Stoeptegels eruit voor geveltuinen in Rotterdam

GROENE LEEFOMGEVING * “Rotterdammers, komt allen in actie en help je stad te vergroenen met een geveltuin”, is de oproep van Raymond Landegent. Hij is van plan om voor 30 september 1000 geveltuinen in zijn stad te realiseren, samen met bewoners. Je kunt er een laten aanleggen, zelf aan de slag en er zelfs eentje winnen.

1000 geveltuinen in Rotterdam
Raymond Landegent legt zijn eigen geveltuin aan.

Raymond Landegent werkt met Berend van Zanten onder de noemer Groenemorgen in Rotterdam aan een groene, sociale stad met projecten en evenementen. De twee organiseerden bijvoorbeeld een vegan festival en richtten een duurzaam warenhuis op. Ze behandelen serieuze thema’s op een jonge & frisse manier en altijd met een spark of joy. En nu bedacht Raymond 1000 geveltuinen. Hij was al beheerder van een plantasiel en al langer fan van geveltuinen. Op Instagram maakte hij een account aan, de regionale omroep kreeg er lucht van en sinds dat moment is zijn actie booming: al tientallen Rotterdammers lichtten de tegels uit de stoep voor hun huis of kantoorpand en begonnen er te planten. “Een enorme plantexpert ben ik niet, maar wel organisator en aanjager. Ik heb een groot hart voor groen, gezelligheid en mensen blijer maken.”

Iedereen die een tuin heeft aangelegd, kan Raymond persoonlijk mailen met een foto, die vervolgens op Instagram wordt gedeeld. Op de website staat een teller die de stand bijhoudt. Dus woon je in Rotterdam, en heb je een kale stoep, pak dan nu een schroevendraaier om die eerste tegel eruit te wippen en een begin te maken met een groenere, gezelligere en blijere omgeving, direct bij je eigen voordeur.

geveltuinen in Rotterdam
Maak een Rotterdamse geveltuin en stuur je foto naar Raymond.

De voordelen van geveltuinen volgens Raymond

  • Je komt vrolijker thuis, want je huis en straat ziet er fleuriger uit.
  • Je legt een stukje natuur aan, wat goed is voor de bijen en insecten en dus voor de biodiversiteit.
  • Door tegels weg te halen en planten neer te zetten, kan regenwater beter de grond intrekken en koelt je huis & straat af.
  • Het aanleggen en onderhouden geeft je sociale contacten in de straat een boost, want je maakt eens vaker een praatje en wisselt wellicht zelfs zaden, planten en tips uit.

“De geveltuin is gunstig voor de bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten”, zegt Raymond. Via zijn site kun je een geveltuin bestellen en dan wordt-ie voor je geregeld. Wil je er zelf eentje aanleggen, dan staan er instructies op de website. Ook lees je er hoe je er eentje kunt winnen. De gemeente stelde een budget beschikbaar voor 100 tuintjes.

7-stappenplan geveltuin

  1. Stoep openbreken. Dat lukt met een rechte schep, of een lange platte schroevendraaier. Daarmee wurm je de eerste tegel omhoog. Kijk wel even naar de regels van je gemeente hoeveel je eruit kunt halen. In Rotterdam mag een geveltuin maximaal 45 centimeter van je gevel reiken en moet je minimaal 1.80 meter stoep overhouden tot de stoeprand.
  2. Maak een recht vak. Dat doe je door de halve tegels naar links en rechts te plaatsen.
  3. Maak een opstaand randje. Graaf wat grond bij de randen uit en zet daar de tegels verticaal in het zand. Met een rubberhamer sla je ze de een end de grond in. Deze rand voorkomt het wegspoelen of waaien van aarde.
  4. Vul met potaarde. Schep 20 centimeter zand uit je geveltuin. Vul met (liefst biologische) tuinaarde. De eerste 2 zakken kun je vermengen met wat zand. Reken op zeker 100 liter tuinaarde per vierkante meter.
  5. Planten en zaden erin. Kijk of je plantstekken kunt krijgen bij vrienden of familie met een tuin, of koop biologische zaden en planten.
  6. Water geven. Geef je tuin goed water en doe dat bij droogte of warm weer elke dag, zodat de wortels zich goed houden. Voor inspiratie qua planttips lees mijn inspiratieblog over geveltuinen.
  7. Leer je tuin kennen. Houd bij wat er groeit en bloeit, welke beestjes erop af komen, wat werkt of minder floreert en kijk af bij andere geveltuinen, zodat je inspiratie krijgt om die van jouw nog mooier te maken.
1000 geveltuinen in Rotterdam
Rotterdammers, verenigt u!

De derby: NK Tegelwippen

Ondertussen zitten ze in Amsterdam niet stil. “Nu er deze zomer nauwelijks sportcompetities zijn en het EK voetbal niet doorgaat, is er een andere competitie: het NK Tegelwippen!” adus de stichting Rainproof. Aan dit bijzondere NK doen twee titanen mee: Amsterdam versus Rotterdam. Een heuse derby dus.

De Amsterdamse wethouders Laurens Ivens en de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga gaven het startschot uit naam van hun stad door ieder een eerste tegel te wippen. Het doel is dat elke stedeling zoveel mogelijk tegels in zijn tuin of geveltuin verruilt voor groen en zo de stad meer regenbestendig maakt. Meer informatie over de spelregels lees je op de website van Amsterdam Rainproof.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.