Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Nieuwe recepten voor mijn kloeke stoofpeertjes

stoofpeertjes

EETBARE TUIN * De oude boom voor ons huis hangt weer vol met Saint-Rémy-stoofperen. En omdat het afgelopen dagen flink waaide, ketsten deze kloeke groene peren op het gras en op de kasseien. De exemplaren die nog gaaf ogen, raap ik dan op, de rest keil ik onder heggen, in borders – voer voor wespen, vlinders, mezen en merels. De geraapte stoofpeertjes gaan vervolgens geschild en in parten in de pan.

Omdat onze boom vrij oud is en de takken enorm hoog, kunnen we de peren niet plukken en moeten we wachten tot ze vallen. De peersoort Saint-Rémy is op zich stevig, maar valperen hebben toch altijd op één punt een klap gekregen en daar krijgen ze dan al gauw een bruin plekje. Dit betekent dat je ze helaas niet heel lang kunt bewaren in een kelder, maar dat je ze vrijwel meteen moet verwerken. Of weggeven, wat ik dus ook veel doe.

Inmiddels hebben we er al een zondagochtend schillen opzitten en heb ik verschillende nieuwe recepten geprobeerd. Het ras Saint-Rémy heeft een wat hard klokhuis, dus ik snijd ze altijd in parten en dan dat klokhuis er helemaal uit. Ik heb dan een pan vol halve maantjes.

Stoofperen kun je koken met allerlei smaakmakers en in allerlei dranken en sappen. Ze zijn ideaal om aan het eind van het jaar van gekke kruiden en dranken af te geraken.

Stoofperen van het ras Saint-Rémy. Rechts: een flinke pan vol!

Stoofpeertjes met rum en gedroogde pruimen

In onze drankkast staan al jaren een aantal flessen van dubieuze afkomst. Ooit eens gekregen op een feestje, in een kerstpakket, bij een evenement, van familie. Zo staan er ook twee flessen rum. Drinken we dus nooit. Dus die heb ik nu eens bij de stoofperen gegoten. Daarbij heb ik gedroogde pruimen gedaan en nog wat ‘Griekse kruiden’ die ik op een Grieks evenement kreeg in een goodiebag. Het mengsel rook wat naar tijm en rozemarijn, dus dat leek me een prima combinatie. Hoeveel heb ik in de pan gedaan? Ehm.. Geen idee, dit doe ik altijd op goed geluk, want feitelijk maakt het niet zoveel uit.

Ongeveer:

  • 500 gram geschilde stoofperen (evt in parten)
  • 1 kop wijn
  • 1 kop rum
  • 1 kop suiker
  • 15 gedroogde pruimen
  • Eetlepel ‘Griekse kruiden’
  • Water tot alles onder stond

Dit alles heb ik eerst aan de kook gebracht en daarna anderhalf uur laten sudderen. Het werd een donkere stoof, met een goede smaak.

Stoofpeertjes met gedroogde vijg, steranijs en kaneel

Zie het recept als hierboven. Ik heb 2 koppen wijn gebruikt, 10 gedroogde vijgen die zo hard waren als een kiezelsteen, twee steranijs-sterren en een stok kaneel. Dit leverde ook een heerlijke smaak op.

Serveertip: serveer stoofpeertjes eens als nagerecht met brokkelkaas en noten.

Glühwein, siroop of frisdrank

Het kruidige donkerrode kookvocht dat ik overhoud na het stoven giet ik in potten, die ik in de koelkast of vriezer bewaar.

Je kunt dit:

  • Opwarmen als glühwein.
  • Inkoken tot een siroop, die weer heerlijk is op ijs.
  • Mengen met prikwater voor een kruidig frisdrankje.

Pompoensoep met stoofperen

Kruidige soep met een zoete smaak.

Nodig:

  • 2 grote uien in halve ringen
  • 4 tenen knoflook
  • 1 grote pompoen in stukken
  • 4-6 stoofperen (afhankelijk van de grootte), geschild, in blokjes
  • flinke eetlepel ras-el-hanout (kruidenmengsel)
  • 2-3 bouillonblokjes

Zo maak je de soep:

  • Bak de uien zacht in olie tot ze carameliseren in een wok- of koekenpan
  • Knoflook uitpersen en erbij roeren, 1 minuut meebakken, daarna de ras-el-hanout erbij strooien
  • Doe het uienmengsel in een soeppan
  • Pompoen stukjes en perenstukjes erbij roeren
  • Water (alles moet net onder staan) en bouillonblokjes erbij
  • Half uur koken
  • Ietsje laten afkoelen en pureren, voor opdienen weer verwarmen

Stoofpeertjes in de sous-vide

Van SlowJuice kreeg ik een sousvide-pan van het merk Byzoo, inlcusief een sealer en plastic zakken, om die eens uit te proberen met die stoofpeertjes van mij.

Ik was er eerlijk gezegd een beetje mee aan het klunzen in het begin, maar nu weet ik hoe het werkt en kan ik op basis van trial & error vertellen hoe dit werkt en waarom het handig is.

Met de soud-vide-methode worden voornamelijk stukken vlees gegaard. Stoofperen maak je klaar in ‘gekruid vocht’ en daar liep ik even vast met de hoeveelheden. Je kunt wel wat port, wijn of sap met kruiden in de zak doen, maar bij een teveel wordt het sealen een gedoe, én dan heb je 2 paar handen nodig, anders wordt het helemaal een kliederboel. Ik heb de peertjes uiteindelijk zonder smaakmaker geseald en dat ging uitstekend.

Methode:

Peertjes schillen, in een speciale zak doen, deze op het sealapparaat leggen, die trekt de zak vacuum en smelt ‘m dicht. Deze zakken laat je 2 uur garen op een temperatuur van 83 graden. De compacte zakken met zachte peerstukjes of hele peren kun je daarna zo, hopla, in de vriezer gooien om ze later te verwerken. Handig als je zoals ik een boom met honderden kilo’s valperen hebt.

Handig:

  • je hoeft niks bij de peren te doen, ze worden lekker van zichzelf, krijgen een zachte, zoete peersmaak,
  • je krijgt compacte gekookte pakketjes stoofpeer voor in de vriezer, zo heb je voor de hele winter voorraad om alsnog met wat wijn in te koken, of te verwerken in een taart, cake, chutney of compote
  • je kunt de peertjes ook heel laten na het schillen en zo in de sous-vide garen

Meer recepten met stoofpeertjes

EN: Kom ook naar het Stoofperenfeest op de eerste zaterdag van oktober.

Geef een reactie