7 plantaardige tips in Gent

SLOW TRAVEL * Onlangs treinde ik naar de gezellige stad Gent in Vlaanderen. Ik geef je 7 tips voor een lang weekendje groen genieten, van plantaardige bezienswaardigheden en street art tot vega restaurants en een bijzonder overnachtingsadres.

Samen met het Vlaams bureau voor Toerisme en andere bloggers en journalisten verkenden we de stad en de omgeving. Gent is een fijne stad om een lang weekend te verblijven. Het is van oudsher een studentenstad en dat merk je aan de losse sfeer, met al een vleugje Franse invloed.

TIP 1: Tuin Sint-Pietersabdij

Achter de abdij van Sint-Pieter kom je in een onverwachte wereld: een helling met ruïne-muren van de voormalige ziekenboeg (‘infirmerie’), waar de planten het overnemen. Ik hou daarvan: de klimop en de stinkende gouwe groeien weelderig over de oude stenen en zelfs paardenbloemen hebben zich tussen de voegen genesteld. Er is ook een geneeskrachtige-kruidentuin met uitgebreide uitleg.

Deze tuin is een reconstructie van de middeleeuwse tuin. Schijnbaar was hier in de 9e eeuw als sprake van een wijngaard, en nu staan er wederom druivenranken aan de voet van de heuvel, de Blandijnberg. Een groep toegewijde Gentenaren ontfermt zich over de gaard en de vruchten en zij bottelen jaarlijks de abdijwijn ‘Monte Blandinio’.

De indrukwekkende ruïnetuin: oude muren met enthousiaste planten, vijgen en kiwi’s tegen de zuidmuur en bloeiende salie en rozemarijn.
De kruidentuin biedt veel uitleg over de verschillende planten.

TIP 2: Begijnhof Onze Lieve Vrouw ter Hoyen

Het Klein Begijnhof heet dit ook wel. Het is gelegen aan de Lange Violettestraat, en beschermd stadsgezicht. Het autovrije woonerf ligt rondom een door lindebomen omzoomde groene weide (de ‘Groene Hoye’) die is ingezaaid met wilde bloemen. Er staan margrieten, boterbloemen, weegbree, koekoeksbloem en wilde grassen rond de barokke kerk.

Vanaf de 17e eeuw woonden hier zo’n 300 begijnen in een gemeenschap, eerst in houten huizen, later werden die vervangen door stenen woningen. Ik zou zeggen: bouw zoiets op meer plekken in steden en je woont fantastisch.

Die begijnenkat!
Wandel naar de achterkant van het begijnhof, daar vind je nog een besloten tuin met oude bomen.
TIP In juni wordt er de laatste jaren een kunstparcours georganiseerd.

TIP 3: Plantentuin Gent

Over de plantentuin schreef ik al eerder een blog na een bezoek in november, nu was ik er in het voorjaar, tijdens de bloei van de imposante blauwe én witte regen en de technicolor azalea’s en rododendrons aan de vijverrand. Deze botanische tuin is compact, maar als plantliefhebber kun je er zeker een middag dwalen. Door de biotopen als de rotstuin, het bos, de kruidentuin en de kassen en let ook op de muurtjes waar fijnstraal en andere voegplanten zich spontaan en uitbundig hebben gevestigd.

In het naastgelegen universiteitsmuseum GUM zijn interessante exposities te zien, zoals nu ‘Phallus Vorm&Norm‘ en in de buurt zitten de musea SMAK en Museum voor Schone Kunsten.

De plantentuin van Gent is de botanische tuin die van oudsher bij de universiteit hoort.
Bonte weelde in mei.

TIP 4: Rondvaart

In een stad met kanalen en vele wateren is een rondvaart in een elektrisch bootje een fijne manier om de stad op ontspannen wijze te ontdekken. Dat geeft weer andere inkijkjes dan een normale stadsrondgang. Je ziet studenten loungen op de kades, verliefde koppeltjes zoenen in een afgelegen plantsoen en allerlei monumentale gebouwen, van hele oude tot hypermoderne.

TIP 6: Street art

Opvallend in Gent is de street art, die vaak gelinkt is aan dieren. Een paar muurartiesten om op Instagram te volgen en hun werk in de stad op te speuren zijn:

Meer straatkunst in Gent ontdek je via deze link én deze link en deze Instagram-hashtag.

Werk van Pol Cosmo, Roa en Ceepil.
Rechtsonder het kunstwerk Wild Horses in het Hollainhof.
Struinend door de stad kom je ook langs andere bijzondere kunst.

TIP 5: Vega(n) uit eten

Gent is dé vega(n) eetstad van Vlaanderen, wat logisch is, want er zitten veel studenten en artistiekelingen en die lopen altijd voorop. Bovendien is België natuurlijk culinair gezien altijd al koploper ten opzichte van Nederland. Dus als je wilt weten hoe vegan food (dus vegetarisch zonder zuivel) echt gewéldig kan smaken, ga dan een weekendje in Gent op vega(n) culitour en keer vol inspiratie terug naar eigen land.

Epiphany’s kitchen is een artistiek restaurant waar je kunt genieten van guilty free food. Uitgangspunt zijn glutenvrije en vegan basisgerechten. Desgewenst kun je dat zelf aanvullen door er een stukje vlees, vis of kaas bij te bestellen. Ik vond dat zelf niet nodig (eet zo plantaardig mogelijk), want die ‘basis’ was al zeer smakelijk en vooral ook heel feestelijk opgemaakt. Terecht de winnaar van de Best Vegan Dinner Place 2021.
Alle recepten worden wekenlang grondig getest. “Bij vegan gerechten heb je geen klassiekers om op terug te vallen. Je moet creatief uit de hoek komen om te blijven verrassen. Onze specialisatie is pizza en pasta, maar ook onze eigen variant van de kaaskroket en kaasfondue valt enorm in de smaak.”
STAM Café hoort bij het Gentse stadsmuseum en heeft een hip terras. Het is te vinden op de Bijlokesite, een groene cultuurhaven. Je kunt er overdag (behalve op woensdag) van 8-18 uur terecht voor ontbijt, brunch, lunch, apéro, koffie en taart. De horeca ligt in handen van Coeur Catering dat ervoor zorgt dat minimaal 50% van het aanbod ‘resoluut vegetarisch’ is.
“Bovendien verkiezen we vis, vlees en groenten van lokale en biologische oorsprong. Chocolade en koffie zijn steevast afkomstig uit eerlijke handel, wijnen komen uit Europa.”
Restaurant Madonna bestiert een ‘groentekeuken’. De chefs halen het beste in de groenten boven en ieder seizoen is er een nieuwe kaart. “Doel is klanten verbazen, boeien en op het bord een klein feestje creëren. Op het menu staan eenvoudige kleine, grotere en zoete gerechtjes die elkaar aanvullen en samen een waaier aan smaken bieden.” En ze zijn voornamelijk plantaardig. Ik smulde van de rodekooltaart met filodeeg versierd met geurige seringen, van de bloemkoolsalade met vlier en het ijs van rode biet.
Kwam ik langs, zag er leuk uit: Brutus & Feniciër.
Voor meer tips: kijk op de site Hipste Adresjes in Gent.

TIP 6: Overnachten in de tuin van het Lam Gods

Villa Emma is een prachtige B&B in een monumentale cottage-villa, gebouwd in 1909. In de tuin hebben de eigenaars George en Hilde Billemont-Van Houtte alle 76 planten verzameld die door de gebroeders Van Eyck in 1432 zijn vastgelegd op het schilderij Lam Gods (dé bezienswaardigheid van Gent). Tijdens een rondleiding of rondwandeling leer je hoe Van Eyck al die planten schilderde en wat de betekenis ervan is.

De klaver staat bijvoorbeeld voor de drie-eenheid: de Vader, de Zoon (Jezus Christus) en de Heilige Geest. Ook bijzonder is het dat Van Eyck plantsoorten gebruikte die hij kende uit zijn jeugd, bepaalde inheemse variëteiten op het schilderij zijn terug te herleiden naar de streek waar hij opgroeide.

TIP 7: Blommm voor schone bloemen en bio lunch

Paulien Verhaest van Blommm werkt samen met lokale kwekers van biologische bloemen. Je kunt er terecht voor kakelverse boeketjes, en in de winter voor sprookjesachtige droogbloemen. In de winkel vind je verder duurzame cadeautjes en items voor je eigen bloementuin zoals zaden en compost.
Er is ook koffie en lekkers te bestellen, en er zijn af en toe workshops te volgen.

Bonustip 1: Gent by night

Wil je de nacht proeven, klik dan op deze link.
Magisch vond ik het lichtkunstwerk van de Franse ontwerpstudio Pitaya, geïnspireerd op het sprookje L’Oiseau Bleu van de Gentse nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck. Tientallen blauwe vogels flakkeren in een boom bij de Ajuinbrug.

Er is een lichtjeswandeling te volgen via deze link.

Bonustip 2: Groen in de omgeving van Gent

Kwekerij De Verwildering

De Verwildering in het dorp Vinderhoute is een hemelse plek. In deze biologische permacultuur-kwekerij vind je eetbaar plantgoed, zoals kruiden, groenten en bessenstruiken en kleinere voedselbosgewassen. Je kunt er terecht vanaf de derde zaterdag in maart tot en met de laatste zaterdag van juni. Ook doet de tuin mee met de Ecotuindagen van Velt in het eerste weekend van juni. Verder zijn er regelmatig workshops en rondleidingen voor groepen te boeken. Zie de website voor meer informatie.

Kasteel Beervelde

Dit is het domein van graaf Renaud de Kerchove de Denterghem. Hij organiseert tweejaarlijks (in mei en oktober) De Tuindagen in het Park van Beervelde, met honderden deelnemers en vele bezoekers. Je vindt er bijzondere planten en tuinartikelen, er is kunst, muziek, je kunt streekproducten proeven en workshops volgen. En: je mag op het landgoed rondwandelen. In het voorjaar staan daar de rododendrons en de azalea’s te bloeien en in het najaar begint de herfstkleurenpracht in de bomen.

Sierteeltmuseum Lochristi

Leer over de sierteelt in het dorp Lochristi, bakermat van bonte klassiekers als azalea, begonia en orchidee. In de oude pastorie zit een museum, het LoS, dat interessant is voor liefhebbers van planten en kweken. Rondom het gebouw ligt een flinke, rijkgevulde tuin van ruim 6000 vierkante meter, die gedurende het hele groeiseizoen bezienswaardig is. Het terrein is gratis te bezoeken en het museum kost 3 euro per persoon.

Geef een reactie