Dossier Recepten uit eigen tuin

EETBARE TUIN * Mijn tuinproject Verderland is een deels eetbare tuin. Ik schreef al vaker over eten uit eigen tuin, zónder dat ik een echte moestuin heb. Het leek me handig om alle eerdere recepten en ‘foodblogs’ in een dossier te bundelen.

Wilde kruidensoep met pittige rucola-bloemetjes.

Recepten uit de lente

In de lente begint er van alles te groeien en bloeien. Wilde planten, bloemen. Vaak gewoon eetbaar en smakelijk!

Afgelopen april organiseerde ik een kleine ‘lockdown-challenge’ voor mezelf: elke dag eten uit eigen tuin, waarvan een heleboel wildpluk, ogtewel gewoon wilde planten, of onkruid, zo je wilt. Dat lukte wonderbaarlijk goed en smaakte ook echt lekker. Soms ook niet, maar dat vertel ik je eerlijk 😉

Ook schreef ik dit jaar samen met andere wildplukkers en en natuureters een ode aan de brandnetel. En ik heb ook nog een uitgebreide blog over wildplukken in Nederland.

En dsan is er nog het door vele tuiniers verafschuwde zevenblad, waar je het hele seizoen gewoon een superlekkere Hollandse kruidenpesto me maakt. Dat maakt onkruid wieden een heel stuk aangenamer!

Verder zal het je verrassen hoeveel bloemen er eetbaar zijn. Ik maakte een uitgebreide blog over eetbare bloemen uit eigen tuin. En een veelgelezen pagina in het voorjaar is mijn recept voor paardenbloemhoning en een aparte blog over andere paardenbloemrecepten.

Honing van paardenbloemen.

Recepten uit de zomer

In de late zomer, augustus, maak ik graag gebruik van wildgeplukte bramen en bessen.

Ook maak ik chutney van valappels die al in juni en juli uit de boom vallen en nog niet uit de hand eetbaar zijn. Ook kun je van pruimen een pruimenchutney maken.

En natuurlijk, ook in de zomer: courgette. Als je meer dan een plant in je tuin zet, zit je weken met een onaflatende oogst, dus een aantal recepten zijn dan wel nodig.

TIP Ook zomerse recepten zijn die voor smoothies van onkruid en eigen frisdrank.

Hartige flap met groene kruiden en eetbare bloemen.

Recepten uit de herfst

Dit is de tijd van de appels en de peren.

Dus ik maakte wat appelrecepten, en ga daar dit jaar ook weer mee verder, aangezien ik momenteel bij een appelgaard woon.

Aangezien ik een tijd aan de langste stoofperenboomgaard van Nederland woonde (in Drenthe) schreef ik regelmatig over deze bijzondere vrichten die ik enorm ben gaan (her)waarderen.

Tegene het eind van het seizoen kun je diverse knollen rooien zoals:

TIP Heb je zelf geen boomgaard of fruitboom, oogst dan je eigen appels en peren op diverse plekken in Nederland.

recepten voor appels
Potjes kruidige appelchutney.