Mijn poging tot het koken met dahliaknollen

omelet - koken met dahliaknollen

DOSSIER DAHLIA * Alles aan de dahlia is eetbaar: de knol, de bloemen en de bladeren. Aangezien ik in mei een aantal knolletjes over had die niet ontsproten, maar wel nog gezond oogden, voelden en roken, besloot ik er maar eens mee te experimenteren in de keuken. Uiteindelijk kwam er een gevulde omelet tevoorschijn. Koken met dahliaknollen, hoe zou jij het aanpakken?

In het Duitse boek ‘Dahlien, en Buch für Auge und Gaumen‘ van dahliakwekersdochter Anne-Sophie Panzer staat een aantal recepten. Eerlijk gezegd ogen de plaatjes niet heel smakelijk, daar had de schrijfster wat mij betreft een food photographer voor mogen vragen. Desalniettemin viel mijn oog op de ‘tapasballetjes’.

Voor dat recept moet je dahlia’s eerst koken. Nou werk ik nooit helemaal volgens recepten, maar ik ben in dit geval enórm afgeweken, omdat ik er namelijk niet uitkreeg wat het denk ik had moeten worden, want mijn beslag werd te nat. Dus heb ik een totaal nieuw recept ‘ontwikkeld’: een dahliaknol-kaasomelet.

Een sappig dahliaknolletje.

Ingrediënten

 • circa 250 gram geschilde dahliaknolletjes (ik had 30 gram meer)
 • 100 gram geraspte kaas
 • 100 gram notengruis (met staafmixer vergruisd, je kunt ook amandelmeel nemen)
 • 5 eetlepels bieslook
 • peper
 • 3 eieren

Werkwijze

 • Snijd de dahliaknollen in echt kleine blokjes. Op een of andere manier hebben de knollen een extreem lange kooktijd.
 • Kook ze zeker 30 minuten met wat zout.
 • Giet af en laat afkoelen.
 • Pureer de stukjes met de geraspte kaas, het notengruis, de bieslook en de peper tot een deegje, roer er de eieren doorheen.
 • Verhit in een omelet-koekenpan olie. Zodra die heet is, giet je het mengsel in de pan, leg je er een deksel op en zet je het vuur laag. Af en toe kijken en langzaam laten garen. Duurt zeker 20 minuten.
 • Schuif de omelet op een bord en versier deze met een dahliabloem (ik heb nu mijn eerste dahlia van het seizoen geofferd). Lekker met een wat zure salade als tegenhanger.

Zou ik nou aanbevelen met dahliaknollen te gaan koken?

Mijn omelet was goed van smaak. Maar met kaas en noten smaakt volgens mij zowat alles best. Op basis van één recept is het dus moeilijk te zeggen, en ik heb niet meer knollen om verder mee te experimenteren, want de rest staat planten en bloemen te ontwikkelen in de tuin.

Misschien probeer ik volgend jaar wat anders. Ik kan mij voorstellen dat schijfjes knol lekker zijn in een ovenschotel met een groene groente en noten.

Om voedselverspilling tegen te gaan vind ik dat je geen eten weg moet gooien. Aangezien dahliaknollen eetbaar zijn, ben ik dus trots dat ik er letterlijk wat eetbaars van heb gebakken.

Verder zal ik komend seizoen zeker regelmatig dahliabloemblaadjes gebruiken als confetti om een heleboel mee versieren, van salades tot desserts tot taarten.

Jouw recept met dahliaknollen

Koken met dahliaknollen, heb jij het wel eens gedaan? Ik ben reuzebenieuwd naar je recept, dus laat me weten wat je hebt gemaakt en hoe het smaakte!

Meer lezen over dahlia’s? Het overzicht van al mijn dahliablogs vind je in mijn Dossier Dahlia.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.