Groene parel in Amsterdamse steenwoestijn

Dailygreenspiration peaceful spot Amsterdam

Er zijn bouwputten met bewegende hijskranen. Er is lawaai van verkeer, boren, zagen en heimachines. Er ligt asfalt en er staan grote gebouwen, een ziekenhuis en universiteitsinstituten. In al die drukte en grauwheid, glanst de botanische tuin Zuidas van Amsterdam als een groene parel.

Een paar jaar woonde ik best dichtbij en tramde ik er vlak langs, maar ik wist niet van het bestaan af. Al veertig jaar ligt hier de botanische tuin van de Vrije Universiteit Amsterdam, die ik nu dan maar eens besloot te bezoeken, omdat ik er toch in de buurt moest wezen.

De tuin ligt op een klein terrein, maar is zeer charmant en je kunt hier makkelijk een paar uur rondhangen. Neem gewoon de tijd en geniet, drink een bakkie koffie en koop wat tuinierscadeaus in de vrij uitgebreide winkel.

De tuin is omringd door slootjes.

In het midden staan kassen met verschillende klimaten.

In de cactus- en vetplantkas staat de grootste collectie van Nederland, met planten die wel ouder zijn dan een eeuw!

Peaceful spot

Er staan hier een aantal gekke en agressieve soorten.

Peaceful spot

Er is zelfs een kleine Chinese landschapstuin en een bamboebos.

Er groeien hier ongeveer 40 grote bomen, zoals fruitbomen, de beroemde ‘zakdoekboom’ (Davidia involucrata) en een gingko biloba.

Peaceful gem

De rijke plantcollectie telt meer dan 6.000 soorten.

Een interessant verhaal is dat de planten die bij de douane op Schiphol in beslag worden genomen omdat het beschermde soorten betreft, hierheen worden gezonden.

Deze ‘asielplanten’ staan op de rode lijst van zeldzame plantsoorten. Ze mogen niet naar andere botanische tuinen worden verplaatst, zelfs niet binnen Nederland.  Ze worden legaal beschermd en zijn geen eigendom van de universiteit. De planten dragen bij aan de biologische diversiteit van deze aardbol en geven onderzoekers een unieke kans ze te onderzoeken op hun eigenschappen en hun DNA.

groene parel

Rode bijenkast.

Deze gele gebouwtjes op het aanpalende bouwterrein zouden het ook goed doen als tiny house.

groene parel
Lekkere hoekjes om te zitten en te genieten van de omgeving, of om een hoofdstuk van je boek te lezen.

Patiënten, personeel en bezoekers van het nabijgelegen ziekenhuis zitten en wandelen hier vaak. Ze snuiven de zoete geuren van de tuin op en zijn blij om een tuin zo dichtbij te hebben. Ook universiteitsstudenten en medewerkers nemen hier een pauze. “Het is aangetoond dat planten in de werkomgeving de prestaties en het welzijn van de medewerkers verbeteren”, lees ik op de website.

Een grote groep toegewijde vrijwilligers helpt het tuinpersoneel en staat in de winkel.

groene parel

Winkel met groente, zaadjes, planten en potten. Er is ook een collectie met groene cadeautjes.

De stad is nooit ver weg, maar in de tuin lijkt het drukke leven van alledag te verdwijnen.

peaceful gem

De tuin is het hele jaar dagelijks gratis te bezoeken, maar een donatie voor het onderhoud is van harte welkom.

 

Info over deze groene parel in Amsterdam

  • De Botanische Tuin Zuidas zit aan de Van Der Boechorststraat 8 Amsterdam.
  • Vlakbij zijn diverse haltes voor de bus, metro en tram.
  • Op de website van de tuin lees je meer info over openingstijden, nieuws en activiteiten zoals concerten, lezingen, rondleidingen, yogalessen of schilderworkshops.
  • Elk jaar doe de tuin mee aan een internationale zaaduitwisseling van de zaden van eigen planten. Ze zijn dan ook te koop voor bezoekerss.

Meer lezen over groen Amsterdam op deze site

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.