Oog voor natuurdetails met kunstenaars op Verderland

Juul Rameau op Verderland

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Op Verderland is zowaar een levendige kunstscene aan het ontstaan. Het begon met werken van Juul Rameau, inmiddels is fotografe Evelien IJpelaar langs geweest en nu staat er ook nog werk van Rozemarijn Oosthoek te pronken.

Verderland is een tuin die met de omstandigheden meegroeit. Dus wat zich aandient, dat omarm ik. En ineens bleken er ook kunstenaars interesse te hebben om hun werk te showen. Dat blijkt geweldige interacties op te leveren met de omgeving. De kunst levert nieuwe verhalen, beelden en ervaringen.

Juul Rameau: sierlijk houvast

Zeer fotogeniek, het hele jaar door: de kunstwerken van Juul Rameau.

Als eerste kwam Juul Rameau met de suggestie om 4 van haar schitterende cortenstalen objecten in de tuin te plaatsen. Inmiddels zijn die zowat organisch meegegroeid. Ze staan twee aan twee fier op twee locaties en bieden een stevig en toch ook sierlijk houvast tussen het weelderig groen van de zomer, en de verstilling in de winter.

Juul is een stoere metaalbewerker, die het staal onder haar handen en lasapparatuur soepeltjes laat meebewegen met vormen die ze in de natuur ontdekt. “De natuur geeft mij een onbedwingbare passie om te creëren. Een fysiek gevecht om dat wat vergaat vast te leggen in robuust materiaal. Zo ontstaan autonome kunstwerken, veelal van geroest metaal. Een geweldig interessante uitdaging om mijn tijdloze momenten in de natuur in verschillende dimensies uit te werken in sierlijke, organisch ogende, natuurlijke vormen. Aaibaar en eeuwig.”

De kunstenares werkt volgens de principes van Biophilia Design. “De mensheid is in de loop van de tijd steeds verder verwijderd geraakt van zijn leefomgeving; de natuur. Met gevolgen voor de aarde en haar en onze (mentale) gezondheid. Dit bewustzijn groeit met de wetenschap dat een duurzame relatie tussen mens en natuur bijdraagt aan onze gezondheid, ons welzijn en ons geluk. Het contact met de natuur maakt ons gelukkiger en gezonder, dat is biophilia.”

Rozemarijn Oosthoek: kracht groter dan de mens

Sinds het plaatsen van de glasgravures van Rozemarijn Oosthoek heeft de zon nog niet geschenen, maar zodra dat het geval is, ga ik een video maken van de weerschijn en verwondering die dat teweegbrengt.

Afgelopen week kwamen er op Verderland maar liefst 9 werken van Rozemarijn Oosthoek bij. Het zijn glasgravures geïnspireerd op nerven van plantbladeren. Zodra de zon erdoorheen schijnt, geeft dat een magisch effect, met de planten en bomen erachter en ervoor. Rozemarijn: “Als kunstenaar en tuinvrouw werk ik vanuit een fascinatie voor een kracht die groter is dan de mens: de natuur. Hoe kun je als mens samenwerken met de natuur, in plaats van proberen je erboven te verheffen?”

Evelien IJpelaar: met je neus op details

Zachte en fijnzinnige details gefotografeerd op Verderland door Evelien IJpelaar.

Evelien IJpelaar is kunstfotograaf en zij werkt graag in de natuur. “Daar is zoveel moois te zien waar de meeste mensen zo aan voorbij lopen. Vooral details inspireren me enorm. Ik fotografeerde bij Verderland voor mijn kunstproject ‘eten van dichtbij, een andere kijk op groente en fruit’. Ik kwam er veel eetbare gewassen tegen die niet zo bekend zijn. Mooi om die ook op te kunnen nemen in mijn serie, die uiteindelijk de basis voor een boek gaat vormen over onze gewassen. Een bewustwording van hoe ons eten eruit ziet en dat je ervan kan en mag genieten.”

Kijken, kijken en kopen

Kunst komen kijken op Verderland? Maak een afspraak via een van de kunstenaars of benader mij via Instagram.

De kunstenaars van Verderland op Instagram

Meer over kunst, cultuur en natuur op deze site

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.