Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan:
Toestaan Eén keer toestaan Blokkeren

Onkruid wieden voor pesto is zoveel leuker

In mijn tuin groeit na de winter ineens heel wat groen. Zevenblad, kleine veldkers en paardebloem prijken weelderig en vrolijk in alle hoeken en gaten. Een tijd geleden zou ik nog grommend door de tuin kruipen om het ‘onkruid’ te verwijderen. Nu ben ik een happy gardener. Want… ik wied voor pesto!

Kijk hoe je je onkruid in iets lekkers omtovert.

Bitter Cress Dailygreenspiration

Veldkers (Cardamine hirsuta). Snijd de wortels eraf voor je de plant wast, wat de meeste aarde en zand schuilt daarin.

pesto

Veldkers, zevenblad, paardenbloemblad (ook wel paardenstekken of ganzentongen genoemd in de volksmond) en een beetje paarse dovenetel voor de decoratie. Ik heb er zelfs een teveel van opkomende venkel-plantjes bijgestopt.

Ook eetbaar en smakelijk zijn de verse bladeren van look-zonder-look (Alliaria petiolata) voordat de plant bloeit.

pesto

Ingrediënten voor pesto: walnoten, pijnboompitten, geraspte parmezaanse kaas (of een andere harde kaas), wat olie, peper en zout. Plus knoflook, dat vind ik zelf erg lekker.

Het enige wat je hoeft te doen is de boel in de blenderbeker of keukenmachine te gooien en: malen maar!

pesto

Variatie: zevenblad (Aegopodium podagraria) met cashewnoten en geraspte oude kaas. Super!

Hoeveel van elk ingrediënt toevoegen? Probeer gewoon eens uit op intuïtie, want het maakt niet zoveel uit. Het moet uiteindelijk een beetje een wilde, smeerbare smurrie worden.

pesto

Het resultaat: lekker op brood, toost, asperges, spaghetti.

pesto

Decoratie met een paarse dovenetel om er een onkruidige look aan te geven 🙂

 

Meer eetbare-plantinspiratie

Recept

Instagram-volger @joachim_loman verklapte me zijn salsa verde, die goed smaakt bij bloemkool, broccoli, vis en brood.

Hij gooit het volgende in de blender:

  • wat ansjovis
  • wat zure augurken
  • 1 hardgekookt ei
  • groene kruiden als peterselie, paardebloemblad, jonge brandneteltoppen, herderstasje (Capsella bursa-pastoris)
  • zout & peper
  • olijfolie – toevoegen tijdens het mengen/mixen

Blog

Lees deze Engelstalige blog over gewone planten waarvan je waarschijnlijk niet wist dat je ze kon eten.

Video

Zie deze video over 6 smakelijke planten die je in je omgeving kunt oogsten:

#spreadnaturelove

Lees meer over (on)kruiden

Ik ging in Zuid-Limburg op stap met een meester-herborist en leerde weer heel wat bij!