Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Paardenbloemhoning maak je zo

Paardenbloemhoning

EETBARE TUIN * Op Instagram zag ik verschillende wildplukkers paardenbloemhoning maken. Dat wilde ik ook wel eens proberen, want ons gazon staat vol met die gele rakkers. Dus ik ben gaan experimenteren. Ik maakte een variatie op de recepten die ik opzocht.

Paar plukken voor jezelf, de rest laten staan als broodnodige nectarplant voor bestuivende en nuttige tuininsecten als vlinders, zweefvliegen, bijen en mieren.

Hele weide?

Op internet vond ik meerdere recepten voor paardenbloemhoning. Die adviseren 250 gram bloemhoofdjes te plukken, of zelfs meer. Dat is VEEL! Denk: aan een hele weide… Dan ben je wel een tijdje bezig met oogsten zeg. Dat vond ik te veel van het goede.

Dus koos ik voor een mandje van 50 gram. De rest van de bloemen liet ik fijn in het gazon staan voor bijen, vlinders, mieren en zweefvliegen. Want die snoepen daar ook graag van, het is vaak zelfs een van hun eerste nectarbronnen.

De hoeveelheid in dit recept is voldoende voor 1 jampot. Het smaakt lekker en ziet er vrolijk geel uit. Misschien maak ik nog eens een potje binnenkort, want die paardenbloemen bloeien voorlopig nog wel.

Paardenbloemhoning schijnt ook gezond te zijn. Er zitten veel pollen in. En het spul stimuleert de nieren en de lever én zou ontgiftend werken. Dat laatste wordt denk ik wel een beetje teniet gedaan door de flinke hoeveelheid suiker die je moet gebruiken.

Paardenbloemhoning

Recept voor 1 pot paardenbloemhoning uit eigen tuin

  1. Pluk 50 gram bloemhoofden van paardenbloemen, op een schone plek.
  2. Was ze niet, om de voedzame nectar en pollen zoveel mogelijk te bewaren.
  3. Doe de bloemen in een pan met 2 grote schijven (bio)citroen. Tip voor extra smaak: een kaneelstokje toevoegen.
  4. Voeg kokend water toe, tot alles net onder staat (ongeveer 300 milliliter).
  5. Laat dit mengsel 24 uur staan en intrekken.
  6. Zeef het mengsel vervolgens in een schone theedoek en knijp die goed uit.
  7. Kook het verkregen gele sap met ongeveer 250 gram geleisuiker, Je krijgt dan een jelly, dus meer: een paardenbloemjam.
  8. Giet het kooksel in een schone jampot en laat die ondersteboven afkoelen.

Nu heb je een zonnige verrassing voor een zondags ontbijt 💛

NB In sommige recepten gebruiken ze gewone kristalsuiker voor een vloeibare siroop/honing, maar die moet je veel langer laten indikken: ongeveer 20 tot 30 minuten koken. Ik denk dat je dan ook minder hoeveelheid overhoudt, omdat er veel vocht verdampt.

Paardenbloemhoning

Meer recepten en blogs uit de serie ‘eetbare tuin’