Paardenbloemhoning maak je zo

Paardenbloemhoning

EETBARE TUIN * Op Instagram zag ik verschillende wildplukkers paardenbloemhoning maken. Dat wilde ik ook wel eens proberen, in de wei staan hier vele gele rakkers. Dus ik ben gaan experimenteren. Ik maakte een variatie op de recepten die ik opzocht. Want 1 potje is genoeg, de rest laat ik staan vooor de bestuivende insecten.

Paar plukken voor jezelf, de rest laten staan als broodnodige nectarplant voor bestuivende en nuttige tuininsecten als vlinders, zweefvliegen, bijen en mieren.

Hele weide?

Op internet vond ik meerdere recepten voor paardenbloemhoning. Die adviseren 250 gram bloemhoofdjes te plukken, of zelfs meer. Dat is VEEL! Denk: aan een hele weide… Dan ben je wel een tijdje bezig met oogsten zeg. Dat vond ik te veel van het goede. Maar OOK omdat paardenbloemen vaak de énige vroegbloeiers zijn waar de eerste bijen en hommels en vlinders hun nectar kunnen halen: roof dat niet allemaal weg, zij zijn afhankelijk van deze bloemen. Wij mensen kunnen gewoon naar de supermarkt.

Dus kies ik voor een mandje van 50 gram. De rest van de bloemen liet ik fijn in het gazon staan.

De hoeveelheid in dit recept is voldoende voor 1 jampot. Het smaakt lekker en ziet er vrolijk geel uit. Misschien maak ik nog eens een potje binnenkort, want die paardenbloemen bloeien voorlopig nog wel.

Paardenbloemhoning schijnt ook gezond te zijn. Er zitten veel pollen in. En het spul stimuleert de nieren en de lever én zou ontgiftend werken. Dat laatste wordt denk ik wel een beetje teniet gedaan door de flinke hoeveelheid suiker die je moet gebruiken.

Paardenbloemhoning

Recept voor 1 pot paardenbloemhoning uit eigen tuin

  1. Pluk 50 gram bloemhoofden van paardenbloemen, op een schone plek.
  2. Was ze niet, om de voedzame nectar en pollen zoveel mogelijk te bewaren.
  3. Doe de bloemen in een pan met 2 grote schijven (bio)citroen. Tip voor extra smaak: een kaneelstokje toevoegen.
  4. Voeg kokend water toe, tot alles net onder staat (ongeveer 300 milliliter).
  5. Laat dit mengsel 24 uur staan en intrekken.
  6. Zeef het mengsel vervolgens in een schone theedoek en knijp die goed uit.
  7. Kook het verkregen gele sap met ongeveer 250 gram geleisuiker, Je krijgt dan een jelly, dus meer: een paardenbloemjam.
  8. Giet het kooksel in een schone jampot en laat die ondersteboven afkoelen.

Nu heb je een zonnige verrassing voor een zondags ontbijt 💛

NB In sommige recepten gebruiken ze gewone kristalsuiker voor een vloeibare siroop/honing, maar die moet je veel langer laten indikken: ongeveer 20 tot 30 minuten koken. Ik denk dat je dan ook minder hoeveelheid overhoudt, omdat er veel vocht verdampt.

TIP Voor een vegan/plantaardige variant > gebruik 4 gram agar agar-poeder op 1 liter vloeistof – er zijn bij natuurwinkels ook andere bindmiddelen verkrijgbaar, bijvoorbeeld de zakjes Konfitura van Biovegan.

Paardenbloemhoning

Meer recepten en blogs uit de serie Eetbare Tuin

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.