In actie met de Tilburgse Tegeltuin Challenge

VAN TEGELTUIN NAAR JUNGLE * Op zaterdag 15 oktober startte de Tilburgse Tegeltuin Challenge, waar tegeltuinbezitters gratis aan mochten meedoen door zich op te geven. Inmiddels zijn we begonnen. Ik begeleid de deelnemers hoe ze hun tuin makkelijk kunnen onttegelen en vergroenen. Zomer 2023 zitten zij er groen bij!

Maak van je tuin een jungleparadijs vol leven en avontuur!

Kandidaten

Die tegels en dat (kunst)gras eruit en meer planten erin? Meer groen en koelte? Meer levendigheid en lol? Maar weet je niet hoe? De Tilburgse Tegeltuin Challenge gaan deelnemers onder mijn supervisie zélf aan de slag.

Stap voor stap leren ze hoe je je tuin groener maakt. Ze krijgen tips over hoe je dat budgetvriendelijk kunt aanpakken. Onder andere door slim hergebruik van materialen en het toepassen van natuurlijke materialen. Komende zomervakantie zitten zij in een heerlijk groene tuin.

Over het algemeen blijken de deelnemers starters die een huis kopen waar een betegelde tuin is, waar ze geen raad mee weten. Ze willen er groene levendigheid in, maar zoeken naar informatie hoe dat aan te pakken zonder te veel heisa. Vaak hebben zij hun budget vooral ingezet voor de verbouwing van hun nieuwe woning en is er niet meer zoveel geld over voor de tuin.

Maar: goed nieuws het vergroenen van je tuin hoeft nauwelijks geld te kosten en valt ook reuze mee qua moeite. Als je de aanwezige materialen slim inzet en handig bent met ‘planten ritselen’ (ik leer ze hoe je dat doet) dan is de enige investering die je hoeft te doen: goede turfvrije tuinaarde en wat echt mooie basisplanten aanschaffen.

Verder heb je wat middagjes nodig om er een basis van te maken en de natuur doet de rest. Ik zie ook dat deelnemers samen komen: zussen, collega’s of vrienden die allebei met eenzelfde tuinsituatie kampen en nu samen bij elkaar gaan helpen. Dat is weer goed voor de saamhorigheid ook.

Voor en na!

Ik vergroende zelf mijn achtertuin in Goirle vol bestrating, grind en kunstgras in een half jaar tijd. Daarover schreef ik het boek Van Tegeltuin naar Jungle, dat januari 2023 in de winkel ligt.

Mijn nieuwe boek.

Eerder schreef ik al de natuurtuinboeken Iedereen kan avontuurlijk tuinieren, Maak je eigen dierentuin en Plantchemie. Op ondernemerstuin Un Bietje Groen aan de Koningshoeven (voormalige tuinderij Rooi Bietje) heb ik mijn inspiratietuin Verderland.

Tilburg: heetste stad van Europa

Tilburg is een van de heetste steden van Europa. Dat komt omdat de stad erg is versteend. Er is weinig verkoelende en inspirerende natuur te vinden. Help mee aan een fijner klimaat in de stad, door je eigen tuin te beplanten. Dat leeft véél lekkerder, en je krijgt ook nog eens vrolijke bloemen, vruchten, vogels en vlinders om je heen.

Opzet Tilburgse Tegeltuin Challenge Informatieavond

Ik gaf een introductie-avond op het Stadsbalkon in de LocHal en degenen die mee wilden doen konden zaterdag 15 oktober op ondernemerstuin Un Bietje Groen deelnemen aan het startprogramma. Collega’s Nikki, Ramon en Wieke en ikzelf gaven daar een dag lang tips voor de beginnende tegelwippers. Wat doe je met het zand dat onder je tegels vandaan komt? Waar laat je de tegels? Hoe maak je hoogte op zo’n plat vlak? We konden alle vragen beantwoorden en gaven de deelnemers ook nog plantlijstjes, stekken en zaden mee naar huis.

Op dinsdagavond 1 november en 29 november zijn er ook workshops op het Stadsbalkon (derde verdieping) in de LocHal (achter het Centraal Station) die ook toegankelijk zijn voor mensen die niet meedoen met de Tilburgse Tegeltuin Challenge.

  • 1 november 20 uur: NU is het de ideale tijd: tegels eruit, struiken/bomen/wintergroen erin. En: zo kun je je tuin ecologisch winterklaar maken.
  • 29 november 20 uur: Verleng het bloeiseizoen in je tuin met bloembollen, van tulp tot dahlia.

Volgt het project via Instagram @DailyGreenspiration

Online cursus

In januari begint de online cursus Van Tegeltuin Naar Jungle. Wil je meer weten, meld je dan hier en maak kans op het boek Van Tegeltuin Naar Jungle.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.