Ontdek de grachtengordeltuinen van Amsterdam

green secrets of amsterdam

Er is één weekend in Amsterdam, waarin je zomaar door allerlei grachtenpanden kunt lopen, op weg naar de prachtige tuinen erachter. Ontdek de grachtengordeltuinen van Amsterdam met één ticket, dat bestaat uit een routeboekje met stempelkaart. Dit jaar zijn de Open Tuinen Amsterdam op 15, 16 en 17 juni.

Scroll naar beneden voor een impressie van mijn twee bezoekjes aan de grachtengordeltuinen afgelopen jaren. Ik vond het een ervaring om in die geheime stadsoases te mogen rondkijken, want veel tuinen zijn privé-eigendom of van bijvoorbeeld een advocatenkantoor, Amnesty International, en: van de burgemeesterswoning! Ook ontdek je allerlei bijzondere green spots in de stad waar bewoners samen een bijzondere binnenruin of hofje onderhouden. Plekken die je normaal niet zo snel zou bekijken, omdat je ze simpelweg niet kent.

Drie dagen lang zijn er rond de 30 tuinen open voor het publiek. Je kunt aan de banieren zien waar er een tuin is die meedoet. Bij elke ingang is een stempeltafel. Mij is het niet gelukt om in één dag alle tuinen te bezoeken, dus of je doet er meerdere dagen over, of je komt een volgend jaar terug.

In sommige tuinen en hun huizen zijn er concerten, kunstexposities of fototentoonstellingen, of er speelt een bandje, muzikant of een klassiek orkest. Op sommige plekken is er lekkers te bestellen. In het programmaboekje kun je zien wat er allemaal te doen is.

grachtengordeltuinen

grachtengordeltuinen

grachtengordeltuinen

grachtengordeltuinen

grachtengordeltuinen

grachtengordeltuinen

green secrets of amsterdam

Meer over de grachtengordeltuinen

Een speciaal Open Tuinen Dagen-passepartout geeft toegang tot alle tuinen, tussen 10 en 17 uur.

Dat passepartout kost € 20 aan de deur en € 18 als je het vooraf koopt via de Museum Van Loon-webshop.

Dit zijn de kaartverkoop- en startadressen:

  • Amnesty International, Keizersgracht 177
  • Cromhouthuis, Herengracht 368
  • Museum Willet-Holthuysen, Herengracht 605
  • Huis Marseille, Keizersgracht 401
  • Museum Van Loon, Keizersgracht 672

Op deze website staat meer te lezen en er is ook een promo-video voor een impressie:

Meer lezen over groen Amsterdam

Meer lezen over tuinen bezoeken

Zie de opentuinen-agenda van 2018.