Volg de workshop Kruidenspiraal Bouwen

AVONTUURLIJK TUINIEREN * Wil je ook een kruidenspiraal aanleggen? Op de Tuinschool Online heb ik zojuist de online workshop Kruidenspiraal Bouwen gelanceerd. Bouw mee met andere cursisten vanuit je eigen tuin!

Kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een bouwwijze waarmee je op een klein oppervlak héél veel kruidenplanten kwijt kunt. Het wordt een kleine ‘rots’ met verschillende biotopen: zonnige, schaduwrijke, drogere en nattere zones. Zo krijg je ideale groeiomstandigheden op een beperkte plek voor planten die stuk voor stuk wat anders nodig hebben.

Je bouwt een kruidenspiraal bij voorkeur van restmaterialen. Ikzelf maakte er vorig jaar een op mijn tuin Verderland van oude stoeptegels en deze was die zomer meteen te zien op televisie bij Binnenste Buiten en Eigen Huis & Tuin.

Op dit moment maak ik een tweede variant in mijn eigen achtertuin. Die tuin was volledig betegeld en de stenen ben ik nu aan het hergebruiken in stapelmuurtjes en dus een kruidenspiraal, die er weer anders uit komt te zien dan de eerste en waar ik weer andere foefjes toepas.

Ik ben erg benieuwd naar de kruidenspiralen die jullie gaan bouwen en laat ook kruidenspiralen van anderen zien in deze workshop ter inspiratie.

Met 25 deelnemers maakte ik een eerste co-creatieworkshop. Zij gaven feedback en eigen inbreng en kregen daarvoor in ruil coaching van mij. Ik heb hun bouwproces gevolgd en alle informatie verwerkt in de nu volledige workshop. Deze is daardoor enorm waardevol, vanwege de praktijkervaring van al die verschillende bouwers. En ik vul steeds aan, zodra ik wer nieuwe tips en trucs en voorbeelden heb.

Bouwgroep mét community

Schrijf je in en begin op je eigen tempo. Op 31 mei is er een online spreekuur om 20 uur via Zoom. De ervaring leert dat deze bijeenkomsten erg inspirerend zijn: je ziet je medebouwers, hoort over hun plannen en daardoor krijg je ook echt het gevoel dat je met z’n allen aan het bouwen bent. In de online groep heb je volop contact met elkaar, wissel je foto’s en tips uit en kun je vragen stellen aan mij en de andere deelnemers.

Ook leuk is dat bijvoorbeeld vriendinnen en een moeder en dochter die niet bij elkaar in de buurt wonen, tegelijk ieder aan een kruidenspiraal zijn gaan bouwen.

Luister naar het interview met Suze Peters over deze workshop.

Bouw je eigen kruidenspiraal met je eigen restmateriaal en je persoonlijke kruiden voor jaarrond oogsten.
Met een kruidenspiraal trek je veel bestuivende insecten en kun je jaarrond oogsten voor thee, gerechten, eetbare bloemen, of het maken van zalfjes en bijvoorbeeld natuurlijke inkten.

Tuinschool Online

De Tuinschool Online is een platform voor online cursussen over natuurvriendelijk en ecologisch tuinieren. Dat sluit helemaal aan op mijn manier van tuinieren. Ik vind het superleuk om docent te zijn van deze online workshop. Later volgt nog de uitgebreide online cursus Tuinkruiden, maar ook in deze workshop geef ik info over de kruiden die je kunt toepassen.

Workshop Kruidenspiraal Bouwen

  • Deelname aan een duidelijke online workshop met instructies: aan het eind staat jouw kruidenspiraal als een groene rots!
  • Voor beginnende én gevorderde tuiniers
  • Contact en uitwisseling via de Tuinschool-community met gelijkgestemden

Je hebt voor de kruidenspiraal nodig: een plek van ongeveer 1.80 bij 1.80 meter, waarvan in elk geval de helft in de zon ligt. Verder heb je stenen bouwmateriaal nodig, dat overal vandaan is te ritselen, tijdens de workshop krijg je daarvoor veel tips en trucs.

Schrijf je in en begin met bouwen!

Je kunt na aanmelden inloggen en rondkijken op het tuinterras, de community.

De workshop kost € 39,95

workshop kruidenspiraal bouwen