Tips & trucs uit de geveltuinen van Amsterdam

geveltuinen

TUINTIPS & TRUCS Als ik in het Amsterdamse centrum rondloop, word ik altijd enorm blij van de geweldige geveltuinen. Het is inspirerend om te zien hoeveel liefde mensen besteden aan het verfraaien van dat piepkleine strookje voor hun huis of woonboot. Tuinieren op een reepje is een ware kunst, die je in Amsterdam kunt afkijken.

Deze blogpost is een foto-impressie van beelden die ik afgelopen jaren maakte, waarop je tips en trucs kunt zien hoe je op nog geen vierkante meter een toptuin maakt in de stad. Bovendien is een geveltuin goed voor de biodiversiteit, voor afwatering bij hoosbuien en tegen hittestress.

Ik fotografeerde voornamelijk in de Jordaan, in Amsterdam Oost rond de Wijttenbachstraat en Linnaeusstraat en in het centrum rond de Nieuwmarkt en bij het Entrepotdok. Verder: langs de Amstel in de buurt van Carré.

Woohoo, deze eigenaar weet van wanten: blauwe regen, bakken met petunia’s, stokrozen, geraniums.

Tips

Amsterdamse geveltuinen Tip 1: Potten

De Amsterdamse gevel- en stoeptuiniers kiezen uiteraard massaal voor potten, kuipen en emmers en groeperen ze lukraak, of zetten ze netjes op een rijtje.

geveltuinen
Typisch Amsterdamse geveltuin: klassieke gevel, potten, fiets.

Stoeptuinieren in romantische brocante melkbussen, of in casual zwarte plastic potten. Top dat er ook een boom tussen staat.

geveltuin

Keurige serie blauwe glazuurpotten met narcissen en later in het jaar vast een of andere zomerbloeier.

Amsterdamse geveltuinen Tip 2: Stokrozen

De stokroos verspreidt zich als een dolle door de stad met z’n zaad. Tussen allerlei kieren weet deze tweejarige een plaatsje te veroveren. Ze maken er een vrolijke boel van.

De Jordaan is in de vroege zomer een stokrozen-walhalla.

geveltuinen

Stokrozen groeien overal in in allerlei kleuren.

Amsterdamse geveltuinen Tip 3: Blauwe regen

Wisteria sinensis, oftewel blauwe regen, is een rappe klimmer die eind april, mei tot soms in juni bloeit met lila trossen. In Amsterdam slaat-ie lekker aan.

Wisteria, blauwe regen, doet het goed in de hoofdstad.

Amsterdamse geveltuinen Tip 4: Klimrozen

Tegel eruit, klimroos er in, liefst rood en bij de voordeur.

Rozen uit Amsterdam.

Amsterdamse geveltuinen Tip 5: Petunia’s

geveltuinen
Petunia’s zijn er in veel kleuren en bloeien de hele zomer door. Flink water geven is het devies.

Amsterdamse geveltuinen Tip 5: Geraniums

Een bak geraniums geeft meteen een feestelijk aanzicht. En ze ruiken ook nog eens lekker, en houden muggen uit de buurt.

geveltuinen
Geraniums (en petunia’s) geven meteen een feestelijk aanzicht, zeker als je ze kleuren mengt en afstemt op de rest van je tuin.

Trucs

Amsterdamse geveltuinen Truc 1: Fiets

Een Amsterdamse geveltuin is pas écht af met een of twee fietsen voor de deur.

geveltuinen
Fietsen zijn een vast accessoire in de hoofdstedelijke geveltuin.

Amsterdamse geveltuinen Truc 2: Pik alle ruimte die er is

Steeds vaker zie je dat geveltuiniers andere stukjes grond rondom in de straat inpikken om verder te tuinieren. Bijvoorbeeld onder bomen of andere ongebruikte meters tussen parkeerplaatsen.

geveltuinen
Ooit stond hier een boom waarschijnlijk, het stukje grond is nu door een straatbewoner voorzien van een bak en gevuld met o.a. stoere heide en skimmia, planten die wel tegen een stootje kunnen.

 

geveltuinen
Zelfs aan de tijdelijke omheining van een bouwterrein heeft iemand nog bakken met bloemen bevestigd.

Amsterdamse geveltuinen Truc 3: Kies voor rood

geveltuinen

Misschien niet gek, maar de Amsterdammers kiezen hun bloemen vaak felrood, of felroze. Misschien omdat het vaak goed matcht met de gevel en opvalt in een levendige omgeving.

Amsterdamse geveltuinen Truc 3: Alternatieve oplossingen en gekkigheid

De stoep- en geveltuinier in Amsterdam bedenkt creatieve oplossingen om zijn groene zone uit te breiden, zoals een regenpijp om plantenpotten aan te hangen. En uiteraard ontbreekt de humor niet, met grappige details die voorbijgangers doen lachen.

geveltuinen
Alternatieve oplossingen en gekkigheid om passanten op te beuren.

Plantentips geveltuinen

Via @Groenkapitaal en Gemeente Haarlem heb ik deze planttips opgeduikeld voor geveltuiniers:

  • Voorjaarsbloeiers Gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, hondsdraf, daslook, vingerhelmbloem, bosanemoon, lelietje-van-dalen. Bloembollen, zoals blauw druifje, krokus, narcis, sneeuwklokje en tulpen.
  • Vaste planten op zonnige plaatsen Grote kattenstaart, wilde marjolein, beemdkroon, zeepkruid, duifkruid, klokjes (zoals ruig klokje), bieslook, vergeet-mij-nietjes, muurbloem, ooievaarsbek (zoals beemdooievaarsbek), salie, tijm, lavendel, herfstaster.
  • Vaste planten op (half) beschaduwde plaatsen Bosvergeet-mij-nietje, lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, kruipend zenegroen, gevlekte dovenetel, maarts viooltje, kleine maagdenpalm, vrouwenmantel, mannetjesvaren.
  • Najaarsbloeiers Duizendblad, robertskruid, dagkoekoeksbloem, duifkruid, klimop.
  • Klimplanten Klimop, hop, kamperfoelie, heggenrank, bosrank.

Hoe leg je een geveltuin aan? Lees het in deze blog.

Nog meer lezen over stadsgroen in Amsterdam

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.