Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Appelkruimel, appelcompote, appelmoes, appel-nog-wat

In onze tuin staat een appelboom en daar zaten dit jaar heel wat appels aan. Dat betekent dat ik in juli al bezig was het het maken van appelchutney. Inmiddels is het eind augustus en heb ik inmiddels kilo’s te verwerken. Elke dag vallen er wel een aantal van de boom, of pluk ik ze. De rest wordt door egels, muizen en insecten opgesmuld. Ik deel mijn recepten hier: appelkruimel en een appelsnackje om mee te beginnen.

Mijn appelrecepten deel ik hier, want dan heb ik ze zelf voor volgend jaar ook weer paraat. Ik breid deze blog de komende weken uit met alle bijzondere recepten die ik heb geprobeerd.

1. Appelkruimel oftewel Apple Crumble

Supermakkelijk en snel toetje dat je heel leuk kunt opsmukken voor luxe ogend resultaat, bijvoorbeeld als je ineens onverwachte eters hebt.

appelkruimel

appelkruimel

Schil een aantal appels, snij tot stukjes en leg ze in een laag in een ovenschaal van ongeveer 25/30 cm.

Kneed een deegje van:

  • 75 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 50-75 gram suiker (bij zoete appels mag het minder)
  • kaneel naar smaak (ongeveer 1 tot 2 theelepels)
  • snufje zout
  1. Deeg goed verdelen/drukken over de laag appel.
  2. Bak dit 30 en 40 minuten in de oven op 200 graden.
  3. Ondertussen slagroom kloppen (niet zoeten, dit gerecht is al zoet genoeg), glaasjes klaarzetten.
  4. Laat de apppelcrumble afkoelen.
  5. De appelcrumble in de glaasjes scheppen, slagroom erover en garneren met vers fruit zoals aardbeien of stukjes noot.

2. Appelnestje

Van bladerdeeg kun je heel makkelijk en snel dit grappige appelgebakje maken.

appelrecept

Nodig per appelnestje:

  • Plakje bladerdeeg
  • Handvol appelstukjes
  • Gepelde amandelstukjes of andere nootstukjes
  • Jam
  • Eetbare decoratie zoals een braam, framboos, blaadje munt of bloem

Werkwijze:

Leg op bakpaper en bak in de (voorverwarmde) oven op 200 graden, ongeveer 20 minuten, tot het goudbruin en knapperig is.

TIP Je kunt er ook heel veel maken met verschillende jams en toppings.

TIP Als dessert serveren met een dot ijs erop of erbij.

3. Appel-gojibessen-jam

Dit recept is spontaan ontstaan, toen ik een restje gojibessen wilde opmaken en dacht: ik gooi ze in een jam. In plaats van gojibessen kun je allerlei andere restjes als rozijnen, stukjes dadels of andere gedroogde vruchten gebruiken. Ruim dus je keukenkast op en maak er jam van!

appelrecept

Nodig voor 1 pot jam:

  • Ongeveer 200 gram appelstukjes
  • Ongeveer 2 eetlepels gojibessen
  • 200 gram geleisuiker

Werkwijze:

  1. Kook de appelstukjes en de bessen in een bodempje water zacht.
  2. Roer de geleisuiker erbij en laat ongeveer 5 minuten zacht koken, terwijl je af en toe roert.
  3. Schep in een schoongemaakte jampot, deksel erop. Zet even op z’n kop voor het luchtdicht maken van de pot.
  4. Laat afkoelen.

4. Apple Butter

Op Instagram vroeg volger Gwenet (Organic Gwen) uit Zuid-Afrika of ik al Apple Butter had gemaakt.

Nee dus, nooit van gehoord zelfs. Het blijkt de pindakaas onder de appelmoes te zijn. Watte? Nou, het is een soort bruine, dikke, doorgekookte appelmoes, die je net als pindakaas op je brood kunt smeren, maar ook als zoete onderlaag voor taarten kunt toepassen. Smaakt goed! Dat ik dat nog nooit eerder ben tegengekomen zeg.

apple butter beschuit

Let op: het recept kost tijd. Je hebt er anderhalf uur voo nodig. Het is niet moeilijk, maar dus wel tijdrovend.

apple butter

Op YouTube zag ik veel verschillende recepten, maar ik volgde dit van Gwen:

Nodig voor ongeveer 3 jampotten:

  • 1,8 kilo appels
  • 200 ml appelazijn
  • 400 ml water
  • citroen > uitpersen en schil raspen
  • 300 gram suiker
  • halve theelepel gemalen kruidnagel (in een ander recept zag ik nootmuskaat)
  • 2 eetlepels kaneel
  • snuf zout

VERDER: een pan met een dikke bodem, anders brandt het te snel aan. Ik was blij dat ik als vegetariër eindelijk weer eens mijn klassieke gietijzeren stoofpot tevoorschijn kon halen.

Zo maak je het:

  1. Snij de appels in parten. Je hoeft niet te schillen. Je zou lelijke stukjes kunnen wegsnijden. Het is de bedoeling dat pit en schil blijven zitten i.v.m. de smaak, de pectine (bindmiddel) en de vitaminen
  2. Kook de appels in de azijn en het water (kan in een gewone pan). Breng eerst aan de kook en zet dan zacht. Laat 20 minuten sudderen.
  3. Zeef de appelprut om de schillen, pitten en andere stukjes te verwijderen. Ik heb geen goede zeef, dus ik gebruikte een grof vergiet. Ging prima.
  4. Schep de gezeefde appelprut in de stoofpot, voeg specerijen, zout en suiker toe. Roer goed door en zet op een middelhoog vuur, zodat het spul gaat pruttelen en bluppen.
  5. Blijf erbij en roer rustig, maar vaak. Voorkom carameliseren op de bodem. Neem gerust 1 uur de tijd voor dit proces.
  6. Het spul is goed als het een caramelbruine, aardig dikke massa is geworden, die niet spontaan van je lepel afvalt.
  7. Schep de Apple Butter in de potten en draai het deksel erop, zet de potten even op hun kop voor het potdicht maken.

Ik at mijn appelboter op een beschuitje en smeerde er meteen nog een. Het is lekker dus 😉

5. TIP: Appelborrelhap

Op een Italiaanse receptie kreeg ik een bordje met een prikker appelpartjes die waren besprenkeld met honing. Daarbij werd kaas geserveerd. Een bijzonder smakelijke en vrolijke combinatie.

appelrecept

 

Meer appelrecepten

Verder heb ik nog andere tuinrecepten: