Van grindvlakte tot bloemenfeest

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Vorig jaar kocht ik een huis uit 1870 in het leukste straatje van mijn dorp. De vorige eigenaar heeft het huis puik opgeknapt, ik neem nu de taak op mij om de versteende voor- en achtertuin te vergroenen en ‘verbloemen’. Zo maak ik er een bloemenfeest van, dat een heel jaar duurt.

In mijn stukje straat zijn er niet veel voortuinen. Alleen ik, mijn directe buren en buren verderop hebben een plantvak voor ons pand. Die waren allemaal gevuld met grind. Bij mij stond er een bak met lavendel middenop, mijn buurvrouw heeft het nog aardig aangekleed met een heestertje en groen spul in leuke potten, bij de andere buren staat er één hortensia tussen de kiezels.

Mijn grijze grindvlakte van 3 meter breed en 2 meter diep, heb ik medio maart aangepakt.

De voortuin in 2021 bij aankoop van mijn huis – de lavendel in pot stond er al, in de witte bak staan narcissen die ik meeverhuisde.

Mijn wensen voor het bloemenfeest

 • Meer biodiversiteit.
 • Het hele jaar vrolijk thuiskomen.
 • De vele voorbijgangers in ons straatje verblijden met een bloeiend feestje dat swingt van kleur, geur en levendigheid van insecten (er lopen veel hondenuitlaters naar het natuurgebied en door de straat wordt ook veel gefietst).
 • Een ‘nette’ tuin, want het is zowat een openbare plek, dus helemaal ‘wild’ wil ik ‘m niet laten worden.
Bloemenfeest!
Van linksboven naar rechtsbeneden:
1. sierui
2. margriet
3. dahlia ‘Prefere’
4. roos ‘Westerland’ (NB uiteindelijk heb ik de roos Newsflash gekozen)
5. vlinderstruik free petite ‘Blue Heaven’
6. prachtkaars ‘Sparkle White
7. salvia ‘Azure Snow
8. witte zonnehoed
9. vuurpijl

Kleurenplan

 • Vanwege de witte gevel, de donkerblauwe luiken en voordeur en een terra cotta Maria-tegeltje in de gevel, kies ik voor een zomer- en najaarsbloeipalet van wit – oranje – blauwpaars.
 • In het vroege voorjaar mag dat wat afwijken met olijke gele narcissen, want de soort die ik koos (Martinette), ruikt zalig bedwelmend zoet, en brengt een voorjaarsgevoel bij alle voorbijgangers.
Met hulp van tuincollega Carlijn, alias @degroenebuurvrouw uit Den Bosch, die is gespeciliseerd in geveltuinen, pakte ik de tuin in een middag aan.

Organisatie van het bloemenfeest

 1. Grind weggeschept. Dat heb ik deels in de kruidenspiraal in de achtertuin verwerkt en in een teil die ik als plantenbak ga gebruiken, de rest mocht ik bij de buren in hun grindtuin storten.
 2. Anti-worteldoek verwijderd.
 3. Potgrond uit de pot die er stond verdeeld over de aarde.
 4. Planten erin gezet, verrijkt met biologische kleimineralen.
 5. Gemulcht met herfstbladeren en stro.
 6. Afgedekt met biologische tuinaarde van Bio-Kultura.
Na plantdag één, op 12 maart. Wordt vervolgd!
Volg het bloemenfeest in wording op Insta via @DailyGreenspiration.

Nu geplant

Ik heb qua plantkeuze rekening gehouden met:

 1. Zo lang mogelijk bloei met bloemen die aantrekkelijk zijn voor insecten.
 2. Ligging op het zuiden op droge zandgrond, tegen een muur in een verder bestrate omgeving (= snoeiheet in de hoogzomer en kurkdroog in periodes zonder regen).
 3. Dat er mogelijk honden in gaan snuffelen, en hopelijk niet piesen of poepen…
 • In de bak die er al stond, hadden de vorige eigenaren een – wat ik nu aanneem – kuiflavendel gezet (Lavandula stoechas). Deze kon in drie stukken worden opgesplitst en verdeeld over het oppervlak.
 • In de achtertuin stonden in een bak drie wintergroene heestertjes, en ook wat ander spul uit de achtertuin heb ik getransplanteerd, ik ga later uitvinden welke soorten dat precies zijn. Verder trof ik achter wat sempervivum-stekjes, die heb ik bij de randjes gefrommeld.
 • Van een tuincollega kreeg ik een vijgenstek, benieuwd of die aanslaat. Van een Instagram-volgster kreeg ik een Hongaarse bereklauw en van een ander een siergrasje, volgens mij lampepoetsersgras.
 • Voor de broodnodige hoogte kan ik helaas geen boom kwijt, mede omdat mijn raam de enige lichtbron is voor mijn woonkamer. Om toch uit te pakken met een plant die meters de lucht in gaat, plantte ik een stek van een kardoen. Die heeft gelijk ook mooie sierwaarde met z’n witgroene, imposante distelachtige bladeren.
 • Bij Natural Bulbs bestelde ik biologische planten: witte scharnierbloem (Physostegia vir. ‘Alba’), ruit (Thalictrum delavayi), witte zonnehoed (Echinacea purpurea alba), vuurpijl (Kniphofia uvaria), dropplant (Agastache ‘Purple Haze’), witte prachtkaars (Gaura ‘Sparkle White’), salie (Salvia ‘Azure Snow’) en een laagblijvende vlinderstruik (Buddleja free petite ‘Blue Heaven’) en oranje nagelkruid (Geum ‘Borisii’).
 • Bij Bloemoloog bestelde ik biologische zomerbollen, waaronder vuurpijl (Kniphofia) die nu al de grond in kon.
 • Voorjaarsbollen verlengen het bloeiseizoen. De meerkoppige en geweldig geurende narcis ‘Martinette‘ (stond al klaar in een bak), is uitgezet in verschillende pollen, zo is het meteen lente. Een volgende narcis maakt haar opwachting, ik vermoed de ‘Pink Charm‘ of de ‘Electrus‘, in elk geval spectaculair oranje. Ik heb de inmiddels uitgebloeide bolletjes van sneeuwklokjes ook verspreid over het tuintje, die komen dan volgend jaar als eerste in bloei.
 • Ook staan er drie kogeldistels.
 • Gezaaid: witte margriet, ijzerhard, sierui, rode venkel uit eigen tuin of van tuinvrienden, en Chinees vergeetmenietje van Zaden uit Zalk. Geplant: biologische paarse anemonen.

Voor nog meer bloemenfeest

In mei plant/zaai ik nog:

 • Een oranje geurende klimroos naast de voordeur, de Newsflash, van biologische rozenkwekerij De Bierkreek.
 • Mexicaanse zonnebloemen (Tithonia rotundifolia) – in mei
 • Oranje dahlia’s en gladiolen – in mei. Ik bestelde bij Bloemoloog de volgende bollen en knollen: dahliasoorten ‘Alsterguss’ (een lage soort) ‘Prefere’ en ‘Sylvia’ en verder de fakkellelie (vuurpijl) Kniphofia Uvaria ‘Royal Castle’ en de gladiool ‘Indian Summer’. Ik geloof dat er nog een gladioolknol cadeau is gedaan door de leverancier, ik ga merken welke dat is.
De machtige Mexicaanse zonnebloem (Tithonia rotundifolia – love the Latin name!) in de tuin van Villa Augustus in Dordrecht.

In oktober plant ik nog:

 • Tientallen biologische witte krokussen en witte tulpen en witte en paarse sieruien (Alliums).

Volg me op Instagram, waar ik regelmatig zal berichten vanuit mijn voortuin.

Ook lezen voor jouw eigen bloemenfeest

Maak ook van jouw tuin een bloemenfeest waar vele vlinders en bijen op af komen en waar je met veel plezier elke dag van gaat genieten. In deze blog met vlindertuintips vind je tientallen plantennamen, want er is zoveel leuke keus!

2 Antwoorden op “Van grindvlakte tot bloemenfeest”

 1. Harriette zegt:

  Ik mag het bloemenfeest dagelijks bewonderen en eerlijk gezegd is het echt een lust voor het oog! Dankjewel voor het plaatsen van alle benamingen van deze bloemen. Echt geweldig aangelegd en een verrijking van de straat!

  1. Katja Staring zegt:

   Nou, wát leuk om te horen buurvrouw Harriette! Het gaat nu groeien en straks bloeien, hopelijk geeft dat iedereen een hoop plezier, buren en andere buitenlui 😉 En inderdaad, als mensen willen weten hoe het allemaal heet: verwijs ze maar naar dit artikel 😉 Ik kan ook een bordje in de tuin zetten, haha. Nu nog wachten op de roos… Groetjes! Katja

Reacties zijn gesloten.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.