. Dat kan ook nog schelen. Hopelijk overleven ze. De knollen verbazen mij altijd in hun taaiheid… Succes!

 15. Ik heb net nieuwe zaden maar kan ik ze nu in een pot binnen zaaien?

  1. Beste Feike, aangezien dahlia’s niet tegen nachtvorst kunnen, behandel je ze als elke andere niet-wimterharde eenjarige. Die zaai je eind februari/begin maart op de vensterbank (of in een verwarmde kas) en de plantjes zet je pas na half mei (na IJsheiligen) in de grond. Vóór het planten kun je ze het beste nog ‘afharden’ (= wennen aan de buitenlucht) op een vorstrvrije buitenplek (overdag).

 16. Dion van den Wijngaard zegt: Beantwoorden

  Heb al jaren verschillende dahlia’s. Dit jaar zijn ze alle goed opgekomen doch ze hebben dezelfde kleur gekregen. In de winter berg ik de knollen apart op in kisten in de kelder. 10 jaar terug heb ik hetzelfde meegemaakt. Weet u wat ik verkeerd doe
  Dank

  1. Beste Dion, begrijp ik je goed dat je verschillende dahliaknollen in de grond hebt gezet en je nu alleen dahlia’s van één soort ziet? Of dat je eerst witte/gele/rode/roze bloemen had en nu alleen rode? De enige verklaring daarvoor lijkt me dat de knollen van de andere varieteiten of kleuren dit jaar helaas niet zijn opgekomen. Het is niet zo dat een knol ineens muteert naar 1 tint.

 17. Kan je bloeiende dahlia’s verplaatsen. Ze zijn onverwacht veel te groot

  1. Hi Yolanda,
   Ik zou het volgende proberen:
   1. Laat eerst de plant staan en knip deze terug tot op ongeveer 40/45 centimeter. Zorg dat er nog voldoende onderbladeren overblijven: die heeft de plant nodig om voedingsstoffen via zonlicht op te nemen. De plant wordt dan lager/bossiger van structuur. En knip van de plant lekker bloemen af voor je vazen.
   2. Wil je de plant toch écht verzetten, snoei ‘m dan sowieso óók, want met een hoge, slappe plant is verplaatsen lastig. De kans op knakken is dan groot. Graaf de knol voorzichtig met haarwortels en al voorzichtig uit. Verzet ‘m direct in een al voorgegraven kuiltje op de betere plek. Geef ‘m een flinke sloot water de eerste dagen.
   Verder (ik weet niet waarom de dahlia te groot is):
   * geef dahlia’s geen mest, want daarvan groeien ze te hoog en sprieterig en geven ze minder bloei.
   * kijk bij aankoop altijd naar de lengte die een plant kan bereiken. Op klei groeien ze altijd nog wat door en op zand blijven ze vaak net wat lager.
   Succes!

Geef een antwoord