Zomers dagje zeilen naar de Marker Wadden

NAAR BUITEN * Wist je al dat Nederland er een nieuw waddengebied bij heeft? In het Markermeer, tussen Lelystad en Enkhuizen, hebben Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat een nieuwe eilandengroep opgespoten, de Marker Wadden. Het eerste eiland is te bezoeken. Ik voer erheen op een zeilschip, maar er zijn ook andere mogelijkheden om er te komen.

Met een oude viskotter die is omgetoverd tot de tweemaster Bounty, zeilde ik over het Markermeer naar ‘de nieuwe wereld’.

Zelf was ik twee jaar geleden al op de Marker Wadden, toen het ludiek opengesteld werd als speciale bestemming om te stemmen. In alle vroegte reed ik erheen met mijn stempas, want dat leek me een enorme buitenkans. En dat bleek het ook te zijn! Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat hebben daar met een bedrijf dat eilanden bouwt over de hele wereld, Boskalis echt wat bijzonders gerealiseerd.

Dagje Marker Wadden

Sinds eind april dit jaar kun je als dagjestoerist naar de Marker Wadden. Vanuit de Batavia-haven in Lelystad vaart een veerdienst op en neer. Maar ook zijn er diverse zeilschepen waarmee je naar de nieuwe eilanden kunt varen, zoals de Bounty, waar ik op mee mocht. Het Haveneiland ligt op 9 kilometer varen en is het enige eiland dat toegankelijk is voor mensen.

Marker Wadden

De vijf eilanden zijn aangelegd met 30 miljoen kubieke meter klei, slib en zand uit het Markermeer. Het is de bedoeling dat hier nieuwe natuur tot ontwikkeling komt, boven en onder water. In deze eerste fase gaat het om 1.000 hectare natuurgebied, onder en boven water. Dat moet 10.000 hectare worden, tien keer zoveel dus. Het wordt dan één van de grootste natuurprojecten van West-Europa.

Vogels en planten spotten

Vanaf de steiger in de haven van Haveneiland kun je wandelroutes volgen en gaan vogels spotten vanuit vogelhutten, flora bekijken, maar ook gewoon genieten op het strand, of een duik nemen in het water.

Moerasandijvie (linksboven) is een van de eerste planten die zich hier heeft geworteld, door het pluiszaad verspreidt dexe pionierplant zich makkelijk. Waarschijnlijk wordt hij over een paar jaar teruggedrongen door andere planten.

Je kunt met een natuurgids mee, of zelf rondlopen. Ik ben een stukje meegegaan en toen wat gaan dwalen. Bijzonder hoor, om te zien wat er op dat zand al in korte tijd leeft en groeit. Er staan vele planten – deels gezaaid, deels aan komen waaien of via vogelpoep hier beland. En er vliegt van alles rond, van atalanta tot zomertaling.

Marker Wadden vogels spotten
Vogels kun je kijken vanaf de dijkpaden en via de vogelhutten en vlonders. De rest van het eiland bestaat uit drijfzand.
Op het bord bij de tijdelijke bezoekerskeet staat welke fauna er allemaal is gespot deze week. Een hele lijst!

Naar fossielen speuren

Mooi nieuws voor fossielenzoekers: omdat er van allerlei zand en klei is gebruikt om de eilanden op te spuiten, kun je hier bijzondere vondsten doen. Ik trof warempel een klappersteen, die ik herkende, omdat ik verzamelaar Gaby Hutjes erover interviewde.

De tweemaster Bounty aangemeerd in de haven van Haveneiland, een van de Marker Wadden.

Zomers dagje varen naar de Marker Wadden

Video van mijn trip op zeilschip Bounty en ons eilandtochtje.

Zo maak je een tocht naar de Marker Wadden

Je kunt dus per zeilschip, maar ook met een motorboot of veerdienst.

  • Zeilen met de Bounty naar de Marker Wadden kan met een gezelschap of eens in de zoveel tijd voor individuele boekers op een zogeheten ‘opstapdag’. Je mag ook zelf meezeilen als je dat leuk vindt. Als je kiest voor een dergelijke zeiltocht, is dat een belevingsdag op zichzelf en ben je niet heel lang op Haveneiland, wij waren daar ongeveer anderhalf uur. De boot heeft een bar en barfood als patat en hamburgers (ook vegetarische).
  • Ga je liever met een motorboot, stap dan op de MS Waddenzee. Dat is de sfeervolle, voormalige veerboot van Ameland, die in 1920 begon met varen en dus al 100 jaar bestaat en vol verhalen zit. Deze boot vaart ook regelmatig naar de Marker Wadden en maakt ook andere leuke tochtjes vanuit de haven van Lelystad. Zowel individueel te boeken als voor groepen. De ligplaats is pal voor de machtige Batavia.
  • Voor meer informatie over de gewone veerdienst kun je op deze website kijken. De boot vaart niet alle dagen: meestal van donderdag t/m zondag en op feestdagen.
  • Algemene info vind je op Visit Flevoland
Vaartocht vanuit Lelystad op de nostalgische, voormalige veerboot van Ameland, de MS Waddenzee.
Marker Wadden
De vijf Marker Wadden, met links het Haveneiland waar boten mogen aanmeren. De rest van de archipel is ontoegankelijk.
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.