De charmes van de eigenaardige aardpeer

aardpeer

EETBARE TUIN * Jerusalem Artichoc, topinamboer, aardpeer. Allemaal namen voor een eigenaardige groente. Die ziet er inderdaad uit als een peer, qua vorm. Hij is wat meer geschubd en hij groeit onder de grond. Hij heeft wat weg van een kruising van een gemberwortel en een dahliaknol.

De grote plant met gele bloemen heeft het bij ons door de wind en de regen niet volledig tot bloei gered. Dus heb ik de plant moeten afknippen en op de compposthoop gegooid. De bloemen die nog wel in bloei waren gekomen lijken wat op kleine zonnebloemen, niet zo gek, de plant heet Helianthus tuberosus, en is dus familie van de zonnebloemen. Hij is van Noord-Amerikaanse komaf en werd door de native Americans al gegeten.

De eigenaardige knollen (rhyzomen) houden het midden tussen gember- en dahliaknollen.

De knollen heb ik uit de grond gehaald. De moederplant, waar nog wortels aan zaten, heb ik weer terug in de grond gezet. Zou zomaar kunnen dat die weer gaat groeien, want ik lees overal dat de aardpeer een behoorlijke woekeraar is, dus ik zal het meemaken volgend jaar. Hij staat gelukkig op een plek waar hij dat (enigszins) mag.

Smaak van de aardpeer

Aangeraden wordt de knol direct na het oogsten te eten. Hij is niet zo goed houdbaar en moet wel knapperig blijven.

De smaak is eigenaardig. Ik vind ‘m lekker. Het is een aardse smaak, tikje nootachtig, heeft zelfs wat licht ‘metaalachtigs’ zou ik bijna zeggen, en dat bedoel ik positief.

Bereiding van de aardpeer

De bereiding is simpel. Je hoeft de aardpeer schijnbaar niet te schillen. Je kunt ‘m koken en dan de schil eraf halen. Ik heb mijn aardpeertjes toch geschild, want er zat nogal wat aarde aan gekoekt.

Ik ben gaan kokkerellen met de aardpeer na het lezen van wat recepten en het verzamelen van wat andere tuinoogst. Experimenteren maar!

Aardig stamppotje met aardpeer, aardappel, ui, rucola en walnoot

Ik heb van mijn (macrobiotisch etende) moeder geleerd dat een maaltijd altijd iets van onder de grond, en iets van boven de grond moet bevatten. Uit de aarde komen de peer, de appel en de ui, van boven de grond komt de rucola en de walnoot.

  • Evenveel aardpeer als kruimige aardappelstukjes koken in zout
  • Ondertussen een of twee uien in repen snijden en zachtjes bruin bakken in bakolijfolie. Daarna 2 tenen uitgeperste knoflook erdoor roeren
  • Per persoon 5 walnoten kraken
  • Aardpeer/aardappel stampen. Nootmuskaat en peper erbij naar smaak.
  • Handvol rucola per persoon erdoor roeren
  • Ui/knoflook erdoor roeren
  • Scheutje virgin olijfolie voor de smeuigheid
  • Scheppen op bord, versieren met walnoot en toefje rucola

Soep met prei, aardpeer, croutons en peterselie

  • Rode ui, prei, knoflook, snufje cayennepeper en theelepel komijn
  • Stukjes aardpeer
  • Koken in beetje bouillon
  • Als je niet vegan eet, scheutje slagroom erbij
  • Zelfgebakken broodcroutons en peterseliesnippers toevoegen

Recepten voor volgend jaar:

  • Roosteren in de oven met olie, knoflook, rozemarijn, zout en peper
  • Rauw in schijfjes in een salade

Meer recepten uit de eetbare tuin

Op deze website vind je vele recepten, zoals:

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.