Terugblik DailyGreenspiration in 2021

Voor mij persoonlijk was 2021 een legendarisch jaar, waarin ik mezelf weer letterlijk en figuurlijk een plaats kon geven, na een behoorlijke aardverschuiving in mijn leven. Dat was pittig en kostte veel energie. Maar het gaf ook richting. Zakelijk en privé kwam ik daardoor op een heel nieuw en avontuurlijk pad.

Aanloop op 2021 vanuit 2020

Na een gestrand huwelijk keerde ik halverwege 2020 terug naar mijn geboorteregio, na 21 jaar elders te hebben gewoond, van Haagse en Amsterdamse randstad, tot elitair Gooi, tot plattelands Drenthe. Die terugkeer was puur pragmatisch: ik kon via familie tijdelijke woonruimte vinden. Iets wat ik in deze tijden van woningnood en lockdowns meteen aangreep.

Die beslissing maakte dat ik van een Drentse woonboerderij met 4500m2 grond, waar ik er lustig op los tuinierde en me onderdeel voelde van een fijne community – ook al woonde ik er pas drie jaar, ineens op een studentikoze bovenwoning terechtkwam. Toch was dat een goede uitvalsbasis om mijn leven weer op orde te brengen.

Helaas had ik dus plotsklaps geen tuin meer. En dat is redelijk vitaal als je over tuinieren schrijft. Maar via mijn netwerk kwam ik terecht bij De Kleine Aarde in Boxtel. Dat leek mij een fantastische plek, want ooit was dat dé hub waar duurzame innovatie en biologische voedselproductie begon, in de jaren zeventig. Helaas was dat oude gedachtengoed reeds lang vervlogen.

Ik was eind 2020 dus aan het uitkijken naar een mogelijkheid waar ik echt kon floreren en samenwerken.

Toch is iets nooit helemaal voor niets. Op én door mijn kortstondige verblijf op De Kleine Aarde leerde ik interessante mensen kennen en deed ik praktische zaken en levenslessen op:

• Dat je in een kruiwagen voorin de zware dingen moet leggen
• Hoe je een takkenril en stapelmuur bouwt
• Hoe je stekken maakt van rozemarijn en andere kruiden

• Het idee om echt eetbaar te gaan tuinieren en daardoor kennis van veel nieuwe planten gekregen door research en gesprekken met collega’s
• Het concept nomadisch tuinieren bedacht
• Het werken met vrijwilligers en samenwerkdagen
• Ideeën voor boeken en artikelen
Het gedigitaliseerde archief van De Kleine Aarde ontdekt: schat aan informatie

• De ervaring dat mijn positiviteit en energieke doortastendheid op anderen bedreigend kan overkomen
• Dat je soms moet verliezen om te winnen en dat het daardoor geen verlies meer is
• Dat er altijd, ook al denk je van niet, nieuwe kansen of mogelijkheden zijn, maar dat je soms intensief moet zoeken, en dat je intensieve gebeurtenissen een jaar later luchtig kunt bezien

Eerste kwartaal 2021

Hulp bij de opbouw van Verderland van vader, broer, nichten en neven, vrienden en vrijwilligers en kunstenares Juul Rameau, die haar geweldige cortenstalen staanders plaatste.

In januari stuitte ik op ondernemerstuin Un Bietje Groen in Tilburg. Een nieuw initiatief waar groene ondernemers met elkaar een community aan het opbouwen waren sinds oktober 2020. Ik huurde er zonder ook maar langer dan een minuut over na te denken onmiddellijk een vierkante lap grond van 900m2 en daar zette ik Verderland voort. Een superbeslissing. Ik heb er met heel veel hulp van familie, vrienden en kennissen en zelfs Instagram-volgers mijn avontuurlijke en eetbare tuin kunnen aanleggen.

In februari begon ik met Zaaiclub Verderland, waar ruim 20 deelnemers begonnen met voor elkaar 1 plant te zaaien.

Ook startte ik deze maand aan de opleiding Leven met Planten van Maaike Pfann in Ilpendam. Ik gun mezelf elk jaar een cursus, opleiding of workshop om mijn vakkennis uit te breiden.

Tweede kwartaal 2021

In mei kwam Zaaiclub Verderland op ons tuinterrein bij elkaar en dat was me toch een feest! Twintig blije zaaiers kwamen met kratten vol ruilplanten en meer naar Tilburg.
Na amper 5 maanden stonden de televisieploegen van Eigen Huis en Tuin en Binnenste Buiten al bij de poort van Verderland: dat was leuk schrikken.
Volop publiciteit voor Verderland kreeg ik verder in o.a. Libelle Tuin&Zo, Margriet, GezondNu, Nederlands Dagblad, de podcast van Alexandra Calmero, foodfotografe Lucie Beck, radioprogramma en podcast Vroege Vogels, en ‘ons eigen’ Insta Live Avontuurlijk Tuinieren.
Buitenlandse inspiratie deed ik op in Duitsland, Denemarken en Zweden tijdens een busreis waarover ik een artikel en beeldreportage maakte voor het grootste tuinblad van Nederland, Groei & Bloei.

Derde kwartaal 2021

Mijn boek Plantchemie (KNNV Uitgeverij) verscheen later dan gepland, pas eind juli. Ik dacht: kansloze periode, want iedereen met vakantie, maar inmiddels is er al een 2e druk verschenen, mede door mijn uurtje kletsen in een van mijn favoriete radioprogramma’s Vroege Vogels en hun podcast, waarvoor ik met Wouter van Eck door zijn voedselbos Ketelbroek bij Groesbeek wandelde.

Met de ondernemers en vrijwilligers van Un Bietje Groen onstond een community. We deden o.a. gezamenlijk mee aan de route Toffe Tuinen Tilburg en hadden we tientallen zeer belangstellende bezoekers. Elke vrijdag is de winkel open en regelmatig houden we een knaldag om het terrein te onderhouden.
Het hele jaar genoten van Verderland.

Vierde kwartaal 2021

Samen met talloze groene Instagrammers heb ik het hele jaar heel wat afgekakeld, geruild, gedeeld en georganiseerd. Soms denk ik: is dat nou wel goed, al dat gecommuniceer op Instagram, maar ja: het brengt mij ontzettend veel: connectie, inspiratie, lol, kennis, contact met gelijkgestemden, samenwerkingen.

Met @degroenebuurvrouw en @jessicakoomen en @magnoliatuinontwerp en @bloemenpluktuinfleurabeille organiseerden we op 16 oktober een Instagram Live Dag Avontuurlijk Tuinieren vol reportages over najaarstuinieren en al eerder verscheen ik in de Moestuin Live van Jessica Koomen.

Hilarisch vonden mijn volgers op Instagram de tuin bij mijn nieuwe huis, maar ze zijn ook razend nieuwsgierig! Naar hoe ik dit in 1 jaar in een groene jungle omtover.

Op 25 oktober kreeg ik de sleutel van een huis in Goirle dat ik op miraculeuze wijze binnen een week kocht, na al die tijd zoeken en de hoop eigenlijk opgegeven. Het voldeed aan mijn droomlijstje (onder andere: de natuur in kunnen lopen vanaf de voordeur). De bonus was een volledig bestrate en bekunstgraste tuin, een heerlijk blanco canvas voor een nieuw groenproject dus! Mijn uitdaging is daar in 1 jaar een groene jungle van te maken en daar natuurlijk over te schrijven. Onder de hashtag #vantegeltuintotjungle bericht ik er over in mijn Stories en uiteraard komt daar weer een publicatie van.

Van Insta-volgster @marjolijne_cottage_garden_ kreeg ik voor mijn nieuwe tuin een enorme zwik planten uit haar tuin, verder ontving ik biologische bollen van Natural Bulbs en Bloemoloog, biologische planten van kwekerij Casper Verhoeven en zakkenvol narcissen van Fam Flower Farm. Dat betekende dat ik als de wiedeweerga ook nog in mijn tuin aan de slag moest, dus tegels gewipt en met neef Dennis het bouwzand naar Verderland gebracht, voor een nieuw project: Strand Verderland, een biodiverse plek waar grondbijen kunnen nestelen en vogels kunnen zandbaden en waar je met je blote tenen in kunt friemelen.

Bij Marjolein Breukhoven van @lekkers_van_het_platteland stond ik op het erf tijdens het Stoofperenfeest in mijn oude woonplaats Ruinerwold, waar ik ook eindelijk bloementeelster @brendagruppen van Zaden uit Zalk ontmoette. Het was een van die spaarzame evenementen die konden doorgaan en supergezellig.

Op 27 november was ik te gast in het tuintelevisieprogramma Jaar van de Tuin van Gemeente Leiden en omroep Sleutelstad, hilarisch genoeg dacht ik aanvankelijk voor de opnames van een podcast te komen.
Presentaties gaf ik ook nog her en der, bijvoorbeeld in juli gaf ik een workshop wildplukken in Lochem op de pop-up camping bij Huis Verwolde, op 25 augustus in het Singer Laren een lezing over pluktuinen, op 5 september op de vrijwilligersdag van de Botanische Tuin Zuidas in Amsterdam een workshop plantchemie, op 9 oktober in de Tuinen Mien Ruys een lezing over tuinieren met biologische bollen.

Verder bracht ik met Marleen Ruijter van @omdetuinleiden een werkbezoek aan de biologische bollenboer Huiberts in Sint Maartensvlotbrug, in de kop van Noord-Holland. In Groningen bezocht ik een bijzonder ouder tuiniersechtpaar dat ik eerder tijdens de lockdown voor Groei & Bloei interviewde over hun bijzondere tuinverhaal.

Door het jaar heen

 • Stelde ik weer 52 zondagse collages samen uit de timeline van ‘mijn’ hashtag #spreadnaturelove die binnenkort 75.000 keer zal zijn gebruikt! (Pssst… Gaan we vieren met de Floriade Expo 2022).
 • Werkte ik als contentmaker met het Dordrechts Museum voor hun prachtige tentoonstelling Diepgeworteld.
 • Blogde ik voor een aantal opdrachtgevers en als dat zo uitkwam spontaan uit mezelf.
 • Fotografeerde ik mij gelukkig in de natuur.
 • Schreef ik vele artikelen voor de tuinbladen Groei & Bloei, Tuin op Tafel en Tuinseizoen, met als hoogtepunt een busreis naar tuinen in Duitsland, Denemarken en Zweden.
 • Groeiden mijn Instagram-volgersaantal naar > 9800 en mijn nieuwsbrieflezers naar >900 (terwijl ik extreem weinig nieuwsbrieven stuurde).

Vooruitblik 2022

 • Dat wát ik kies te doen, wil ik doen met aandacht.
 • Vrolijk tuinier ik voort en zal ik daar artikelen, blogs en boeken over schrijven en over berichten op Instagram.
 • Ik ga les geven aan de opleiding Ecologisch Tuinontwerper bij IPD Opleidingen en bij De Tuinschool.
 • Ik ga genieten van wat er ís, want da’s al mooi en goed genoeg. En natuurlijk laat ik mij verrassen door alles wat er verder op mijn pad komt. Na een tijd van zoeken naar een nieuwe plek en mijn weg vinden in een nieuwe levenssituatie, ga ik weer eens vrolijk ‘zijn’ en leven bij de dag.

6 Antwoorden op “Terugblik DailyGreenspiration in 2021”

 1. Adrienne van de Nieuwegiessen zegt:

  Lieve Kat,
  Wat heb je veel bereikt het afgelopen jaar! Petje af. Je hebt jezelf weer eens opnieuw uitgevonden. Ik geniet van je boeken en artikelen en hoop je in dit nieuwe jaar snel weer eens te zien. Moet met Miek maar weer eens naar Tilbabwe afreizen!
  Ik wens je inspiratie, moed en energie. En neem de tijd om geregeld even op je lauweren te rusten.

  1. Katja Staring zegt:

   Dankjewel Adrienne, ja… ik ben een kat met negen levens, ik weet niet hoeveelste leven ik inmiddels leef 😉 Tot ziens in 013 of elders. Ik zal proberen je advies in acht te nemen en ook eens die lauweren eens vaker uit de kast halen, groetjes, Katja

 2. Wat een roetsjbaan en wat een mooie inzichten (en wat doe je een hoop leuke dingen)! Dankjewel voor het delen van je verhaal. Een mooi voorbeeld van vertrouwen hebben in wat er op je pad komt. Ik blijf lekker genieten van al je mooie verhalen, foto’s en je kennis (hopelijk kan ik die binnenkort gebruiken in een verse nieuwe tuin, want manlief en ik gaan op huizenzwerftocht). Liefs, Lisette

  1. Katja Staring zegt:

   Dankjewel Lisette, wat fijn om zo’n enthousiast bericht te krijgen en dat je mijn publicaties graag volgt. Hopelijk vinden jullie een mooie plek met een tuin en tref je hier of in mijn boeken en artikelen voldoende inspiratie, anders: laat het me weten! Wie weet, wijd ik er dan wel een blog aan 😉 Groetjes, Katja

 3. Hey Katja! Heb net met plezier je samenvatting van de afgelopen periode gelezen, heerlijk jouw schrijfstijl en wat weer leuk omschreven allemaal. Jij bent de omdenker pur sang! Zeggen hoe het is en er altijd een positieve draai aan geven. Fijn dat je je plek gevonden hebt met de blanco tuin, haha geweldig! Mooi dat alles wat je hebt en meemaakt en doet allemaal aan jezelf te danken is! Hoe is het afgelopen met de ietwat minder mooie vloer in je huis? Valt ie mee nu je er woont? Als er nog een karpet jouw kant op moet hoor ik het. Fijne zondag en groetjes Ageeth Wever

  1. Katja Staring zegt:

   Ha Ageeth, dankjewel, ja nou… het was me een jaartje wel! Ik heb inmiddels een ‘krijgertje’ in de eetkamer gelegd, want het budget was na de verbouwing/huizing nogal pittig geslonken, dus de extraatjes zaten er helaas niet meer in… Dit jaar ga ik weer sparen voor de rest! Het kleed laat ik dus voorlopig bij jou in de winkel liggen, en wie weet komt er een andere fan, want het is een heel mooi item, net als jouw hele aanbod. Tot gauw! x Katja

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.