Inspirerend receptenboek voor hot smoothies

hot smoothie wilde plant

BOEKTIP * Van de uitgever van het boek 100 Hot Smoothies kreeg ik een recensie-exemplaar om over te bloggen. Ik maak sinds kort wat vaker smoothies (gezond bezig) en zoek sowieso altijd nieuwe recepten voor de groenten, kruiden en eetbare wilde planten uit mijn eigen tuin. Mooi: ik heb in het boek meerdere ideeën gevonden om komend oogstseizoen uit te proberen. Ik maakte vandaag meteen een variant met ingrediënten uit eigen tuin.

Mooi vormgegeven boek met duidelijke recepten en inspirerende foto’s.

Hot smoothie, is dat niet gewoon een ander woord voor soep?”, vroeg ik me af. Ja eigenlijk wel, maar de kijk erop is anders: hot smoothies kunnen ook kleine nip-bekertjes zijn, die je serveert als amuse, of bij de lunch, of als borrelhapje. Het is een elegante groenteshot. Een kleine superfoodboost.

Goed voor (de vele) mensen die wat te weinig groente of vezels binnen krijgen op een dag, een leuke afwisseling voor mensen zoals ik, die altijd op zoek zijn naar nieuwe groenterecepten. Bovendien kom ik door een goed receptenboek ook altijd zelf weer op ideeën en eigen varianten, vaak omdat ik een ingrediënt vervang door iets wat ik wél in huis of tuin heb.

Smoothies die ik sowieso uit dit boek ga maken: deze zomer met courgette, en nu al: een variatie op het waterkers/ui/prei-recept.

Vega

Tweederde van de recepten is vegan of vegetarisch. Fijn, want ik eet geen vlees en ook probeer ik steeds vaker een helemaal dierproductloze dag, vegan dus.

In het boek staan recepten van aardappel tot asperge of zwarte bonen, dus heel divers. Het zijn niet allemaal verse producten die worden gebruikt, de bonen zijn veelal uit blik. Ook zie ik een recept waarin witlof met courgette wordt gecombineerd, wat niet tegelijkertijd in een moestuin groeit.

Er wordt gebruik gemaakt van met groente en smaakmakers als kruiden, specerijen en knoflook. Vaak is er ook een topping van bijvoorbeeld nootjes, feta, champignons of peulvruchten. De smoothies bereid je met een blender of keukenmachine.

Welke hot smoothies ga ik maken?

 • Het recept voor een basisgroente-bouillon, die je kunt invriezen.
 • Met courgette, want daarvan heb ik ‘s zomers altijd te veel, ik heb zojuist twee planten in de moestuin gezet, en als het gaat zoals vorig jaar, eten wij deze zomer weer weken van deze groene jongens.
 • Met restjes, passend in mijn no food waste-uitdaging, dus aardappel, bonen, biet, bloemkool, broccoli, prei.
 • Met zoete aardappel, bleekselderij en knolselderij: daar ben ik dol op.
 • Met groente en kruiden uit mijn moestuin: rucola, peterselie, venkel, radijs, paprika, ui en hopelijk straks ook verse bonen (zojuist 5 soorten gezaaid) en kerstomaatjes.
 • Met groen uit mijn eetbare borders, zoals melde en vogelmuur > in plaats van de in het boek gebruikte spinazie en waterkers.

Mijn eigen smoothie met verse vogelmuur

Ik werd geïnspireerd door het recept Waterkers met ui en prei (pagina 210) maar gebruik in plaats van waterkers > vogelmuur. Dat groeit bij bosjes in onze borders. Het is een gezond, versterkend kruidje, vol mineralen. Vroeger werd het als een van de eerste groeiers na de winter gezien als een welkome eetbare plant. Deze wilde plant vind ik rauw het lekkerst, dus ik maakte de smoothie niet ‘hot’ maar lauw.

Uit mijn vogelbosje: handvol vogelmuur, een wild kruid dat maandenlang bloeit en groeit. Is lekker als frisse garnering voor smoothies, in pesto, kruidenboter en salades.

Ingrediënten voor 2 tot 3 kleine vogelmuur-smoothies

 • eetlepel olie
 • uitje (of halve grote ui), gesnipperd
 • halve prei, in ringen
 • teentje knoflook
 • mok groentebouillon
 • bosje verse vogelmuur

Werkwijze

 1. Verwarm de olie en fruit de ui even aan, knoflook en preiringen erbij en gaarstoven. Laat afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
 2. Voeg de bouillon toe.
 3. In pureerbeker gieten, handje vogelmuur erbij en pureren.
 4. Topping: flinke toef vogelmuur
 5. Serveer in een glaasje of bakje als voorafje bij een lunch of borrel

Over het boek 100 Hot Smoothies

Maartje van Druyten schreef 100 Hot Smoothies voor uitgeverij Caplan, ISBN 978-90-79383-93-1. Het boek kost € 24,95. Meer smoothies vind je op deze website.

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.