Onkruid wieden voor pesto is zoveel leuker

EETBARE TUIN * In mijn tuin groeit na de winter ineens heel wat groen. Zevenblad, kleine veldkers en paardebloem prijken weelderig en vrolijk in alle hoeken en gaten. Een tijd geleden zou ik nog grommend door de tuin kruipen om het ‘onkruid’ te verwijderen. Nu ben ik een happy gardener. Want… ik wied voor pesto!

Laatst was ik bij een fanatieke tuinvrouw op bezoek. Tijdens een rondje over haar erf plukte ze nijdig kleine veldkers weg uit de borders en mopperde ze over zevenblad. Maar relax mensen, je kunt ook onkruid-omdenken! Er groeit gratis vitamine in je tuin! En je hoeft er niet voor naar de supermarkt. En je hoeft ook niet te moestuinieren, om toch te kunnen eten uit eigen tuin. Hoe mooi wil je het hebben?

Kijk hoe je je onkruid in iets lekkers omtovert.

Bitter Cress Dailygreenspiration

Veldkers (Cardamine hirsuta). Snijd de wortels eraf voor je de plant wast, wat de meeste aarde en zand schuilt daarin.

pesto

Veldkers, zevenblad, paardenbloemblad (ook wel paardenstekken of ganzentongen genoemd in de volksmond) en een beetje paarse dovenetel voor de decoratie (witte kan ook). Ik heb er zelfs een teveel van opkomende venkel-plantjes bijgestopt. Verder zou je kunnen toevoegen: hondsdraf en zelfs jong blad van de meidoorn.

Ook eetbaar en smakelijk zijn de verse bladeren van look-zonder-look (Alliaria petiolata) voordat de plant bloeit.

pesto

Ingrediënten voor pesto: walnoten, pijnboompitten, geraspte parmezaanse kaas (of een andere harde kaas), wat olie, peper en zout. Plus knoflook, dat vind ik zelf erg lekker.

Voor een vegan optie laat je de kaas weg.

Het enige wat je hoeft te doen is de boel in de blenderbeker of keukenmachine te gooien en: malen maar!

pesto

Variatie: zevenblad (Aegopodium podagraria) met cashewnoten en geraspte oude kaas. Super!

TIP Ook kun je zevenblad drogen en gebruiken voor het op smaak brengen van sauzen, kruidendressings of kruidenboter.

Hoeveel van elk ingrediënt toevoegen? Probeer gewoon eens uit op intuïtie, want het maakt niet zoveel uit. Het moet uiteindelijk een beetje een wilde, smeerbare smurrie worden.

pesto

Het resultaat: lekker op brood, toost, asperges, spaghetti.

pesto

Decoratie met een paarse dovenetel om er een onkruidige look aan te geven 🙂

Meer eetbare-plantinspiratie

Eetbare bloemen uit eigen tuin

TIP Instagram-volger @joachim_loman verklapte me zijn salsa verde, die goed smaakt bij bloemkool, broccoli, vis en brood.

Hij gooit het volgende in de blender:

  • wat ansjovis
  • wat zure augurken
  • 1 hardgekookt ei
  • groene kruiden als peterselie, paardebloemblad, jonge brandneteltoppen, herderstasje (Capsella bursa-pastoris)
  • zout & peper
  • olijfolie – toevoegen tijdens het mengen/mixen

Verder lezen

Lees deze Engelstalige blog over gewone planten waarvan je waarschijnlijk niet wist dat je ze kon eten.

#spreadnaturelove

Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.