Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Zaden van planten zijn spectaculair en superslim

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Ga eens op zaadsafari in de tuin en natuur. Zaden van planten kunnen zo poëtisch mooi zijn, maar ook door hun bijzondere eigenschappen en slimmigheidjes, die kunstenaars, ontwerpers en productontwikkelaars kunnen inspireren.

Zaden verzamelen, dat begint zo’n beetje in juni (akelei, dagkoekoeksbloem) en kun je voortzetten tot ver in de herfst. Het is leuk om allerlei zaden uit je eigen tuin te oogsten voor nieuwe groei en bloei volgend jaar, en ook om te ruilen met andere tuiniers.

Zaden kunnen boeien door hun verscheidenheid. Kijk mee naar al die intrigerende zaaddozen, peulen en -knoppen.

In het programma BuitenGewoon van Omroep Gelderland vertellen Marion Ooijevaar en ik aan presentator Harm Edens over zaden, vanaf minuut 18:51.

Boven: tamme kastanje, bolderik, kardoen.
Midden: korenbloem, akelei, zonnebloem.
Onder: dagkoekoeksbloem, gele lis, juffertje-in-het-groen.

Zaden die kunnen liften (en zo uitvinders inspireren)

zaden van planten - grote klit
De grote klit is een plant met zaaddozen die door slimme weerhaakjes aan vachten van dieren en kleding van mensen blijven haken. Op die manier verspreidt het zaad zich, om zo op andere plekken ook nakomelingen te laten groeien.
De Zwitserse uitvinder Georges de Mestral zag dat principe, bestudeerde onder de microscoop goed hoe die haakjes eruitzagen en ontwikkelde op basis daarvan klittenband.

Zaden die zweven

zaden van planten - pluis
Er zijn zaden met een pluizig parapluutje, waardoor ze kunnen meeliften met de wind, zoals de pluizen van de paardenbloem, gele morgenster en akkerdistel.

Zaden die rammelen en ritselen

zaden van planten - papaver
De zaden van de papaver groeien vanuit het bestoven bloemhart, daaruit ontstaat uiteindelijk een soort samba-bal, waarvan de luikjes bovenin gaan open staan en je het zaad kun horen als je eraan schudt.
Je kunt het verzamelen door het in een jampotje of papieren zakje uit te schudden.

Ook het zaad van vingerhoedskruid ritselt heerlijk in de zaaddozen.

Zaden die op dieren lijken

zaden van planten - oostindische kers, goudsbloem, radijs
Ik vind de zaden van Oost-Indische Kers lijken op egeltjes, de zaden van goudsbloem op rupsjes en de zaden van radijs (rechts) hebben ook wat dierlijks met dat puntige ‘snuitje’ en bolle ‘buikje’.

Zaden die smaken

Veel zaden zijn lekker:

  • zwarte komijn oftewel juffertje-in-het-groen
  • mosterdzaad
  • knapperige zaden van de teunisbloem
  • anijszaad

Zelfs eikels zijn eetbaar, als je de giftige stof tannine eruit weekt door ze op een bepaalde manier te behandelen. Dan kun je ze tot een meel malen. Lees in deze blog van wildplukster Marin Leus hoe dat werkt.

Zonnebloempitten zijn een lekkernij voor vogels. Bewaar de bloemhoofden en gebruik de zaadjes voor het maken van vetbolletjes of leg gewoon af en toe zo’n bloemhoofd buiten.

Zaden van Oostindische Kers zijn zolang ze nog groen en mals zijn, in te maken als kappertjes.

Ook eetbaar zijn de zaden van aardbeien, je eet er bij elke aardbei enkele tientallen en ze maken de vrucht precies zo lekker knapperig. Bij druiven spuug je de pitjes waarschijnlijk juist uit.

Zaden als kunstwerken

zaden van planten - kaardenbol
Een van de mooiste zaaddozen om naar te kijken, een winter lang, ook in een vaas als droog’bloem’, zijn van de kaardenbol.
Ook kunstig zijn de zaadschermen van pastinaak, fluitenkruid, berenklauw of venkel.

Zaden om ‘kunst’ mee te maken

Een klassieker: een kastanjemandala maken met prikkers en restjes wol.
Er zijn kunstenaars die zaden beschilderen, kijk eens op dit Instagram-account van een Australische kunstenares:
https://www.instagram.com/p/CEIc2yEp3wU/?utm_source=ig_web_copy_link
En Anke Spoelstra maakt o.a. met zaden mandala’s op Instagram:

Zaden om te aaien

Voel eens aan de satijnzachte binnenkant van een bonenpeul (hier de borlottiboon), aai de vachtjes van de lupine-peul en strijk over het paarlemoeren perkament van de eenjarige judaspenning.

Meer over planten in de tuin

Geef een antwoord