Mijn jaaroverzicht van 2022

DAILYGREENSPIRATION * Terugblikken, ik doe het elk jaar en ga dan weer volle mars vooruit, de toekomst tegemoet. Het helpt me vooral te realiseren dat ik behoorlijk actief ben geweest en stil te staan bij successen, fijne samenwerkingen en mooie momenten.

Elk jaar maak ik een overzicht en elk jaar denk ik: mens wat heb je allemaal weer gedáán joh. Sjonge jonge. Hoewel voor mij 2022 toch ook in het teken stond van mezelf aanleren eens wat gas terug te nemen en wat meer rust in mijn dagelijkse leven te brengen.

Leven met volle aandacht, in het hier en nu, in plaats van te jachtig en te veel en alles leuk vinden en zodoende tegen te veel ‘ja’ te roepen. Dat is iets wat met vallen en opstaan lukt. Ik ben nu eenmaal een bezige bij, maar rust nemen is broodnodig om weer op te laden. Het blijft een uitdaging, toch geef ik er nu op mijn eigen wijze steeds beter invulling aan met natuurdwaaltochten, yoga, een meditatie op z’n tijd, praktische energie-oefeningen en het beter luisteren naar mijn intuïtie, waardoor ‘nee’ zeggen logischer aanvoelt. Al gaat dat laatste soms nogal onthutsend driest, waardoor ikzelf én anderen kunnen schrikken van de daadkrachtigheid die zich dan ineens openbaart. Excusez!

Publicaties

Talloze artikelen voor tijdschriften en een boek.

Voor de bladen Groei en Bloei, Tuinseizoen, Tuin op tafel en Stadstuinieren leverde ik een stapel artikelen en mocht ik interessante tuiniers, ontwerpers en kwekers spreken. Ook schreef ik voor mijn eigen blog. Ik heb zoveel interessante mensen ontmoet weer, dank allemaal voor jullie inspiratie! Voor de ANWB Kampioen stelde ik de fotocollagerubriek Lekker Kijken samen, met beelden van mensen uit mijn Instagram-community.

Mijn eerdere boek ‘Maak je eigen jungle’ dat verscheen in 2020 in samenwerking met vogeltuindeskundige Anna Kemp en biologe-illustratrice Kim Merel, herschreef ik tot een kinderversie. Het kreeg de titel ‘Maak je eigen dieren-tuin’ ter gelegenheid van de Kinderboekenweek met het thema Gi-ga-groen.

Voortuin en achtertuin totaal vergroend in 9 maanden, plus nog een boek (verschijnt januari 2023).

De grootste klus zat ‘m in het produceren én schrijven van mijn boek ‘Van tegeltuin naar jungle’. Ik heb daarvoor tientallen mensen bezocht voor een interview of een kijkje in hun tuin. Natuurlijk pakte ik ondertussen mijn eigen tuin aan, immers de aanleiding en de uitdaging daar binnen een half jaar wat groens van te toveren. Dat betekende dat ik dus in januari al begon met onttegelen, muurtjes stapelen, planten en wilgentakken in de grond te zetten en bollen te planten. Later in het jaar legde ik een sedumdak aan, groef ik nog een vijver en schilderde ik de schutting. Soms met hulp en soms gewoon alleen.

Via de Bloeimeesters, een club van kwalitatief hoogstaande hoveniers en tuinontwerpers, werd ik uitgenodigd mijn ‘tegeltuinverhaal’ in een sjiek Vlaams blad te publiceren.

Verderland

Actie op Verderland.

Op Verderland dacht ik dit jaar niet zo enorm actief te zijn geweest – vanwege de meeste aandacht voor mijn achtertuinproject, maar als ik nu opschrijf wat er toch allemaal is gebeurd, valt dat mee. Er hebben toch leuke dingen plaatsgevonden:

 • Ik heb een keyhole garden gebouwd met vriendin Ilse en een bonenrek met vrijwilliger Jeannette.
 • De Zaaiclub kwam voor de tweede keer bijeen.
 • Vroege Vogels is twee keer een item komen opnemen voor de radio: over azijn en over paardenbloemen.
 • Op 18 juni deed ik met Verderland mee met de route Toffe Tuinen Tilburg.
 • Er stond al kunst van Juul Rameau, maar ook kunstenares Rozemarijn Oosthoek heeft werken geplaatst in november, waardoor Verderland een kunsttuin begint te worden.
 • Samen met alle deelnemers van de ondernemerstuin Un Bietje Groen organiseerden we een wervelende wintermarkt op 11 december waarbij ik mijn boeken verkocht en een fashion swap organiseerde In het kader van de Buy Nothing New Challenge waaraan ik ben begonnen in september.

In juli schreef ik: “Vorig jaar stond de tuin op alle door mij omgewoelde stukken vól klaprozen, nu is dat een stuk minder. Ook de winterpostelein is nagenoeg weg, terwijl er een immens veld van stond, dat ik gewoon heb laten bloeien en in zaad heb laten schieten, maar het is verdrongen klaarblijkelijk. Wel komt er braam uit de grond en groeien er eikjes hier en daar.
Zo ervaar ik hoe een wilde tuin zich ontwikkelt, en kijk ik hoe ik daarmee omga. De bramen ga ik bijvoorbeeld proberen te leiden over een boog. De eiken laat ik gaan. Het enige wat ik doe is paadjes maaien, om planten heen, dus dat verlegt zich ook steeds weer. En zo verandert ook steeds mijn kijk op mijn veldlaboratorium, het verhaal erover beweegt mee met de tijd en biedt steeds een nieuw perspectief. Dat inspireert mij enorm!”

Slow travel

Texel en Vlaanderen, prachtbestemmingen voor liefhebbers van echt, eerlijk, plantaardig, lokaal en vers genieten.

Texel was een prachtbestemming eind maart/begin april. Daarover schreef ik een blog plus een artikel voor het blad Tuin op Tafel over zilte groenten, in samenwerking met Landal Green Parks en VVV Texel. Ik werkte samen met Natuurhuisje en bezocht daarvoor een mooie plek in Overijssel waar ik over blogde. Zo blogde ik over meer bij mijn missie passende onderwerpen in samenwerking met betalende opdrachtgevers. Als deelnemer van twee persreizen naar Vlaanderen deed ik weer veel inspiratie, fotomateriaal en opdrachten op. De voorjaarsreis was gericht op groene onderwerpen zoals de Plantentuin Meise en groen Gent, de tweede internationale reis eind oktober had als onderwerp vegan fine dining: een hoogtepunt!

Kennis opgedaan

Ontdekken, lezen, leren.

In de zomer besloot ik te gaan fietsen. Ik moest wat interviews doen in de Achterhoek en bedacht: waarom ga ik niet op de fiets, CO2-neutraal? Na een oproep op LinkedIn kreeg ik tips voor groene pioniers en ik bezocht er vele. Zij gaven me weer moed om door te gaan met mijn missie, want er was me met al die crisissen die zich opstapelden, in die hittegolf, eerlijk gezegd even een beetje wat moed in de schoenen gezakt. Ik kreeg hulp van Floris Mulder bij de montage van de vlogcolumn over deze tocht. Ook schrijf ik nog over deze tocht voor het blad Groei&Bloei en heb ik enkele pioniers uitgelicht in een blog of genoemd in een artikel voor één van mijn opdrachtgevers.

Verder leerde ik wat door:

 • De Floriade te bezoeken. Met name de tuin van vakgroep de Wilde Weelde was voor mij interessant, die heb ik opgenomen in mijn boek Van Tegeltuin naar Jungle.
 • Een workshop natuurinkt maken te volgen bij Het Inktatelier in Den Bosch bij Judith Rosema
 • De Dutch Design Week te bezoeken.
 • Het boek Natural Skills van Janine W. Schimmelpenninck te lezen (zij stuurde mij dat spontaan op) en nog vele vele andere boeken, o.a. voor een artikel in Groei&Bloei over tuinliteratuur en – lectuur.
 • Een dag met een groep natuurliefhebbers langs rivier de Dommel te lopen met Arita Baaijens, landschapsschrijfster en ontdekkingsreizigster, waar zij ons de Aarde en het landschap liet voelen, heel bijzonder en voor mij een eye opener over hoe verschillend mensen de natuur kunnen beleven.
 • In de officiële brieven van Vincent van Gogh te zoeken naar fragmenten over natuur, voor het redigeren van een historisch fietsrouteboekje in opdracht van Bureau Kiemkr8 en Visit Drenthe, ik kwam erdoor op hele nieuwe inzichten over natuurbeleving en ontdekte dat Van Gogh een lyrisch schrijver is.

Kennis uitgedragen

Begin 2022 heb ik de module Plantkunde gegeven aan de IPD-opleiding voor Ecologisch Tuinontwerper, dat was tof om te doen, maar ik bleek het lesgeven moeilijk te kunnen combineren met al mijn andere activiteiten.

Super is de samenwerking met De Tuinschool van Suze Peters waar ik begin dit jaar de Workshop Kruidenspiraal lanceerde en met minimaal 25 vrouwen actief aan de slag ging om een kruidenspiraal te bouwen via een online lesomgeving. Dat was een ontzettend leuke manier om mensen te activeren tegels uit hun tuin te halen en de tuin te vergroenen en ook mensen over de streep te trekken die nog wat huivering en hebben op het gebied van tuinieren en op deze manier in een groep enthousiast mee konden worden genomen. Inmiddels ben ik met Suze ook begonnen aan De Tuinfluisteraar, een online abonnement. Elke maand krijg je door ons ingefluisterd wat je aan tuinklusjes kunt doen deze maand. Dit voorziet in de behoefte van beginnende tuiniers, die nog niet precies weten wat hen te doen staat.

Lokaal heb ik mij als vrijwilliger ingezet voor het voorjaarsevenement in mijn woonplaats Goirle op 9 april, waar we met een aantal groene organisaties inwoners informeerden over biodiversiteit.

Met een aantal tuinvrouwen van Instagram waren we op tuinfestival Gardenista, op een weelderig landgoed bij Zwolle. In en vanaf een paviljoen met het thema avontuurlijk tuinieren gaven we rondleidingen en workshops over onze manier van tuinieren met Marleen van Langen, Carlijn Krielaars, Nienke Plantinga, Jessica Koomen en Eline Houtkamp. En met de Tuinschool bouwde ik daar in een middag een kruidenspiraal als demonstratie.

 • Ik gaf een lezing bij Groei&Bloei afdeling Meppel op 24 maart over dahlia’s en op 8 mei een lezing bij volkstuinvereniging Linnaeus bij Amsterdam.
 • Samen met Carlijn Krielaars (De Groene Buurvrouw) pakte ik in maart mijn voortuin aan.
 • Op de Dag van de Paardenbloem op 24 april gingen we samen met allerlei Instagrammers los met deze gele inheemse wonderplant die met uitsterven bedreigd is.
 • Eind september bouwde ik op het stadsbalkon van de LocHal in Tilburg mijn bijdrage in de Stadskas, namelijk het Rariteitenkabinet Verderland met tientallen tuinschatten. Ook heb ik drie presentaties gegeven voor onder andere de deelnemers van de Tilburgse Tegeltuin Challenge (mijn initiatief) en andere geïnteresseerden. Met collega’s van Un Bietje Groen organiseerden we op 15 oktober een workshopdag voor de deelnemers van die Tilburgse Tegeltuin Challenge. Het toffe is dat ook buurthuis Rooseveltplein meedoet.

Uitgenodigd

Op 24 mei mocht ik aanwezig zijn bij de boekpresentatie van Yvette van Boven, in het kader van haar nieuwe boek Van Boven In het Wild. Op 1 juli was ik te gast bij het podcastevent van Alexandra Calmero, waar alle mensen die zij de afgelopen jaren interviewde samenkwamen.

Het land door voor allerlei samenwerkingen, workshops en activiteiten.

Academie

Bijzonder was mijn deelname aan de Van Gogh Nationaal Park Academie, een versnellingsprogramma voor pioniers die een plan hebben om het park op de kaart te zetten met een project. Het was een interessante reis met 11 boeiende deelnemers. Bijzondere en uiteenlopende figuren waarvan ik veel van heb geleerd en die me ook dierbaar zijn geworden. Ik heb er heel wat tijd ingestoken, veel mensen gesproken. Ik ontwikkelde onderweg een idee dat ik op het laatst nog compleet heb omgegooid. Op 12 december kon ik met volle tevredenheid een eindpresentatie houden over een concept dat ik voor 2023 ga opzetten. Dit heet #spreadnaturelove in Van Gogh Nationaal Park, naar de hashtag die ik op Instagram al een paar jaar geleden heb geïntroduceerd en die inmiddels al meer dan 92.000 keer is gebruikt door natuurliefhebbers. Mijn idee gaat over rust en verstilling en verbinding vinden in de natuur. Ik ga er in samenwerken met verschillende partijen die al actief zijn en heb ook zelf wat elementen bedacht om als slow activist aandacht te vragen voor de natuur, en wat de natuur voor ons mensen kan betekenen.

Spannend

Heel spannend was het dat ik op 10 juli mijn eerste column mocht voorlezen bij Vroege Vogels en later op 13 december heb ik nog een tweede voorgelezen. Het is super om voor zo’n groot publiek wat te mogen doen. Wel een beetje zenuwslopend om zo ‘s ochtends heel vroeg op te moeten en dan ook nog je best te doen live op de radio een column voor te lezen; zonder haperen, stotteren of te snel ratelen. Maar het is gelukt. Hopelijk kan ik volgend jaar weer eens een column schrijven en voorlezen.

Volgend jaar

Nieuwe projecten voor 2023 zijn opnieuw een boek en mijn natuurbelevingsproject #spreadnaturelove voor Van Gogh Nationaal Park uitwerken. Ook heb ik al een stapel opdrachten binnen voor de reguliere tijdschriftartikelen en interviews voor de tuinbladen. Verder ga ik in juni een interactieve stenenstapelworkshop geven op het Green Dream permacultuurfestival in Hilvarenbeek. En dan komt er vast nog van alles op me af, vanzelfsprekend, zo gaat dat nou eenmaal.

Waar ik verder vol overgave op inzet? Thuis 99% biologisch & plantaardig eten en buiten de deur zo volwaardig plantaardig mogelijk.  Waarom? Omdat dat de wereld beter maakt én mijn lijf gezond houdt. En 2023 wordt voor mij het jaar van De Liefde, voor mijzelf privé en in het algemeen: mijn liefde voor de Aarde, de mensheid en de natuur, met #spreadnaturelove als uitgangspunt.

Eerdere terugblikken