Energieneutraal vakantie vieren? Ga fietsen in NL!

Energieneutraal vakantie vieren? Ga fietsen! Ik doe het de komende maanden. Deze zomer blijven wij namelijk Rundumhausen, maar maken we zeker wat fietstochten in eigen land. In deze blog zet ik mijn favoriete fietsroutes van Nederland per provincie op een rij.

1. Drenthe

Ik woon zelf in Drenthe en het is daar echt overal prachtig en vooral ook heel rustig fietsen, maar een lekkere instapper is de Brandeveenroute rond Diever en Dwingeloo.

Energieneutraal vakantie vieren
Rondje Almere.

2. Flevoland

Mijn favoriet toen ik nog in het Gooi woonde: rondje Almere. Op heel drukke zonnige dagen is het daar nog rustig en heel ontspannen fietsen. Langs randmeer en IJsselmeer, door nieuwe natuur en boerenland. Wij fietsten zelf altijd een combi van deze twee routes:

3. Friesland

In Friesland kun je gelijk aan de bak met een meerdaagse tocht en dat is natuurlijk de Elfstedenroute van 255 kilometer.

4. Gelderland

Gelderland is zo groot en ik heb overal mooi gefietst in deze provincie. Ik kan eigenlijk niet kiezen. Het rivierengebied rond Geldermalsen en Buren is een aanrader, maar het is sowieso schitterend fietsen langs de IJssel en de Achterhoek. Bijvoorbeeld de tuinenroutes (NB ook zonder tuinen te bezoeken de moeite waard hoor):.

Ook vond ik nog deze pdf van een route langs de Oude IJssel: Oude-IJssel-route Gelderland

Rondje Noord-West-Groningen.

5. Groningen

Fietsen in Waddenland natuurlijk, mijn favoriete regio in deze provincie, het is geweldig om een rondje te fietsen en een stukje de pont te pakken over het Reitdiep. En het oosten van de provincie is ook geweldig, zoals een rondje Delfzijl langs de dorpen Godlinze, Spijk en Bierum.

6. Limburg

Langs de Maas! Omhoog en omlaag. Bijvoorbeeld op deze website staat een aanbevelenswaardige route in Zuid-Limburg, maar met het knooppuntensysteem kom je zelf ook een eind. Zorgeloos fietsen nummer naar nummer, het knooppuntensysteem is door heel Nederland op bordjes langs de fietspaden aangegeven en je ontwerpt zo overal je eigen route: thuis vast plannen kan via deze tool maar ook ter plaatse kun je met de routeborden bij de knooppunten zelf de regio bekijken en een eigen rondje samenstellen.

7. Noord-Brabant

Mijn geboortegrond. Overal geweldig fietsen. Favorieten:

Van een oud-collega kreeg ik deze link met 5 fietsroutes als aanrader.

Energieneutraal vakantie vieren
Rondje Alkmaar.

8. Noord-Holland

De VVV Alkmaar biedt via een app een aantal gratis fietsroutes aan, zoals de Leeghwaterroute door een echt typisch Hollands gebied van drooggemalen polders: de Schermer en de Beemster. Een bijzonder mooi stukje Nederland waar de 17e eeuwse molens nog volop draaien. De route gaat langs lange rechte wegen en sloten evenals slingerende dijken naar pittoreske dorpen zoals De Rijp.

Je kunt sinds kort ook een nieuwe fietsroute maken door Amsterdam, van 17 kilometer, uitgezet door de ANWB. Deze leidt je langs bijzondere hotspots die voor een groot deel om de drukste toeristenplekken heen zeilt. TIP: Huur voor 10 uur een OV-fiets bij een van de kleinere treinstations, zoals Muiderpoort (let op: deze sstalling gaat ‘s avonds al vroeg dicht) of Zuid.

9. Overijssel

Bij De Lutte en Losser is het net Zuid-Limburg. Fiets er eens een rondje langs de Duitse grens.

Energieneutraal vakantie vieren
Rondje Wijk bij Duurstede en Amerongen.

10. Utrecht

Dé aanrader is een tocht via Wijk bij Duurstede en Amerongen langs De Lek.

11. Zeeland

Het fietsrondje uit mijn jeugd, toen ik elke zomer in Zeeuws-Vlaanderen vakantie vierde, is een rondje Oostburg. TIP: fietsen naar Damme en Brugge is ook een must als je hier toch in de buurt bent.

12. Zuid-Holland

In Zuid-Holland kun je twee kanten op: fietsen langs de duinen en in het groene hart. Met de Engelandvaardersroute kom je langs de duinen, velden en Leiden een beetje best of both worlds. Verder kun je de hele Nederlands kust af fietsen en dat is een aanrader om een keer in z’n geheel of in delen te doen. Op deze website vind je meer info. En met de genoemde fietsknooppuntenplanner (zie Limburg) kom je er ook zelf wel uit.

Nog meer fietsroutes zoeken

Het hele jaar door energieneutraal vakantie vieren en fietsen? Op deze ANWB-portal staan 188 fietsroutes verspreid over heel Nederland.

Overnachten onderweg

Je kunt (natuur)kamperen, een hotelletje of B&B zoeken. Zelf ben ik een verknochte fan (en al jaren lid) van Vrienden op de Fiets: slapen en ontbijten bij ‘gewone mensen’ thuis.

Langer verblijf in 1 regio

Eén gebied verkennen per fiets is ook heerlijk. Boek je bungalow via BungalowSpecials.

Meer op deze site over fietsen en vakantievieren in Nederland